Regeringen vil tage fiskekvoter fra storfisker

Erhvervsfiskeren Henning Kjeldsen har dispensation til at overskride kvoteloftet, men det vil regeringen sætte en stopper for.

Trawleren Gitte Henning, ejet af Henning Kjeldsen, tungt lastet med skidtfisk, tobis eller småsild, lægger til kaj ved fiskeindustrien i Skagen Havn onsdag den 11. februar 2009. (Foto: © STEFFEN ORTMANN, Scanpix)

Den pengestærke storfisker Henning Kjeldsen ejer så mange fiskekvoter, at det overskrider kvoteloftet.

Men nu kan han blive tvunget til at levere de kvoter tilbage, der ligger over loftet for, hvor mange fisk han må fange. Det fremgår af et bilag fra den 31. august fra regeringens udspil til håndtering af kvotekoncentrationen, som Berlingske er i besiddelse af.

Da lofterne blev indført, fik Henning Kjeldsen dispensation til at beholde sine kvoter, men af bilaget fremgår, at regeringen nu ønsker at tilbagekalde dispensationen.

- Det fremgår af fiskeripakken, at man skal se på reglerne for kvotekoncentrationen. Det gør vi så nu, siger den nye fiskeriminister, Karen Ellemann (V), til Berlingske.

Hvad er en kvotekonge?

  • Kvotekonger er storfiskere, der sidder tunget på fiskekvoterne herhjemme. Eller med andre ord er der tale om fiskere, der ejer en meget stor andel af retten til at fiske efter bestemte fisk i bestemte områder.

Det er alene Henning Kjeldsen, der har fået dispensation til at overskride kvoteloftet, viser en mail fra Naturerhvervsstyrelsen fra 2012, som miljøorganisationen Greenpeace har fået aktindsigt i.

Greenpeace politianmeldte i efteråret 2015 Henning Kjeldsen og hans hustru for at omgå reglerne om fiskekvoter, men politiet har fastslået, at loven er overholdt.

Om storfiskeren skal aflevere nogle af sine fiskekvoter afhænger ifølge Berlingske nu af en juridisk vurdering fra Kammeradvokaten.

Der er et opsigelsesvarsel på fiskekvoter på 16 år, og Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der repræsenterer Henning Kjeldsen og flere andre store erhvervsfiskere, forventer, at det bliver opretholdt.

Den forventning ønsker Karen Ellemann ikke at kommentere.

/DR Nyheder/