De seneste fem år er 92.000 manuelle job forsvundet fra danske arbejdspladser, fordi virksomheder satser på IT-løsninger og robotter. Det viser en analyse fra tænketanken Cevea. Udviklingen ser ud til at fortsætte, for hvis tænketankens prognose holder stik, vil yderligere 100.000 job være forsvundet om fem år.
- Det er ikke dommedag, men det er skiftedag. Mange danskere må indstille sig på, at de skal lave noget andet, siger analysechef Frank Skov, Cevea.
Job forsvinder - og nye kommer til I de seneste fem år, hvor 92.000 rutineprægede job altså forsvandt, blev der til gengæld også skabt 160.000 nye job - altså netto en forøgelse. Men Frank Skov advarer om, at mens skabelsen af nye arbejdspladser er afhængig af de økonomiske konjunkturer, så vil automatiseringen fortsætte uanset hvad.
Innovationschef Hanne Shapiro fra Teknologisk Institut mener, at vi lige så godt kan vænne os til, at vores arbejde kan blive automatiseret: - Det påvirker stort set alle job. Men vi kan se, at de virksomheder som bruger teknologien smartest, de skaber også nye job. Men det er andre typer af job end dem der automatiseres væk, siger hun til Penge på DR1.
Arbejdspladser rejser hjem fra Kina Nogle af de arbejdspladser, der kommer til står gevind-virksomheden Thürmer Tools i Hvidovre for. For få år siden var virksomheden ellers så økonomisk presset, at størstedelen af produktionen blev flyttet til Kina. 75 arbejdspladser gik tabt. Men med ny teknologi, som f.eks. 3D printere og bedre og billigere software til computerne, har Thürmer fået så stor succes, at virksomheden nu er ved at hente produktionen hjem fra Kina igen, og antallet af ansatte er steget. Der er nu 27 ansatte i Danmark, men forventning er, at flere nye maskiner vil kunne trække endnu mere produktion hjem fra Kina.
- Når produktionen kommer ordentligt op at køre, så vil de de 92 mand i Kina, forvandle sig til måske 15 nyansættelser her på fabrikken i Hvidovre, siger Eric Thürmer, der for eksempel har brug for specialister til at betjene og programmere virksomhedens nye maskineri.
Kontorstolen vakler Men det er ikke kun i industrien, at ny teknologi brager frem. Tværtimod viser flere undersøgelser, at især kontorarbejdspladser er stærkt udsatte for konkurrence fra maskiner.
- En af de brancher, som virkelig står for tur, er den finansielle sektor, siger Frank Skov fra Cevea.
De bankansattes fagforening, Finansforbundet, er fuldstændig klar over, at ny teknologi vil erstatte flere arbejdspladser. I forvejen er de bankansatte måske den gruppe, der har oplevet de største omvæltninger allerede. Der er på femten år blevet 6.000 færre stillinger i bankerne - mange af de tabte arbejdspladser skyldes ny IT-teknologi.
Og bankerne er slet ikke færdige med at indføre ny teknologi.
- Det næste nye store er softwarerobotter, som kan svare på 97% af alle de spørgsmål som almindelige kunder stiller. Og som kunde kan man altså ikke høre, at det er en robot man taler med, siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet.
Job i farezonen - og dem, der går fri Cevea har set på, hvilke brancher der har den største sandsynlighed for at blive automatiseret. Her ligger kontorarbejde øverst. Og der er alt kontorarbejde - fra sekretæren til bogholderen, der er i farezonen. Også arbejdspladser i industrien er i farezonen - og gælder både ufaglærte og faglærte. Så er der nogen som ikke skal frygte automatisering - i hvert fald ikke de første mange år. Det er f.eks. job som børnehavepædagoger, sygeplejersker, kokke og chefer, der klarer frisag.