Betalingsservice hjælper hver dag danskerne med let at betale regninger. Men prisen for forbrugerne i form af gebyrer er høj. Og det skyldes formentlig dårlig konkurrence på området, mener erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).
Han lægger nu an til et lovindgreb over for de gebyrer, som udbyderen af Betalingsservice, Nets, har lagt på tjenesten.
- Jeg har fulgt markedet for direkte debitering meget tæt, da jeg er bekymret for konkurrencen på markedet, siger Henrik Sass Larsen.
Advarsel i 2011
Allerede i 2011 advarede Konkurrencestyrelsen om, at priserne for at bruge Betalingsservice var for høje. Men advarslen har ikke ført til en ændring for forbrugerne, mener ministeren:
- Selvom der er tale om et marked i teknologisk udvikling, som giver muligheder for, at nye aktører kan komme ind på markedet, så er der, siden Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gennemførte deres analyse, ikke tegn på, at konkurrencen er forbedret, snarere tværtimod, siger Henrik Sass Larsen.
Regeringen er selv blevet kritiseret for ikke at gribe til politiske handling, når det i flere år har været kendt, at folk betaler unødvendigt mange penge for at bruge Betalingsservice. Både Dansk Erhverv og Forbrugerrådet har kritiseret gebyrerne.
- Vi mener, at betalingsservicesystemet bliver misbrugt til at opkræve urimeligt høje priser. Siden 2011 har forbrugerne næsten betalt fire milliarder kroner i gebyrer. Det er jo helt absurd, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Troels Holmberg til Berlingske.
Forsøger at ændre lovforslaget
Det vil Henrik Sass Larsen nu forsøge at ændre med et lovforslag, som udvider betalingstjenestelovens paragraf 79 til også at omfatte Betalingsservice.
Det betyder konkret, at Betalingsservice vil blive pålagt ikke at anvende urimelige priser og avancer, som det hedder i paragraffen.
- Ved urimelige priser og avancer forstås priser og avancer, der er højere, end hvad der ville være tilfældet under virksom konkurrence, hedder det i paragraffen.
Flere giver bedre konkurrence
Ifølge Henrik Sass Larsen vil lovforslaget sikre, at der er en rimelig sammenhæng mellem pris og omkostninger, inklusiv en passende fortjeneste.
Lovforslaget skal gælde i tre år, hvorefter politikerne skal vurdere, om konkurrencen på markedet er blevet bedre. Ministeren håber, at nye aktører inden da vil melde sig:
- Flere aktører på markedet vil styrke konkurrencen og bidrage til, at priserne bliver lavere, siger han.
/ritzau/