Regeringen vil af med de sorte huller, der stadig er i mobil- og bredbåndsdækningen i Danmark. Derfor skal 25.000 udvalgte adresser nu have bedre dækning.
- Vi vil være i front med god dækning til alle danskere, siger forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V), som i dag fremlagde regeringens udspil til ”Fremtidens telepolitik for hele Danmark”.
For at fjerne de sorte huller vil han og regeringen nu stille skrappe krav til de teleselskaber, som senere i år skal byde på nye frekvenser til mobiltelefoni.
Frekvenser er den ”luftbårne infrastruktur”, som selskaberne bruger, når mobilsignaler skal sendes. Selskaberne betaler i dag en pris. Og den kan fremover bliver lavere, hvis bare selskaberne er klar til at levere bedre dækning.
Kravet fra regeringen lyder:
- •
20.000 adresser, der til sammen dækker 7% af Danmarks areal, skal fremover have 30 mbit/s download og 3 Mbit/s upload plus taledækning.
- •
På 5.000 andre adresser skal der fremover være mindst 50 mbit/s download og 5 Mbit/s upload samt taledækning.
Hesselø skal have 50 Mbit
De i alt 25.000 adresser ligger spredt ud over hele landet. Dog ligger de typisk ikke i de store byer eller i Region Syd, som i forvejen er godt dækket ind.
Det fremgår af regeringsudspillet, at ”dækningskravene skal være ambitiøse”.
Så ambitiøse at de bl.a. når ud i et landets allerfjerneste områder – nemlig den lille privatejede Hesselø, som kun har 5 adresser, når man tæller øens fyrtårn med. Hesselø er udset til at få både taledækning og 50 Mbit dækning.
Også adresser på Avernakø og Lyø i det sydfynske øhav samt Endelave mellem Horsens og Samsø skal ifølge udspillet have taledækning og 50 Mbit dækning.
Flere midler til bredbåndspulje
Udspillet sætter samtidig flere penge af til den såkaldte bredbåndspulje. I år lægges der 60 mio. kroner oven i de allerede bevilgede 40 millioner kroner, så der i alt er 100 mio. kr. i kassen. For at imødekomme tidligere kritik af, at for stor en del af puljen går til områder i de større byer, foreslår regeringen, at byzone adresser i bykommuner ikke kan søge pengene.
Allerede nu lover regeringen, at der også vil blive fundet penge målrettet de tyndt befolkede områder i 2019 og frem.
Dårlige antenner i gabestok
Så skal der også gøres noget ved de dårlige antenner, der sidder på mange mobiltelefoner. Antennekvaliteten kan nemlig ifølge udspillet svinge med faktor 10. Især i områder med dårlig mobildækning har dårlig antennekvalitet stor betydning.
Derfor vil regeringen ifølge udspillet undersøge antennerne på de mest almindelige mobiltelefoner på markedet og offentliggøre resultaterne, så det fremover også bliver muligt for forbrugerne at vælge telefon efter antennekvalitet, når mobilen skal fornyes.