Nordens største bank, Nordea, hjalp i efteråret 2015 en velhavende russisk mand med at føre penge tilbage fra et skattely til Rusland i en manøvre, som eksperter betegner som hvidvask og decideret ulovlig.
Det skete blandt andet via et tilsyneladende falsk lån, der gjorde det muligt for kunden at få de tilbagesendte penge – i alt 7,5 millioner kroner – til at fremstå som tilbagebetalinger på et tidligere ydet lån, der efter alt at dømme reelt aldrig har eksisteret.
DR Nyheder fortalte for første gang historien for omkring en måned siden, men nu viser det sig, at det var en af Nordeas egne russiske vicedirektører, som Nordea hjalp med manøvren, som eksperter altså betegner som hvidvask.
- Er det her noget, der skal måles efter danske regler, så er det klart ulovligt, det Nordea har gang i her, siger skatteadvokat Torben Bagge.
Restriktioner hos myndighederne
Den pågældende russiske velhaver, MG, har i en årrække været medlem af ledelsen i Nordea Rusland med titel af vicedirektør. I 2010 hjælper kollegaer i Nordea i Luxembourg ham med at oprette et stråmandsselskab i skattelyet De Britiske Jomfruøer i Caribien.
I slutningen af 2015 vil MG have pengene ført tilbage til Rusland uden at få problemer med de russiske myndigheder, fremgår det af korrespondancen i sagen mellem MG og Nordea.
Den 26. november skriver han til en Nordea-rådgiver i Luxembourg, at han ønsker at lukke selskabet på De Britiske Jomfruøer og overføre pengene til en konto i Nordea i Rusland.
Det er imidlertid "ikke helt enkelt at gøre på grund af nogle restriktioner hos de russiske myndigheder", skriver han.
'Den bekvemme måde'
Et par uger senere er Nordea klar med et tilsyneladende fiktivt lånearrangement, der gør det muligt at kamuflere, at der reelt er tale om penge, der føres tilbage fra skattely.
- For at gøre det kræves et lånearrangement, da den mest bekvemme måde at overføre midlerne på er i form af en tilbagebetaling af et lån, skriver den medarbejder i Nordea Rusland, der får ansvar for sagen, i en mail.
De penge, der nu dukker op på MG's konto hos Nordea Rusland, kan på den måde forklares som tilbagebetaling på et lån ydet af MG til skattelyselskabet på De Britiske Jomfruøer.
Sagen er imidlertid, har eksperter tidligere vurderet overfor DR Nyheder, at lånet reelt aldrig er ydet.
- Som jeg ser det, synes det klart at være på kant med hvidvaskningslovgivningen. Og det er min bedste vurdering, at det formentlig er på den forkerte side, lød det fra skatteadvokat Torben Bagge, da DR Nyheder i sin tid bragte historien om hvidvask.
Ikke ansat hos Nordea længere
Ifølge Nordea har MG efterfølgende forladt Nordea, og banken undersøger i øjeblikket sagen:
- Den omtalte person er ikke ansat i Nordea længere, og vi hverken kan eller vil kommentere på enkeltkundeforhold eller personlige forhold omkring tidligere ansatte, skriver pressechef Martin Kjærsgaard Nielsen i en mail til DR Nyheder.
Banken ønsker i forbindelse med DR Nyheders afdækning ikke at stille op til interview og vil ikke kommentere yderligere på MG's ansættelsesforhold.
- Hvis vi finder eksempler på, at vores procedurer og regler ikke er blevet overholdt, er det naturligvis fuldstændigt uacceptabelt, skriver Martin Kjærsgaard Nielsen.