Sanjay Shah om 18 måneders fængselsmareridt i Dubai: Jeg måtte bestikke fængselsvagter for at være i sikkerhed

Den formodede milliardsvindler blev truet af bandemedlemmer under sin fængsling i ørkenstaten, forklarede han i retten.

Sanjay Shah har i retten fortalt om sin tid i fængslet i Dubai.

I 18 måneder levede Sanjay Shah i nærmest konstant frygt, da han var fængslet i ørkenstaten Dubai frem til december sidste år.

Det formodede milliardsvindler måtte bestikke medindsatte og fængselsvagter for at være sikkerhed og oplevede flere gange, hvordan medfanger sloges uden, at vagterne greb ind.

Volden kulminerede, da han overværede, hvordan en indsat fik revet sin øjeæble ud under et slagsmål.

Det forklarede Sanjay Shah i retten i begyndelsen af juli i svindelsagen mod den 53-årige brite, der er tiltalt for at have svindlet den danske statskasse for mere end ni milliarder kroner mellem 2012 og 2015.

- Jeg ville beskrive forskellen mellem danske fængsler og Dubai-fængsler som at være i henholdsvis i himmel og helvede, sagde han.

Du kan læse mere om refusion af udbytteskat i grafikken herunder.

Fængslet med narkomaner

Sanjay Shah er ifølge de danske myndigheder den absolutte hovedmand i danmarkshistoriens største bedragerisag - udbyttesagen - hvor formodede udenlandske svindlere har hevet 12,7 milliarder kroner op af statskassen i refusion af udbytteskat.

Retssagen mod briten har været i gang siden marts, og han har igennem hele sagen nægtet sig skyldig og forklaret, at han udnyttede 'et hul i den danske skattelovgivning'.

Sagen mod Sanjay Shah har været mange år undervejs. I august 2015 opdagde de danske myndigheder, at statskassen angiveligt var blevet svindlet for et milliardbeløb og samme efterår kunne DR afsløre, at Sanjay Shah var den hovedmistænkte.

På det tidspunkt boede han i Dubai, men først næsten syv år senere klappede fælden, og myndighederne i ørkenstaten anholdt og fængslede briten.

Derfor endte han med at sidde omkring halvandet år i kæmpefængslet Dubai City Jail, inden han i december sidste år blev udleveret til Danmark.

- Jeg sad sammen med narkoforbrydere og narkomaner. Jeg delte en gang med 70 indsatte. På den gang var der 10 celler med åbne døre. Hver celle var på størrelse med den, jeg sidder alene i i Danmark, sagde Sanjay Shah i retten.

Der har indtil nu været forbud mod at gengive, hvad han forklarede om sit ophold i fængslet i ørkenstaten i retten.

Sanjay Shahs forsvarsadvokater havde nemlig krævet et referatforbud, da de mente, at Shahs forklaring i retten ville kunne sætte den svindeltiltaltes familie i fare.

Men nu har både Retten i Glostrup og Østre Landsret vurderet, at offentligheden godt må få kendskab til forklaringen.

DR Nyheder vælger derfor at bringe oplysninger, da to domstole ikke mener, at det er godtgjort, at Sanjay Shahs familie vil komme i fare, hvis forklaringen ser offentlighedens lys.

Desuden vil Sanjay Shahs forsvarsadvokater kunne bruge oplysningerne om tiden i fængslet i Dubai til at plædere for en lavere straf, hvis han findes skyldig i straffesagen i Danmark. Derfor har oplysningerne væsentlig offentlig interesse.

Blev genkendt med det samme

Sanjay Shahs fængselsmareridt begyndte i begyndelsen af juni 2022, da han blev anholdt af politiet i Dubai.

I Dubai sidder man ikke varetægtsfængslet, så Sanjay Shah blev indsat i et fængsel sammen med forbrydere, der var kendt skyldige ved en domstol.

Her skulle han hurtigt vænne sig til et liv, der var diametralt modsat hans hverdag i lukus på palmeøen Palm de Jumeirah.

- De andre indsatte genkendte mig med det samme, og der var nogle af de stærke bandemedlemmer, som bad om penge. Nogle bad om store pengebeløb og truede mig med vold, sagde Sanjay Shah i retten.

Derfor måtte Sanjay Shah søge beskyttelse i fængslet for at få lov til at være i fred, og han måtte betale både vagter og medindsatte penge for at stå for hans sikkerhed.

I alt betalte han 10 personer et fast beløb hver måned.

- Der var andre indsatte, men der var også politifolk, der tilbød at beskytte mig. De sagde, at de kunne få penge af min kone, men jeg nægtede, da jeg ikke ville have, at de vidste, hvor hun boede. Jeg betalte dem cirka 100 pund om måneden hver, forklarede Sanjay Shah i retten.

Gjorde personalet noget for at hjælpe, så du ikke skulle betale for at være i sikkerhed?, spurgte hans forsvarer i retten.

- Jeg prøvede at klage til politiet og ambassaden, men de kunne ikke gøre noget uden beviser. Og det var umuligt at skaffe beviser.

Levede i frygt

Sanjay Shah levede i konstant frygt under hele sin tid i fængsel i Dubai, fortalte han i retten. Ofte opstod der slagsmål, og vagterne, som alle var politibetjente, lod det bare ske uden at gribe ind.

- Der var meget aggression, og der var narkomaner i afgiftning, som var mentalt ustabile. Der var mange slagsmål, og jeg oplevede ikke, at politiet stoppede det.

- Der var et slagsmål hver anden eller tredje dag. Det værste, jeg så, var, at en fjernede øjeæblet fra øjenhulen. Mens jeg var der, levede jeg i frygt, sagde Sanjay Shah.

Sanjay Shah måtte også kæmpe med sit helbred. Han lider nemlig af gigt, og der gik lang tid, før han fik mulighed for at se en læge.

- Det var vanskeligt at komme til lægen, og man skulle betale nogen for at formidle kontakt. Jeg har en udfordring med mit helbred, og jeg fik ikke min medicin i seks måneder. Jeg var nødt til at spørge den britiske ambassade om hjælp, før der skete noget, sagde han.

Sagen mod Sanjay Shah er stadig i gang i Retten i Glostrup. Der ventes dom inden årets udgang.

Han nægter sig skyldig, men risikerer op til 12 års fængsel, hvis retten ikke køber hans forklaring.

Sanjay Shah regnes som den absolutte hovedmand i den formodede svindel mod Danmark. Læs det store portræt af ham herunder.