OW Bunkers konkurs har påvirket mange investorers generelle tillid til aktiemarkedet.
Flere eksperter forventer, at det fremover kan blive svært for nye virksomheder at få skabt den nødvendige tillid, så potentielle aktionærer vil investere i dem på Københavns Fondsbørs.
Det kan Eivind Steen Sørensen, der er aktionær, godt forstå.
- Jeg vil være lidt skeptisk næste gang, der kommer en børsnotering. De eksisterende selskaber er jeg ikke bange for at købe i, for de har været på børsen i et stykke tid Men, når man køber i så sikkert et selskab, der går konkurs med et kæmpe brag et halvt år efter, så bliver man skeptisk, siger han.
Den pensionerede fotograf og fotohandler bor i Tversted i Nordjylland og er vant til at handle med aktier.
Tilbage i marts i år skød han penge i den nordjyske olievirksomhed OW Bunker i forbindelse med børsnoteringen.
- Jeg købte aktier i OW Bunker, fordi det dels var et selskab, som lød interessant, dels havde gode banker, revisorer og advokater bag sig i prospektet. Det var nordjysk, og det var på den rigtige side af Limfjorden.
Købte for 50.000 kroner aktioner
I forbindelse med børsnoteringen købte Eivind Steen Sørensen for omkring 50.000 kr. aktier.
Kort efter solgte han papirerne med en pæn gevinst, og da selskabets aktiekurs faldt i løbet af efteråret, valgte han at investere i OW Bunker igen - bare seks dage før konkursen.
- Jeg tænkte, at det jo stadig måtte være et godt, solidt firma. Og da kursen nu var faldet til det halve, måtte det være dobbelt så godt som sidste gang, jeg købte, siger Eivind Steen Sørensen.
Han er vant til store kursudsving i de papirer, han køber. Men han var ikke forberedt på, at hans investering kunne ende med at blive værdliøs.
Konkurs efter et halvt år
- Jeg var ikke forberedt på, at et firma, der har været på børsen, og har fået de bedste anbefalinger af store internationale firmaer, går konkurs efter et halvt år. Det var jeg sgu ikke forberedt på, for hvem skal man så stole på fremover?, spørger han.
Han håber derfor, at kapitalfonden Altor og de rådgivere, der sendte OW Bunker på børsen får en straf, der kan mærkes, når ansvaret for kollapset skal placeres.
- Altor fortjener et slag over næsen. De laver først et prospekt, som passer til professionelle folk, og så laver de et helt andet til 20.000 aktionærer, som fortæller en helt anden historie, der ikke er så kritisk. Det er simpelthen utroværdigt at sende sådan noget ud på markedet, siger Eivind Steen Sørensen.
Altor afviser kritik
DR Nyheder har forgæves forsøgt at få et interview med repræsentanter fra kapitalfonden Altor, der har afslået og i stedet har sendt en række svar på mail.
I mailen beklager kapitalfonden udviklingen i OW Bunker, men afviser kritikken. Blandt andet afviser de, at OW Bunker var baseret på spekulation.
- Kerneforretningen var at levere brændstof til skibe, skriver Altor.
De afviser også, at man burde have nævnt datterselskabet i Singapore, Dynamic Oil Trading, i prospektet.
Retvisende billede
- OW Bunkers børsprospekt er et koncernprospekt, hvor kun væsentlige datterselskaber beskrives særskilt, skriver Altor.
Endelig afviser kapitalfonden, at prospektet ikke var retvisende.
- Efter vores opfattelse giver prospektet et retvisende billede af OW Bunker på tidspunktet for børsnoteringen, lyder det i mailen.