Politikere om topadvokats advarsel til Skat: 'Svindlere skulle være stoppet tidligere'

Med det vi ved i dag, var det en helt forkert beslutning, der blev truffet i Skat, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Karsten Lauritzen tiltrådte som skatteminister den 28. juni 2015, men afviser at have kendt til advokatens mails før den 6. august, hvor Skat lukkede pengekassen i. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Gennem tre år har Skat forklaret, at de første advarsler om formodet svindel med refusion af udbytteskat var for sparsomme til at sætte udbetalingerne i bero.

Interne mails, DR og Politiken er kommet i besiddelse af, afslører dog, at Skat modtog "ekstremt specifikke" advarsler fra en erfaren dansk advokat i juni 2015, og det fremkalder skarpe reaktioner fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

- Det er skrækkeligt at vide, at Skat faktisk havde så mange informationer, men alligevel udbetalte udbytteskat til formodede svindlere. Pengene er jo indbetalt af danskerne for at kunne gå til ældrepleje, sygehuse, daginstitutioner, veje og jernbaner, siger Jesper Petersen (S), der bliver bakket op af Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær:

- Jeg ærgrer mig over, at Skat ikke tog henvendelsen mere seriøst og fik undersøgt den til bunds. Vi kunne godt have brugt de penge til noget andet.

Tab på 2,6 milliarder kunne være undgået

De tre mails fra advokaten indeholdt blandt andet oplysninger om, hvordan fidusen med udbytteskat foregik og hvilke selskaber, der benyttede sig af den. Den i dag mistænkte bagmand Sanjay Shah var nævnt flere gange.

Det samme var hans selskab Solo Capital. En sagsbehandler i Skats enhed for Særlig Kontrol blev sat til at undersøge informationen, men da Skat ikke fandt noget mistænkeligt ved søgning i to it-systemer, blev advarslen henlagt, og udbetalingerne af udbytteskat til formodede svindlere fortsatte.

Først den 6. august 2015, hvor Skat havde behandlet en tilsvarende advarsel fra de britiske myndigheder, blev udbetalingerne stoppet. I perioden fra den 16. juni til den 6. august kunne den danske stat have undgået et tab på 2,6 milliarder kroner.

Sommerferie er ingen undskyldning

Skatteordfører Jesper Petersen undrer sig over, at Skat ikke i juni 2015 benyttede sig af mulighederne i loven og ventede med at udbetale refusion af udbytteskat til advokatens oplysninger var undersøgt til bunds.

Kildeskatteloven giver nemlig de danske skattemyndigheder en frist på seks måneder til at udbetale refusion af udbytteskat, hvis Skat mangler dokumentation for, at ansøgeren har krav på de penge, der anmodes om at få udbetalt.

- Sommerferie skal ikke blive en undskyldning. En forvaltning skal fungere, uanset hvilket tidspunkt på året det er. Men selvom der kom konkrete tips, lod Skat tingene passere. Det er helt vildt, når man tænker på, at Skat også dengang havde muligheden for at vente med at udbetale pengene i op til et halvt år, lyder det fra ordføreren.

Minister: Jeg kan ikke vurdere det juridiske grundlag

Karsten Lauritzen (V) tiltrådte som skatteminister den 28. juni 2015, men afviser at have kendt til advokatens mails før den 6. august, hvor Skat lukkede pengekassen i for de formodede svindlere.

Til DR Nyheder siger han, at han "ikke kan vurdere, om der var juridisk grundlag for at stoppe udbetalingerne tidligere". Dog mener ministeren, det havde været ønskværdigt.

- Med det vi ved i dag, var det en helt forkert beslutning, der blev truffet i Skat. Jeg ville ønske, udbetalingerne var stoppet før, men det gjorde man ikke, og jeg ved ikke hvorfor, udtaler Karsten Lauritzen og henviser til den undersøgelseskommission, der skal kulegrave sagen og undersøge eventuelle ansvarsforhold:

- Jeg kan undres som alle andre, men det er undersøgelseskommissionen, der skal finde ud af, om der er nogen, der ikke har gjort det, de skulle, og hvilke konsekvenser det så skal have.

Skat har ikke ønsket at udtale sig om det konkrete forløb i sommeren 2015.