Det økonomisk trængte flyselskab SAS har kæmpet hele natten for at få en spareplan i hus via forhandlinger om nye overenskomster med medarbejderne.
DR.dk følger sagen SAS-forhandlingerne tæt - vi skriver updates om sitautionen her på siden, så snart der er nyt.
Kl. 14:53: DER ER EN AFTALE
CAU, der repræsenterer ca. 1.400 kabineansatte i SAS har indgået en aftale med ledelsen i SAS og sikrer dermed selskabets fremtid. Bestyrelsen i CAU meddeler følgende på den baggrund:
- CAU har gennem konstant konstruktiv tilgang til forhandlingerne givet de bidrag, som sikrer at SAS holdes flyvende fremover. Missionen har hele tiden været at sikre den kvalitet som kunderne efterspørger og som vi alle skal leve af.
Kl. 14:33: SAS-ledelsen er positiv nu
- Det ser meget lysere ud nu, end det gjorde tidligere i dag. vi tror, at en løsning nærmer sig, men det er endnu for tidligt at sige hvornår, siger SAS' danske pressechef Trine Kromann-Mikkelsen til VG.
Og Bente Sorgenfrey siger til NRK, at hun håber på at kunne fremlægge en aftale inden klokken 15.
Kl. 14:00: Vi nærmer os aftale
Det er 14 timer siden, at SAS-ledelsens tidsfrist udløb.
FTF's Bente Sorgenfrey siger til flere medier, at der stadig forhandles. Men også, at parterne nærmer sig en aftale:
Ja, vi nærmer os en aftale, siger hun ifølge VG.
Men igen: Meget tyder på, at er snart kommer en endelig aftale. Det er i hvert fald, hvad det lyder fra både danske og udenlandske journalister uden for forhndlingsbygningen.
Kl. 13:43: Det går fremad
Det svenske nyhedsbureau TT citerer ifølge Expressen CAU-talsmand Helge Thuesen for at sige:
- Det går fremad.
Med sig ved forhandlingsbordet har han FTF-formand Bente Sorgenfrey.
Kl. 13:22: Stadig forhandlinger
Der er stadig gang i forhandlingerne i Kastrup. Det er nu over 13 timer siden, at SAS-ledelsen egentlig havde sat en deadline.
Den svenske SAS-pressechef siger til Expressen, at man følger med i spænding om, hvad er sker. Desuden siger Elisabeth Manzi, at bestyrelsesmedlemmerne på skift går til og fra forhandlingerne.
Ifølge TV 2 har antallet af ruter også været oppe at vende. De danske kabineansatte har flere udlandsruter - og dermed flere lange ruter - end deres norske og svenske kollegaer. Derfor mener danskerne ikke, at de skal have ligeså mange arbejdstimer som kollegaerne.
12:58: Det ser lyst ud
En kilde siger til VG, at det ser lyst ud, og at der kan være en aftale snart.
Kl. 12:04: Bestyrelsen er samlet - tæt på afgørelse
Kort før tolv kørte SAS' bestyrelse op og er nu med inde i bygningen ved de endelige forhandlinger, der lige nu pågår mellem de danske kabineansatte i CAU og SAS-ledelsen.
Og det kan være et tegn på, at der snart kommer en løsning, og at der snart fremlægges en endelig aftale.
- Jeg tror ikke, man ville samle bestyrelsen, hvis ikke man kunne se en ende på det. Vi er formentlig tæt på en afklaring, siden man nu har kørt det store skyts frem, siger DRs erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin
Kl. 11:51: Schur er nu med i forhandlingerne
DR Nyheders udsendte oplyser nu, at SAS-bestyrelsesformand Fritz Schur nu er gået ind i bygningen, hvor forhandlingerne pågår. Han er altså også med til nu at forsøge at finde en løsning mellem SAS-ledelsen og de danske kabineansatte.
Kl. 11:43: FTF-formand går ind i forhandlingerne
Forhandlingerne mellem CAU og SAS er i hårdknude. Så ekstremt, at hovedfagforbundet FTF, hvor de kabineansatte er organiseret, nu er gået med i forhandlingerne.
Ifølge DR Nyheders oplysninger er FTF-formand Bente Sorgenfrey nu med i forhandlingslokalet, hvor hun skal være med til at finde en løsning.
Desuden erfarer DR Nyheder, at det ikke kun er arbejdstid, der er på forhandlingsbordet, men også løn. Det er helt konkrete og benhårde forhandlinger på dette område.
Kl. 11:39: SAS-ansat: Vi er lettede
Stemningen blandt SAS forholdsvis god i Københavns Lufthavn, rapporterer DRs udsendte reporter.
Kl. 11:12: 12 timer over deadlineForhandlingerne mellem de danske kabineansatte i fagforbundet CAU og SAS-ledelsen går nu ind i 12 time. Dermed har forhandlingerne overskredet deadline med 11 timer.
Kl. 10:31: SAS-piloter skal stemme om aftaleDen danske pilotforening siger til DR Nyheder, at aftalen, der er indgået med SAS-ledelsen, skal til urafstemning blandt medlemmerne, inden den faktisk er endelig vedtaget.
Men man understreger, at der er tale om teknikalitet - og at aftalen selvfølgelig bliver vedtaget.
Det forventes, at aftalen endeligt bliver vedtaget inden for en uges tid - og at urafstemningen bliver sendt ud til medlemmerne i løbet tirsdagen - nok via mail.
I den danske kabineforening CAU skal medlemmerne ikke stemmes om aftalen, der endnu ikke er færdigforhandlet, da bestyrelsen har mandat til at træffe en endelig aftale.
Kl. 10:02: SAS: Vi forhandler stadigSAS' danske pressechef Trine Kromann-Mikkelsen har netop i en sms til dr.dk bekræftet, at de danske kabineansatte og SAS stadig forhandler.
- Vi forhandler fortsat, skriver hun.
Ifølge TV 2 handler de sidste knaster om arbejdstiden. CAU nægter at udvide arbejdsugen. Norsk Kabinforening gik i sin aftale med til at øge arbejdsugen fra 44 til 47,5 timer.
Kl. 09:43: Danskerne forhandler stadigDer er stadig ikke noget nyt om en aftale mellem den danske kabineforening, CAU, og SAS.
Tidligere på morgenen sahde SAS' topchef Rickard Gustafson:
- Vi mangler kun én forening (CAU, red.) nu. Og den skal vi have med. Det er en forudsætning for, at planen kan gennemføres.
Det er påfaldende, at det er danske CAU, der stadig forhandler. De har hen over weekenden ellers været meget fortrøstningsfulde ved forhandlingerne med SAS-ledelsen.
Kl. 09:16: Norske kabineansatte er tilfredseNorsk Kabinforening indgik som de næstsidste aftale med SAS-ledelsen. Og selv om den betyder lønnedgang og øget arbejdstid er man tilfreds med aftalen, siger leder af foreningen Elisabeth Goffeng til NRK.
- Resultatet er trods alt bedre end det, vi fik fra SAS oprindeligt, speicelt hvad angår lønnedgangen. Den er langt lavere end det oprindelige udkast, siger hun.
Kl. 09:03: SAS-aktien stigerSAS-aktien stiger med 26 procent til 6,20 kroner ved Fondsbørsens åbning i København, skriver Ritzau.
Investorerne tager altså særdeles positivt imod nyhederne om aftaler med syv ud af otte personalefagforeninger.
Det gør den til den mest stigende aktie på børsen i København.
Også på Oslo børs og i Stockholm stiger SAS-aktierne. I Norge stiger den med 23,63 procent og i Sverige med 22 procent.
Kl. 08:50 SAS udsender fondsbørsmeddelelseSAS har her til morgen sendt en fondsbørsmeddelelse ud klokken 08:50. Det sker op til åbningen af de skandinaviske børser kl. 09.
Her i bekræfter man, at man kun har indgået aftaler med 7 ud af 8 medarbejderforeninger.
Læs også SAS-aktien stiger 26 procent
- Der skulle en fondsbørsmeddelelse ud klokken lidt i 09. Hvis ikke de var kommet med en udmelding - en officiel holdning fra SAS - ville det give alt for meget usikkerhed og aktierne havde taget en kæmpe rutsjebanetur, siger DRs erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin.
Dokumentation - her er fondsbørsmeddelelsen:On November 12 the Board of SAS approved the 4 Excellence Next Generation (4XNG) plan to address the issues facing SAS. The 4XNG plan will improve EBT by approximately 3 bn SEK on an annualized basis and improve the overall cost flexibility. One of the conditions to implement the plan and for the availability of the new 3.5 Bn SEK revolving credit facility is signed union agreements.
This condition has not yet been fully reached, but 7 out of 8 unions have signed new agreements.
Negotiations continue and SAS will publish additional information as soon as it is available.
Kl. 08:44: Bestyrelsen samlet i Kastrup- Så snart vi har de sidste aftaler på plads, bliver der bestyrelsesmøde, siger koncerndirektør Eivind Roald til E24.no.
Efter bestyrelsesmødet skal SAS-ledelsen mødes med finansieringsgruppen, der består af bankerne, de skandinaviske stater og Wallenberg-stiftelsen KAW. Det er denne gruppe, der skal til endelig stilling til, om de forskellige aftaler er acceptable for, at SAS kan få videre finansiering.
Kl. 08:38: Kun danske ansatte manglerDer mangler nu kun en fagforening for, at SAS har skrevet under med samtlige personaleforeninger, nemlig danske CAU, der organiserer 1500 danske kabineansatte (tidligere kendt som stewarder og stewardesser).
I en sms til DI.se skriver CAU-talsmand Helge Thuesen:
- Ingen deal endnu.
Kl. 08:25: Norske kabinefolk har indgået aftaleNorsk Kabinforening har indgået aftale med SAS--ledelsen. Det bekræfter SAS-pressechef Trine Kromann-Mikkelsen over for DR Nyheder.
Leder i Norsk Kabinforening, Elisabeth Goffeng, siger til VG.no, at aftalen medfører store nedskæringer for de ansatte.
- Vi er gået med til nedskæringer på pensioner og løn - samtidig med, at vores arbejdstid udvides. Mere siger jeg ikke, før jeg har talt med mine medlememr, siger Goffeng til VG.no.
Dermed mangler kun en aftale for de 1500 danske kabineansatte i fagforbundet CAU.
- Der er stadig forhandlinger i gang, siger Trine Kromann-Mikkelsen til dr.dk - hun kan ikke sige yderligere om, hvornår disse forhandlinger er afsluttet.
Kl. 08:19: To aflyste fly skyldes sygdomDR Nyheder har nu fået bekræftet, at de to SAS-aflysninger skyldes sygdom - der er dog ikke tale om ekstraordinær sygdom.
Kl. 07:42: Nye krav sendt til ledelsenDe to tilbageværende fagforeninger i forhandlingerne, den ene af de norske kabineforeninger og den danske kabineforneing CAU, har ifølge DR Nyheders oplysninger sendt et nyt forslag afsted til SAS-ledelsen. Så forhandlingerne pågår altså stadig.
De skulle ifølge TV 2 være knaster omkring arbejdstiden, der driller.
Nu skal SAS-ledelsen så tage stilling til disse nye krav.
Kl. 07:21: Tvivl om deadlineOprindeligt var deadline for en aftale med SAS-ledelsen og deres ansatte klokken 24 natten mellem søndag og mandag. Men denne deadline blev brudt, da forhandlingerne langt fra var klar.
Lige nu skriver flere norske medier, at deadline for de sidste to fagforbund er klokken 07:30, men den oplysning kan ikke bekræftes nogen steder, siger DRs erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin.
Hun mener, at deadline højst sandsynlig er klokken 09, hvor fondsbørsen åbner.
- Det duer ikke med for meget usikkerhed, når man er et børsnoteret selskab, siger hun.
Kl. 07:16: DRs erhvervskorrespondent: Vi er kommet langtDet sker umiddelbart godt ud for SAS i forhold til at undgå en konkurs. Sådan lyder vurderingen fra DRs erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin.
- Vi er kommet meget, meget langt. Og med kun to fagforbund tilbage til at sige ja, kan jeg slet ikke forestille mig, at spareplanen ikke kommer i hus, siger hun.
- Men de forhandler stadig, for det gør jo ondt for de mange ansatte at sige ja til så mange forringelser.
Munch-Perrin uvnderstreger dog, at SAS-ledelsen tidligere har meldt ud, at det kræver et ja fra alle forforbund, før at ejerne - bankerne og staterne - vil sige ja. Det er et krav, før en konkurs kan endeligt undgås.
Kl. 06:53: Kun få aflysningerKun få af SAS' planlagte flyafgange bliver ikke til noget mandag morgen.
På Københavns Lufthavn Kastrups hjemmeside, kan man følge flyafgangene - og her er kun to fly blevet aflyst - det det ene ifølge DR Nyheders oplsyninger på grund af tekniske fejl.
Inden for den næste time skal fem SAS-fly afsted, og ingen af disse er aflyst.
Følg selv flyafgangene fra CPH her
Kl. 06:21: Piloter skærer 30 procent ned- Vi har leveret på stort set alle områder af lønninger, pensioner og arbejdstid. Vi har lavet omkostningsreduktioner på cirka 30 procent. På lønsiden reducerer vi med en månedsløn pr. pilot. Og vi øger arbejdstiden. Det er så vidt, som vi kan gå, siger en repræsentant for den svenske pilotforening Robert Gustafsson ifølge Expressen.
Det bekræftes af talsmand for den norske pilotforening Jens Lippestad. Han siger, at piloterne går 10 procent ned i løn og arbejder otte procent mere i forhold til i dag. Det svarer til en månedsløn, siger han ifølge norske NRK.
Kl. 06:13: Der mangler kun to foreninger
For lige at opsummere: Unionen, SAS Norgen Kabinforening, SAS Scannor Flygeforening, Svensk pilotförening, Dansk Pilotforening, Norsk Flygerforbund og SAS Norge Kabinforening har alle sagt ja og skrevet under med aftaler med SAS-ledelsen.
- De har alle udvist stort ansvar, siger SAS-koncernchef Flemming Jensen.
Han afviser, at der skulle være en deadline klokken 09, hvor fondsbørsen åbner.
Samtidig lyder det, at bestyrelsesformand Fritz Schur igen er ankommet til København.
Kl. 05:54: Alle piloter siger ja
Piloterne i Danmark, Norge og Sverige har lavet en aftale med SAS, oplyser flyselskabets danske pressechef, Trine Kromann-Mikkelsen.
Det oplyser flyselskabets danske pressechef, Trine Kromann-Mikkelsen.
Læs også Lønnedgang giver SAS et pusterum
- Pilotforeningerne viser et stort ansvar ved at skrive under på aftalen, der lever op til de krav, der ligger. Det er rigtigt positivt, siger hun til Ritzau.
- Vi ser frem til at få de sidste på plads, tilføjer Trine Kromann-Mikkelsen med henvisning til to kabinepersonale-fagforeninger, som endnu forhandler om aftalen.
Kl. 05:37: Norsk Pilotforening indgår aftale
Den norske pilotforening ScanNor oplyser i en pressemeddelelse, at de nu også har accepteret en aftale med SAS-ledelsen, skriver flere norske medier.
Læs også GRAFIK: Sådan har SAS skåret ned
- Vi har skrevet under nu, siger leder i foreningen Jan Levi Skogvang i en sms til e24.no.
Dermed har tre ud af otte fagforbund sagt ja til aftaler for at redde SAS fra konkurs.
Kl. 05:24: Svensk ja til SAS-ledelsen
Den svenske kabinenforening Unionen har netop skrevet under på en aftale med SAS-ledelsen. Dermed har to ud af otte fagforbund skrevet under.
- Det var en meget svær beslutning, siger talsperson fra Unionen Cecilia Fahlberg i en pressemeddelelse.
- Der bliver store forandringer i vores arbejdsvilkår. Det er lykkes os at stoppe ledelsens krav til lønnedgang, som havde haft vidtgående konsekvenser for den enkelte og for udviklingen på hele arvejdsmarkedet, siger Fahlberg videre.
Noget af det, der ændres, er fx pensionsalderen - den forhøjes nu til 64 år, skriver Expressen.
Unionen har cirka 600 medlemmer.
Kl. 03:40 SAS aflyser fly mandag
Mange passagerer vågner op til aflysninger på SAS-ruter mellem nordiske lufthavne.
Det gælder blandt andet flyet fra København til Helsinki, der skulle været lettet 06.25, samt afgangen fra Oslo til Stockholm klokken 7. Flyet fra Helsinki til København 09.30 meldes også blevet aflyst.
Læs også SAS aflyser kun få fly mandag
SAS skriver på Twitter, at aflysningerne skyldes "crewbrist" - det vil sige, at det hænger sammen med personalemæssige forhold.
En SAS-ansat fortæller til den svenske avis Expressen, at flyselskabet døjer med mange sygemeldinger mandag og derfor har bedt folk om at tage en ekstra tørn.
Kl. 02:30 Koncerndirektør med sidste opfordring
Koncerndirektør i SAS, Flemming Jensen, er glad for, at der indgået en første aftale. Men der er langt vej igen i forhandlingerne med de resterende piloter og kabinepersonale.
Han opfordrer derfor alle forhandlere til at se alvoren i situationen.
- Vi forhandler med fuld intensitet, og vi må bede foreningerne udvise det ansvar som er nødvendigt, så vi kan få lukket aftalerne, siger Flemming Jensen.
Kl. 01:21 SAS-aftale med norsk kabinepersonale
SAS' norske kabinepersonale har indgået en aftale med flyselskabet, skriver det norske nyhedsbureau NTB.
- Nogen må tage ansvar og være først ude, siger lederen af kabinepersonalet, Anneli Nyberg.
Uden at gå i detaljer understreger hun, at det ikke er nogen god aftale for personalet - men den er indgået for at redde jobs i SAS, siger hun.
Koncerndirektør i SAS, Flemming Jensen, bekræfter over for DR Nyheder, at der er indgået en aftale.
- Jeg vil ikke komme ind på detaljer i aftalen. Vi har jo haft et meget snævert forhandlingsmandat, og denne aftale ligger inden for de rammer.
Det norske kabinepersonale er den første fagforening, som har lavet en aftale med SAS. Imens fortsætter intense forhandlinger i Kastrup Lufthavn med danske piloter og kabinepersonale.
Kl. 00.07 SAS' deadline overskredet - forhandlinger fortsætter
Klokken har slået for SAS. Tidsfristen for selskabets spareplan var sat til 23:59 søndag aften, men der var fortsat ikke tikket nogen fondsbørsmeddelelse ind fra selskabet om, at planen er forhandlet hjem.