Hvis du går ledig, men har fået lovning på et job, skal du fortsætte med at søge andre job frem mod ansættelsesdatoen.
Sådan er reglerne i dag. Men i fremtiden skal ledige med job på hånden ikke længere søge job de sidste seks uger, inden de skal starte i arbejde.
Det er blot et eksempel på krav og regler, som regeringen nu søger at lempe med et nyt udspil, der skal ændre markant på beskæftigelsesindsatsen rundt om i landets kommuner.
Minister: Tiltrængt oprydning
Og det er tiltrængt med en oprydning i reglerne, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
- Det er voldsomt tiltrængt. Borgere, virksomheder og kommuner er i årevis druknet i besværlige regler og stive proceskrav, siger han i en pressemeddelelse.
Ændringen vil også få betydning for jobsøgende, der venter på at skulle på efterløn eller barsel.
De skal heller ikke længere søge job de sidste seks uger, inden de begynder et nyt kapitel i deres liv.
Jobcentret eller a-kassen kan dog stadig henvise til et konkret vikarjob, som den ledige skal søge, lyder det fra ministeren.
- Når vi fjerner mange krav til indsatsen, så betyder det ikke, at borgerne skal have mindre indsats. Det betyder kun, at kommunerne får frihed til at tilrettelægge den indsats, de vurderer, er den bedste for den enkelte borger, siger Troels Lund Poulsen.
Mere frihed under ansvar
Også i forhold til samtaler mellem sagsbehandlere og ledige vil regeringen lempe på de krav, jobcentrene stiller.
Står det til regeringen skal ledige have fire samtaler med jobcentret inden for de første seks måneder. Men regeringen vil stille færre krav til, hvornår jobcentrene skal holde samtalerne.
Når en ledig har været arbejdsløs i mere end seks måneder, får jobcentrene selv lov til at at afgøre, hvornår samtalerne skal afholdes.
- Vi tror på, at kommunerne er bedre til det end os politikere på Christiansborg. De kender borgerne, de kender de lokale virksomheder og de ved, hvad der virker bedst. Men jeg vil gerne understrege, at det er frihed under ansvar, siger Troels Lund Poulsen.
Kompliceret lov at navigere
Loven, der ligger til grund for beskæftigelsesindsatsen, har igennem to årtier med skiftende regeringer ved roret været et omdiskuteret emne.
- Men denne gang skal det lykkes os at nå frem til et resultat, der kan gøre en forskel, siger Troels Lund Poulsen.
Også innovationsminister Sophie Løhde (V) er optimist, når det kommer til regeringens evne til i fremtiden at få luget ud i regeljunglen.
- Mere tillid og mindre bureaukrati. Det har rigtig mange politikere talt om i flere år uden for alvor at gøre noget.
- Det gælder ikke mindst på beskæftigelsesområdet, hvor reglerne gennem årene er blevet stadig mere komplekse til stor frustration for både de ledige og medarbejderne på jobcentrene. Det gør vi nu noget ved, siger Sophie Løhde.
Det vil regeringen ændre:
- •
Krav til jobsøgning skal fjernes for ledige, der har et job på hånden, eller som skal på for eksempel efterløn eller barsel. De skal ikke længere søge job de sidste seks uger, der ellers har været et krav. Jobcentret eller a-kassen kan dog stadig henvise til et konkret vikarjob, som den ledige skal søge.
- •
Alle ledige skal have fire samtaler inden for de første seks måneder, men der bliver færre krav til, hvornår jobcentret skal holde samtalerne. Efter seks måneder bliver det op til jobcentret at afgøre, hvornår samtalerne skal holdes.
- •
Ledige på dagpenge og kontanthjælp skal have et aktiveringstilbud senest efter seks måneders ledighed. Ellers bliver det op til jobcentret at vurdere, hvornår den enkelte ledige har brug for indsats. En række særregler for bestemte aldersgrupper fjernes også.
- •
Løntilskudsordningen skal inddeles i to kategorier: Én for borgere tæt på arbejdsmarkedet, som kan være i privat løntilskud i seks måneder og offentligt løntilskud i fire måneder. Og én for borgere længere væk fra arbejdsmarkedet, som kan være i løntilskud i seks måneder – både privat og offentlig – med mulighed for at få det forlænget.
- •
De nuværende fem forskellige varigheder for virksomhedspraktik skal skæres ned til to. Ledige, som er tæt på arbejdsmarkedet, kan på den måde være i praktik i op til fire uger, mens ledige længere væk fra arbejdsmarkedet kan være i praktik i op til 13 uger eller mere.
- •
Voksenlærlingeordningen skal ændres, så der kun skal være tre målgrupper. Samtidig vil regeringen lave færre tilskudssatser.
- •
Virksomheders ansøgninger om virksomhedspraktik og løntilskud skal automatiseres, sådan så der ikke manuelt skal indtastes oplysninger om virksomhedernes ansatte, når de skal have en person i praktik eller løntilskud.
- •
Ledige skal selv booke samtaler med jobcentret, så det ikke er jobcentret, der bestemmer tidspunktet. Hidtil har det kun været et krav for ledige på dagpenge. Kilde: Beskæftigelsesministeriet