Som en af del af sit erhvervsudspil foreslår regeringen at fjerne afgiften på nødder.
Afskaffelsen vil betyde, at det bliver billigere for både private forbrugere og virksomheder at købe eksempelvis jordnødder, mandler, pistacienødder og cashewnødder.
Som privatperson skal man dog spise en del nødder, før man reelt kan mærke en besparelse i husholdningsbudgettet - i dag er den højeste afgift på omkring 35 kroner per kilo.
Afgiften består af otte forskellige satser, som varierer alt efter typen og måden, hvorpå nødden er forarbejdet. Der er eksempelvis højere afgifter på mandler og cashewnødder, og er nødden behandlet, det vil blandt andet sige saltet eller stegt, så er afgiften også højere.
Regeringen skriver i sit udspil, at der ikke er "sundhedsmæssig begrundelse" for afgiften, og at den "giver udfordringer for danske virksomheder, der importerer og sælger nødder". Derfor foreslår regeringen, at den skal afskaffes.
Forventningen er, at det vil koste 180 millioner kroner at fjerne afgiften, primært i form af tabte afgiftsindtægter.
Nøddeafgiften blev indført i 1922 i forbindelse med det øget forbrug af luksusvarer som chokolade, lakrids, marcipan og nødder.
Den har løbende været diskuteret af både politikere, forbrugerorganisationer, erhvervsfolk og sundhedsinteressenter.
Der er ikke foreslag om at fjerne sukker- og chokoladeafgifterne. Fra januar 2018 tager de i stedet endnu et nøk opad med godt fem procent til 27,39 kroner per kilo sukker eller chokolade.
Se hvor meget, at prisen vil falde på udvalgte nødder i grafikken øverst i artiklen.