Det er ikke så tit at en topchef jubler over et negativt resultat.
Men koncerndirektør Lars Sandahl Sørensen fra SAS er tilfreds med et underskud på 177 millioner kroner for perioden november, december og januar - altså første kvartal i luftfartselskabets regnskabskalender.
- Det er en halvering af underskuddet i forhold til de samme måneder sidste år. Alle luftfartsselskaber har problemer i den første del af året. Så vi syntes faktisk, at det her er en rigtig god start på året, siger han.
Færre fly
En væsentlig årsag til, at SAS har klaret vintermånederne bedre i år, er faktisk færre fly og færre destinationer.
- Vi er blevet meget bedre til at tilpasse antal afgange, destinationer og flyforbindelser til kundernes ønsker. Og folk rejser på en anden måde om vinteren. Denne vinter har vi fløjet mindre end vi plejer. Og har fået omkostningerne med ned, siger Lars Sandahl Sørensen.
Tilpasning og fleksibilitet er mantra. Det kan betale sig at sende færre - men fyldte - fly afsted. Og SAS bruger den mindre travle periode til større servicetjek af de resterende fly.
SAS satte en store spareplan i gang sidste år. Og den har selvfølgelig også effekt på resultatet.
- Vi fortsætter planen. Det er vigtigt for vores konkurrencedygtighed, og så står vi altså overfor meget store investeringer i nye fly. Vi har 50 nye fly, de fleste Airbus, på bestillingslisten. Det er en ordre op mod 30 milliarder kroner, siger Lars Sandahl Sørensen.
Tilpasset
Luftfartsanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank mener, at SAS er blevet bedre til at tilpasse sig, når selskabet på trods af færre passagerer formåede at løfte indtjeningen.
- Selv i nogle meget foranderlige markedsmiljøer formår SAS at tilpasse sin forretning. Selskabet får skåret i omkostningerne og tilpasset antallet af fly, det skal flyve med, så det formår at holde skindet på næsen rent indtjeningsmæssigt, siger han til ritzau.
SAS-aktien var klokken 15.00 steget med seks procent på Københavns Fondsbørs.