De tjener millioner af kroner sort samtidig med, at straffen er beskeden - i forhold til straffen for at handle narko.
Rockerbander som Hells Angels og Bandidos satser ifølge politiet i stigende grad på alvorlig økonomisk kriminalitet, hvor store millionbeløb føres udenom Skat via sindrige selskabskonstruktioner og stråmænd.
- Man leder efter de steder, hvor profitten er størst og risikoen mindst. Og der ser vi, at organiserede kriminelle i stigende grad kaster sig over økonomisk kriminalitet, siger Henrik Helmer Steen, der er konstitueret chef for SØIK, populært kaldet bagmandspolitiet.
Ifølge politiet har rockerbanderne traditionelt tjent deres penge på hash og narko, men de seneste år har man særligt kastet sig over såkaldt kædesvig.
- De kan i hvert fald tjene det samme, som de gør på narkokriminalitet. Og det gør, at området er særdeles attraktivt for dem, siger Kim Kliver, chef for Task Force Øst, politiets særlige bandeenhed på Sjælland og i Storkøbenhavn.
Koster samfundet op mod 3 milliarder årligt
Kædesvig går ud på at snyde det offentlige for de penge, som virksomheder ifølge loven har pligt til at indbetale til Skat i form af A-skat, moms og arbejdsmarkedsbidrag.
Skat vurderer, at kriminalitetsformen årligt koster det danske samfund op mod 3 milliarder kroner. Hvor stor en del af kædesvigen, som rockergrupperne står bag, vides ikke, men vurderingen er, at det kan være helt op til halvdelen.
- Det her er en af de kriminalitetsformer, der giver rigtig, rigtig gode penge. Og derfor er det også et område, vi har opprioriteret de seneste år, siger Kim Kliver.
21 Søndag har gennemgået en række af de senere års største sager om kædesvig. Her er fuldgyldige medlemmer af Bandidos i to tilfælde dømt for at stå bag organiseringen af omfattende kædesvig.
I det ene tilfælde, i den såkaldt Thomsen og co.-sag, hvor der faldt dom i juni sidste år, er Skat blevet snydt for eller forsøgt snydt for 23 millioner kroner. Den anden sag er en sag mod Bandidos-rockerne "Big Mac" fra Nordsjælland, hvor der faldt dom i 2011.
Trusler om vold er en del af forretningsmodellen
Sagerne viser, hvordan rockerne benytter trusler om vold til at udføre kædesvigen.
"Skriv til hende, om hun godt ved, hvem der er med i det firma, og at hun rammer alle, hvis hun går efter firmaet", lyder en sms eksempelvis, som et fuldgyldigt medlem af Bandidos sender til en medsammensvoren i et forsøg på at skræmme en kvinde fra at melde bagmændene bag Thomsen og co.-sagen til politiet.
- Vi har selvfølgelig kunnet bruge vores engagement i banderne til at banke folk på plads. Hvis det var sådan, at der var nogle besværlige imellem, var det jo forholdsvis nemt at overbevise dem om, at de skulle klappe i, siger den tidligere HA-rocker Lars Jensen, der ifølge eget udsagn selv har været med til at organisere kædesvig, blandt andet i forbindelse med byggeriet af Storebæltsbroen.
Også bander med rødder i indvandrermiljøet menes at være involveret i omfattende kædesvig.