Røde tal på børsen: Danske aktier oplever stort fald for syvende dag i træk

Årsagen til de store kursfald skal findes i usikkerhed på det amerikanske marked, vurderer aktieanalytiker.

(Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

De danske aktier går endnu en hård dag i møde.

Det ledende danske aktieindeks, C25, åbner torsdag morgen med et fald på mere end 3 procent efter femten minutters handel. Det er syvende dag i træk at aktierne falder.

I C25-indekset gælder faldet samtlige 25 aktier. Hårdest ramt er medicoselskabet Ambu, der er nede med mere end 6 procent, og smykkegiganten Pandora, som oplever et kursfald på mere end 3 procent.

Og det store fald ses ikke kun på børsen i Danmark.

I vores nordiske nabolande Norge og Sverige falder markederne ligeledes med henholdsvis 4 og 1,5 procent, mens det britiske marked er nede med omkring 1,5 procent.

Globalt fald

De røde tal herhjemme viser sig dagen efter, at toneangivende amerikanske indekser har oplevet fald på mere end 3 procent.

Det gælder både S&P 500, Nasdaq og Dow Jones.

Kursfaldet gjorde dagen til en af de værste for det finansielle marked i USA i år, og det har ifølge aktieanalysechef hos Sydbank, Jacob Pedersen, også bidraget til de kursfald, vi ser på de asiatiske og europæiske markeder i dag.

- Vi kan ikke dukke os for de effekter, der er rundt om i verden. Når aktierne falder i USA og Asien, så falder de også i Danmark. Herhjemme har vi aktier, der er dyrt prisfastsat, og det er dem, investorerne skiller sig af med i øjeblikket, lyder det fra Jacob Pedersen.

En god omgang doping

De massive dyk på det globale aktiemarked skyldes primært usikkerhed omkring næste års vækst, vurderer aktieanalysechefen.

- Ingen ved, hvordan vækstudsigterne ser ud i 2019 på grund af den igangværende handelskrig mellem USA og Kina. Den er med til at trække tæppet væk under virksomheders indtjening, og det skaber nervøsitet blandt investorer, forklarer Jacob Pedersen og tilføjer:

- Nervøsiteten bliver ikke mindre af, at Donald Trump blander sig i den amerikanske centralbanks gøren og laden. Det vidner om, at han ikke helt har fanget spillereglerne på de finansielle markeder. Han har troet han har kunnet dirigere retningen på de amerikanske aktier.

Trump: Centralbanken er vanvittig

Donald Trump har flere gange op til midtvejsvalget brugt succes på det amerikanske aktiemarked som et bevis på, at hans konfrontatoriske stil i handelskonflikten virker.

Og kursfaldene på det amerikanske marked, der viser det stik modsatte, fik i går Trump til at rette kritik mod den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Han beskylder centralbanken for at bære en stor del af ansvaret. En stigende bekymring for inflation har nemlig fået centralbanken til at hæve renten i USA flere gange i år.

- Fed (centralbanken, red.) har begået en fejl. Det er alt for stramt. Jeg synes, at Fed er vanvittig, sagde præsidenten kort efter aktiemarkedet lukkede i går.

Problemet for Trump er ganske enkelt, at rentestigninger dæmper farten i amerikansk økonomi og spiser de skattelettelser, Trump har givet vælgerne, mener Jacob Pedersen.

Kan centralbanken modstå presset fra Trump?

- Det er jeg helt overbevist om. Det er en god idé at neutralisere pengepolitikken i USA, som centralbanken gør, så man undgår en overophedning og efterfølgende tilbageslag i den amerikanske økonomi. Også selvom Trump ikke synes det samme, lyder det fra aktieanalysechefen.