Rapport: Det koster mellem 150 og 250 millioner kroner at holde de små skolebørn hjemme - om dagen

Vi taber op mod 250 millioner kroner for hver dag, 0. til 4. klasse er sendt hjem, vurderer tre af landets førende økonomer.

Alle skoleelever skal undervises hjemme indtil 28. februar, men de mindste klasser kan snart være tilbage i klasseværelset igen. Det vil gavne samfundsøkonomien. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

I starten af denne uge vil regeringen melde ud, om de mindste skolebørn kan vende tilbage til skolebænken.

Hvis klasseværelserne snart åbnes igen, er der ifølge landets førende økonomer gode penge i det.

Det koster nemlig samfundet et sted mellem 150 og 250 millioner kroner i tabt produktion, at forældrene skal jonglere arbejde og hjemmeskole - hver dag.

- Det er en dyr gruppe at holde hjemme, siger Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet og en af økonomerne bag en rapport om genåbningen af Danmark.

- Børn i den aldersgruppe lægger beslag på mindst én af deres forældre. De skal simpelthen passes og aktiveres, og derfor kan forældrene ikke arbejde, siger han.

Rapporten viser, at det i værste fald koster over en milliard kroner om ugen at holde de små skoleelever hjemme.

Lige nu sidder Statens Serum Institut og regner på, om det er forsvarligt at lade de helt små skolebørn komme tilbage i klasseværelset. Regeringen har lovet at melde noget ud i starten af denne uge.

Pressede virksomheder

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv kan de sagtens genkende billedet af, at hjemmeskolingen påvirker virksomhederne rundt omkring i landet.

- Det er svært at koncentrere sig, når man samtidig skal hjemmeundervise børn. Det lyder lidt hovskisnovski, men det koster produktionstab for danske virksomheder og for det danske samfund hver eneste uge, at man ikke får folk til at arbejde det, de egentlig skal, siger administrerende direktør Brian Mikkelsen.

Han opfordrer regeringen til at sende de mindste elever i skole igen "så hurtigt som muligt" - et budskab han vil sætte en tyk streg under på et møde med fungerende finansminister Morten Bødskov (S) senere i dag.

- Jeg er ikke bekymret for, at smitten spreder sig, for vi har et lavt smittetal i dag. Og man skal huske på, at vi også har et økonomisk ansvar for at få Danmark på fode igen. Der er jo en tid efter den her periode med coronavirus. Det er nu, vi må sætte ind, siger Brian Mikkelsen.

Eksperter er optimister

De seneste uger har smittetallene i Danmark været faldende. Søndag blev der registreret 377 nye smittetilfælde med coronavirus ud af 126.275 test. Det giver en positivprocent på kun 0,3 procent.

Ifølge flere eksperter er det derfor realistisk, at de mindste skoleelever i 0.-4.-klasse snart kan vende tilbage til klasseværelserne.

- Jeg vil stemme for, at man skal åbne for 0.- 4. klasse efter vinterferien, lød det søndag fra Eskild Petersen, der er adjungeret professor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet.

Søndag aften kom det også frem, at skolerne i Holland genåbner for de mindste 8. februar.

Den store ubekendte er dog fortsat den britiske variant B117, der fortsat spreder sig og ventes at være dominerende i løbet af februar. Den udgør i øjeblikket 13,1 procent af alle positive prøver. I uge 1 udgjorde den fire procent.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til den tabte produktion som følge af hjemmeskolen fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).