Du har betalt din regning, men du gjorde det bare et par dage for sent.
Og selv om du har glemt alt om, at du ikke betalte den grønne ejerafgift til tiden, så glemmer Skattestyrelsen det ikke.
Tværtimod.
Styrelsen har ryddet op i systemet for motorafgifter og konstateret, at 400.000 regninger for grøn ejerafgift ikke er betalt til tiden i løbet af de sidste 18 måneder.
Og når man ikke betaler til tiden, så løber der renter på.
- Vi har været i gang med en større oprydningsopgave. Det er nogle komplekse data, der skulle ryddes op i, men nu er vi klar til at sende renteopkrævninger ud til dem, der har betalt for sent, siger Rikke Busk Ginnerup, der er konstitueret fagdirektør i Skattestyrelsen.
De 400.000 regninger som er betalt for sent vedrører 300.000 borgere og virksomheder, som nu kan se frem til en hilsen i løbet af de kommende måneder.
Skatteekspert undrer sig
For de fleste vil der være tale om en billig omgang, når brevet fra Skattestyrelsen dukker op i e-Boks.
I gennemsnit er hver eneste regning på ni kroner, mens langt over halvdelen får en regning på under en flad femmer.
For 140.000 borgere og virksomheder er der tale om et samlet beløb på under en krone.
- Det er jo helt håbløst, at Skattestyrelsen skal sende den slags breve ud. Der er nok enkelte borgere, der begyder at spørge, om ikke der er en voksen til stede i Skattestyrelsen, siger Henning Boye Hansen, der er skatteekspert hos BDO Revision.
Men der er ikke noget at gøre, for loven er klar, og den er Skattestyrelsen nødt til at følge, siger Rikke Busk Ginnerup
- Jeg kan godt forstå, at det kan undre folk, at vi sender breve ud med opkrævning af så små rentebeløb helt ned til den sidste øre. Men vi er forpligtet til det efter reglerne, og vi kan ikke bare slå en streg over et udestående, fordi der er tale om et meget lille beløb, siger den konstituerede fagdirektør.
Måske en overskudsforretning
Kigger man på udgifter og indtægter ved at opkræve renter og sende de mange breve ud, så er det umiddelbart en overskudsforretning.
- Udsendelsen sker automatisk, og det koster ikke så meget at sende ud med digital post. Så er der nogle borgere, der er fritaget for elektronisk post og skal have et fysisk brev, siger Rikke Busk Ginnerup.
- Samlet kommer de her udsendelser til at koste 230.000 kroner, og det skal så ses i sammenhæng med, at vi opkræver 3,6 millioner kroner.
Men Skattestyrelsen har jo selv brugt tid og kræfter på at rydde op i de gamle systemer, og de omkostninger er ikke med i regnestykket.
- Vi har ikke gjort op, hvad det samlet koster at rydde op i de her krav og sende ud, men vi er forpligtet til at gøre det, siger Rikke Busk Ginnerup.
Hun forklarer samtidig, at hvis ikke folk betaler regningen, så bliver den automatisk sendt videre til inddrivelse hos Gældsstyrelsen.
Små regninger underminerer tilliden til Skattestyrelsen
Men det er lidt for simpelt at lave et regnestykke ud fra indtægter og udgifter ved at sende renteopkrævninger ud, for der skal ikke gå meget galt, før det regnestykke ender med et stort underskud.
- Det kan hurtigt blive dyrt, når man sender 300.000 breve ud. Hvis bare nogle få ringer ind og spørger om noget vedrørende det brev, som de modtager, så skal Skattestyrelsen jo bruge tid på det, siger Henning Boye Hansen.
- Det kan også være, at der går noget galt med en betaling, som kræver manuel handling, det koster også penge, og så koster det også noget, hvis ikke alle betaler, og man skal sende regningerne til inkasso, siger skatteeksperten og påpeger, at Gældsstyrelsen i forvejen er overbebyrdet.
Men det er faktisk ikke pengene, som er det mest bekymrende ved at sende de mange hundrede tusinde renteopkrævninger med meget små beløb ud til borgerne. Der er noget langt vigtigere på spil, når myndighederne foretager sig noget, som borgerne betragter som "hul i hovedet", mener Henning Boye Hansen.
- Når man sender en regning til folk på under en krone, så nedsætter det borgernes respekt for de offentlige myndigheders arbejde.
Og tilbage i Skattestyrelsen er Rikke Busk Ginnerup da heller ikke glad for at sende de mange hundrede tusinde renteopkrævninger ud.
- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi står i den situation, og jeg kan godt forstå, at det vækker undren, men vi er som sagt forpligtet til at opkræve de her beløb ned til mindste øre.
Hun håber dog, at det bliver sidste gang, for Skatteministeriet arbejder på et lovforslag, så der kommer en bagatelgrænse på 50 kroner til næste år.
- Forhåbentlig skal vi ikke sende opkrævninger på de her små rentebeløb på motorområdet ud til næste år.