Sagsøgt af Gucci for at købe kopitasker

To unge danske kvinder købte Guccitasker på nettet, men taskerne viste sig at være falske. De blev sagsøgt af Gucci, taskerne er destrueret og pengene tabt.

En kvinde købte to tasker på nettet, som hun troede var en mærkevare, men det var de ikke. Hun følte sig presset til at lade varerne destruere og endda betale en formue, men det havde ikke været nødvendigt. (Arkivfoto).

I en lejlighed i Hvidovre ved København beslutter to veninder Pernille Lublin Hansen og Silke Nygaard Thane i begyndelsen af august sidste år sig for at købe et par Guccitasker på nettet, hvis de kan finde nogen til en overkommelig pris. De er begge 23 år, bor sammen og arbejder som social- og sundhedsassistenter, skriver Forbrugerrådets blad, Tænk.

- Vi gik ind på Google og søgte på Gucci, siger Pernille Lublin Hansen, og resultatet var som det øverste et link til en hjemmeside med navnet GucciEShop.com.

Rabatter på 70 procent

Hjemmesiden tilbød rabatter på op til 70 procent, og de to kvinder følte sig i god tro. Efter et par rykkere får de svar, som tyder på, at alt er i orden. Senere viser det sig, at taskerne er afsendt, dog ikke fra Rom eller Milano, som man kunne vente, men fra byen Minhang i Kina.

- På hjemmesiden var der ingen tegn på, at internetfirmaet ikke var europæisk, og der stod slet ikke noget om Kina, for så havde vi ikke købt dem, siger Pernille Lublin Hansen.

Stoppet ved stikprøve

Pakken var kommet til Danmark, men blev stoppet i Internationalt Postcenter i København ved en stikprøvekontrol. Derefter overgiver postmedarbejderne pakken og indholdet til en særlig enhed under Skat, der jagter kopivarer, såkaldte varemærkeforfalskninger.

Nogle dage senere får Pernille og hendes veninde besked fra Skattecenter København om, at deres varer er tilbageholdt. Skat underretter også et stort advokatfirma, der repræsenterer Gucci Danmark.

Anbefalet brev var et chok

Historien udvikler sig sådan, at Guccis folk i Danmark konstaterer, at både taskerne og pungene er falske. Derefter kræver firmaet en samlet kontant erstatning på 25.000 kroner, fordi de to veninder har forsøgt at købe "produktefterligninger" af det kendte mærke.

- Jeg stod og læste og begyndte nærmest at tude, siger Pernille Lublin.

Hun går med til at varerne destrueres. Det gør hun for at undgå den retssag, som advokatfirmaet truer med. Firmaet repræsenterer nogle af verdens mest kendte brands som Gucci, Louis Vuitton og Burberry.

Mange lignende sager

Som Tænk skriver, betaler Pernille, fordi hun tror, hun har gjort noget ulovligt. Hun er også tæt på at betale de 25.000 kroner, og stopper kun fordi hun går til Københavns retshjælp.

Men da Pernille Lublin forsøger at få de knap 4.000 kroner, som hun har betalt de kinesiske svindlere over sit Visakort, refunderet af Arbejdernes Landsbank, bliver det blankt afvist, fordi det ikke gælder, når varen er blevet stoppet i tolden, fordi den ikke lovligt kan indføres i landet.

Ville aldrig ende i retten

Pernille Lublin Hansen har altså tabt sine penge til et svindelfirma, accepteret destruktion af sine lovlige varer og derefter fået afslag på erstatning. Desuden har hun brugt uger på unødige bekymringer, breve og telefonsamtaler.

Eksperter på området siger samstemmende, at en sag om to tasker og to punge til knap 4.000 kroner formentlig aldrig ville havne i en retssag. Gucci ville nemlig ikke kunne løfte bevisbyrden, og det ved advokatfirmaet godt, skriver Tænk.