Ryanair vil klage til EU over Arbejdsrettens dom

En klage fra Ryanair over Arbejdsretten vil formentlig lande på EU`s bord.

Ryanair-topchef Michael O'Leary mener, at Arbejdsrettens dom vil skade arbejdskraftens frie bevægelighed. (Foto: © Francois Lenoir, Scanpix)

Ryanairs øverste chef, Michael O'Leary, er rasende.

For modstanden i Danmark mod flyselskabet er `bizar` og `ulovlig`, siger han, efter at Arbejdsretten har fastslået, at Flyvebranchens Personale Union (FPU), der organiserer kabinepersonalet i Københavns Lufthavn, lovligt kan indlede konflikt mod det irske luftfartsselskab.

Derfor vil han klage til EU over Danmark, skriver Berlingske.

- Skader fri bevægelighed

- Vi vil klage over dommen i Arbejdsretten, formentlig både direkte til EU-Domstolen og til EU-Kommissionen og bede dem indlede en sag mod Danmark for traktatbrud, siger Michael O’Leary.

Han mener, at dommen mod Ryanair skader arbejdskraftens og serviceydelsers fri bevægelighed. Rettigheder, som er traktatfæstet i alle EU-lande.

Michael O'Leary oplyser til avisen, at dommen indtil nu kun foreligger på dansk, og at han derfor venter på en gennemgang af den fra Ryanairs advokat i Danmark.

Dog var han ikke i tvivl om, at flyselskabet vil indgive en klage til EU-Kommissionen for at sikre, `at et land, som har sagt ja til fri bevægelighed af arbejdskraft, også kommer til at leve op til det`.

Ryanair vil droppe base

- Og hvordan skal man kunne have fri bevægelighed, når Ryanairs konkurrenter kan blokere Ryanairs fly? Dommen viser, hvordan den danske model er fuldstændig slået fejl, lyder det fra topchefen.

Arbejdsrettens afgørelse betyder, at det er lovligt for fagbevægelsen at konflikte mod Ryanair, så længe Ryanair afviser at forhandle dansk overenskomst.

Ryanair har oplyst, at man som konsekvens af dommen vil droppe basen i København og i stedet benytte fly, der har udgangspunkt i nærliggende lufthavne.

Vestager er tilfreds med dom

Over for Berlingske udtrykker EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager umiddelbar tilfredshed med dommen i den danske arbejdsret.

Typisk vil sager i EU-systemet kunne tage år.

/ritzau/