Det skandinaviske luftfartsselskab SAS varsler nu, at selskabet vil fyre 1.700 ansatte i Danmark.
I alt varsles 5.000 medarbejdere i SAS fyret. Det svarer til knap hver anden af selskabets ansatte.
Det skriver flyselskabet i en pressemeddelelse.
- Det er ekstremt trist, at vi nu er tvunget til at tilpasse vores arbejdsstyrke til den lavere passagerefterspørgsel, siger administrerende direktør Rickard Gustafson.
Ansatte sendt hjem
Efter coronapandemien har fastfrosset den internationale flytrafik, har SAS tidligere meldt ud, at 90 procent af medarbejderne skulle sendes midlertidigt hjem svarende til 10.000 medarbejdere.
I Danmark er 4.000 ud af 4.200 medarbejdere lige nu sendt hjem. SAS er også efter forhandlinger med de enkelte faggrupper i selskabet blevet enige med de ansatte om, at de går midlertidigt ned i løn.
Men de midlertidige tiltag var ikke nok til at redde alle ansatte i selskabet, siger administrerende direktør Rickard Gustafson.
- Vi vil nu arbejde intensivt sammen med fagforeningsrepræsentanter og andre for at identificere løsninger, så så få mennesker som muligt påvirkes, siger han.
'Vil tage år at komme tilbage'
SAS flyver lige nu kun få indenrigsafgange i de enkelte nordiske lande.
Med den nuværende situation forventer man kun en meget begrænset flytrafik i den kommende sommerperiode, skriver selskabet.
Og det vil højst sandsynligt tage nogle år, før efterspørgslen kommer tilbage til niveauet før pandemien ramte, skriver SAS videre.
- Covid-19 har tvunget SAS til at stå over for en ny og hidtil uset virkelighed, der vil påvirke os ikke kun i de kommende måneder, men også i de kommende år, siger Rickard Gustafson.
Beslutningen om at melde fyringerne ud nu sker blandt andet, fordi selskabets ansatte i de nordiske lande har en opsigelsesperiode på seks måneder, skriver SAS.
Usikkerheden omkring den fremtidige efterspørgsel betyder, at SAS nu har varslet fyringer af knap hver anden af sine ansatte.
Hvis situationen skulle ændre sig, er selskabet parat til at se på antallet af fyringer, siger flyselskabets administrerende direktør
- Derudover er vi fortsat parate til hurtigt at geare op og reducere antallet af berørte stillinger, hvis efterspørgslen kommer hurtigere, siger Rickard Gustafson.
Fagforening: 'Mere skidt i vente'
Foruden sit kabinepersonale har SAS også ansatte på jorden, der blandt andet står for fragt, vedligeholdelse og bagage.
Henrik Bay-Clausen, der er formand for fagforeningen 3F i Kastrup, er meget bekymret for fremtiden, siger han.
- Det er ikke bare noget rigtig skidt for alle de enkeltpersoner, som det berører, men det er også et konjunkturbarometer for forventningerne. Når der ikke er nogen, som køber flyrejser, så er der mere skidt i vente, siger han.
Formanden ved endnu ikke, hvor mange af 3F’s medlemmer, som står til at miste jobbet.
- Men vi er en stor gruppe, så det kommer til at ramme hårdt. Og det kommer til at ramme oveni, at Norwegian har meldt ud, at de ikke vil flyve i Danmark, og der er mange, som allerede er blevet fyret. Vores arbejdsløshed er allerede fordoblet, siger Henrik Bay-Clausen.
3F vil nu forsøge at hjælpe sine medlemmer hos SAS, men formanden for 3F Kastrup siger dog samtidig, at der i hans øjne vil gå noget tid, før selskabet kommer op i omdrejninger igen.
- Vi skal tale om, hvordan man kan afbøde konsekvenserne, og hvad man kan gøre med omskoling og lignende. Men selve det, at der ikke er nogen, som køber flyrejser, det er nok en kendsgerning, siger Henrik Bay-Clausen.