Det nordjyske olieselskab OW Bunker gik i aftes konkurs efter omfattende tab og svindel i et af selskabets datterselskaber i Singapore.
To ledende medarbejdere fra Singapore er blevet bortvist og meldt til politiet af OW Bunker. De to mistænkes for at have været med til at begå svindel for 750 millioner kroner.
Men selvom OW Bunkers konkurserklæring i sig selv ikke er en overraskelse, så er voldsomheden og hurtigheden af virksomhedens himmelfald noget af et chok.
Det mener Thomas Kristiansen, redaktør for Shippingwatch, et medie som beskæftiger sig med shipping- og olieindustrien.
- Vi taler om en virksomhed, der gik på børsen for et halvt år siden, noget som i sig selv er et tegn på styrke. Så kom de med nogle tab, men det plejer man at ordne. Det kom de ud med i torsdags, og i dag er virksomheden væk. Det er et voldsomt forløb, siger han til DR Nyheder.
Agerede bank - måske
Flere peger på, at de 750 millioner kroner er forsvundet i forbindelse med såkaldt credit sleeving, hvor OW Bunkers datterselskab har fungeret som bank for en af deres kunder. Det betyder, at de sælger olie til kunden, bogfører indtægten, men først reelt får betaling, når kunden de facto sælger olien.
Ifølge en af de fyrede medarbejdere, så er der da heller ikke tale om svindel, men om penge, som er på vej. Og det er et springende punkt, siger Thomas Kristiansen.
- Det hele ender jo sikkert med en retssag, hvor chefen i Singapore vil sige, at jeg gjorde hvad jeg måtte, jeg holdt mig inden for rammerne. Og hvor virksomheden sandsynligvis vil sige, at nej, det gjorde du ikke. Du gik langt ud over dine beføjelser.
- Direktionen vil dække sig ind
Han mener ikke, at direktionen i Danmark har levet op til sit ansvar. Der har ikke været overblik og styring af virksomhedens risici ude i verden.
- Det som direktionen nok vil sige, når den her sag ruller, er, at svindel, det kan man ikke gardere sig mod, siger Thomas Kristiansen.
OW Bunker har eksisteret siden 1980 og havde indtil fredag aktiviteter i 29 lande.