Der skal pustes liv i de mindre iværksættervirksomheder.
Derfor foreslår regeringen, at personer, der investerer op til 200.000 kroner i små og mellemstore virksomheder, kan trække halvdelen fra på skattebilletten.
Men tal fra Center for Vækstanalyse viser, at kun 56 procent af nystartede virksomheder stadig eksisterer, fem år efter de blev stiftet.
- Risikoen er, at man forblændes af fradraget og fokuserer på de skattemæssige fradragsfordele her og nu og ikke kigger bagved, om virksomheden i det lange løb er rentabel, siger Troels Lilja, der lektor i selskabsret ved CBS og forfatter til bogen 'Iværksætterselskaber'.
Danskerne elsker fradrag
At regeringen forsøger at lokke danskere til at smide penge i den mest risikable investering overhovedet, vækker også bekymring hos investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.
- Danskerne er jo vilde med fradrag. Vi vil i alle henseender gerne have rabatter og trække noget fra, hver gang vi skal ud at købe noget. Det er måske det, der har inspireret regeringen til det her forslag.
- Men grundlæggende er det ikke her, man skal gøre sin entré som investor. Når vi beskæftiger os med den absolut mest risikable del af aktiemarkedet, er det ikke her, gennemsnittet skal investere penge, siger han.
Per Hansen glæder sig dog over, at regeringen har lanceret en vækstpakke, der skal modvirke 'kapitaltørken' i de danske virksomheder.
Men der er tale om et langt, sejt træk, som slet ikke er gjort ved et investorfradrag.
- Den gode ting i ligningen er, at man forsøger at gøre noget. Men Rom blev ikke bygget på en enkelt dag, og vi begynder ikke fra den ene dag til den anden at tale om aktier i stedet for boliger. Det er de lykkes med i Sverige, men der har vi lang vej i Danmark, siger Per Hansen.
Pas på og snak med banken
Der er mange penge at vinde, hvis man investerer i små, nystartede virksomheder. Men der er også meget at tabe. Troels Lilja opfordrer til at kigge på persongalleriet bag virksomheden.
- Min anbefaling er, at man kigger på hele setuppet: om der er en fornuftig selskabskonstruktion, om der er tilsagn fra bankerne.
- Det har også afgørende betydning, hvem der står bag. Hvis vi har at gøre med nogen, der har ry for at være dygtige til at start-ups og drive det frem, taler det i højere grad for, at man tør gå med, siger Troels Lilja.
Om tallene
- •
Center for Vækstanalyse tager udgangspunkt i virksomheder fra iværksætterdatabasen.
- •
Derefter følges virksomhederne over tid.
- •
De vurderes at være overlevet, hvis et af følgende karaktertræk er opfyldt:
- •
Firmaet har registreret salg (moms-statistik).
- •
Firmaet har registreret køb (moms-statistik).
- •
Firmaet har registreret eksport(moms-statistik).
- •
Firmaet har beskæftigelse (eIndkomst via Erhvervsregistret).
- •
Firmaet har betalt lønsumsafgift (Erhvervsregistret).
- •
Firmaet er pligtige for at indbetale ATP (Erhvervsregistret).
- •
Kilde: Center for Vækstanalyse