En vicedirektør i boligselskabet KAB bliver nu politianmeldt, efter at han har stemt 3.000 gange på sig selv for at sikre sig en plads i elselskabet Radius' bestyrelse.
Anmeldelsen kommer fra iværksætteren og investoren Rasmus Visby, der har været med til at afdække sagen. Efter KAB i går annoncerede, at Flemming Strøm trækker sig fra bestyrelsesposten, mener han, at der er grundlag for en anmeldelse.
- En af mine venner sagde til mig, at det er jo faktisk stemmesnyd. Det står der i straffelovens paragraf 116 og 117, og eftersom man (KAB, red.) har valgt at sige, at man ikke har fået lov til at bruge disse stemmer, er det aktuelt med den paragraf, siger Rasmus Visby i radioprogrammet Følg Pengene på P1.
Tager anmeldelse med sindsro
Sagen drejer sig om vicedirektør i KAB, Flemming Strøm, som fik to sekretærer til at gå ind på Radius' hjemmeside og stemme på deres chef. Ved valget til bestyrelsen havde hver elmåler én stemme, og sekretærerne havde adgang til lister med mindst 3000 elmålernumre fra opgange og vaskekældre i de ejendomme, KAB bestyrer.
Med de mange stemmer kom Flemming Strøm ind i bestyrelsen, men da fremgangsmåden blev kendt, udløste det så meget kritik, at han i går valgte at trække sig.
- Baseret på det, der skete i går, har jeg nu anmeldt det til politiet, for jeg vil gerne have en efterforskning, siger Rasmus Visby.
KAB’s administrerende direktør Jens Elmelund er dog ikke bekymret for anmeldelsen.
- Det må vi jo tage til efterretning og se frem til, hvordan politiet vil se på sagen. Umiddelbart vil jeg dog sige, at vi ser på det politiarbejde med sindsro, siger han.
Straffesag kan blive svær
Den sindsro hos KAB kan siger jura-lektor Henning Fuglsang Sørensen fra Syddansk Universitet godt forstå: For de to paragraffer i straffeloven kan sandsynligvis ikke bruges i denne her sag.
- De ting, der er kriminaliseret efter bestemmelsen, er, hvis man forsøger at påvirke valg til offentlige organer. Det er for eksempel Folketinget og kommunalbestyrelsen. Men det tager ikke sigte på bestyrelsesvalg til private selskaber, siger jura-lektor Henning Fuglsang Sørensen fra Syddansk Universitet.
Og Radius er ikke et offentligt selskab i klassisk forstand. Det er et aktieselskab, der er ejet af aktieselskabet Ørsted, hvor staten ejer 50,1 procent af aktierne. Derfor vil det ifølge Henning Fuglsang Sørensen næppe kunne defineres som et offentligt selskab.
- Men hvordan bestemmelsen bruges i denne her sag er i sidste ende op til anklagemyndigheden og domstolene at vurdere, siger han.