Politikere holder fast i feriepengefest trods kritik fra lukket erhvervsliv

Udskyd udbetalingen af feriepenge til efter yderligere genåbning, lyder det fra topøkonom.

Udbetaling af op til 56 milliarder i indenfrosne feriepenge bør vente, hvis det står til tvangslukkede erhverv. (© Grafik: Morten Fogde/DR)

Danskerne skal have mulighed for at få resten af de cirka 56 milliarder kroner indefrosne feriepenge, som endnu ikke er udbetalt.

Til marts bliver der endnu engang åbnet for feriepengeslusen, når danskerne kan søge om de resterende to ugers indefrosne feriepenge.

Håbet fra politikerne har været helt klart.

- Det, jeg håber på, at folk vil bruge pengene på, er at købe dansk og lokalt, når tingene åbner, og ellers kan man bruge sine penge på nogle af sommerferiens fornøjelser, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Mange brancher mangler store indtægter for tiden, og håbet er derfor, at nogle af feriepengene skal bruges på restauranter, eller måske endda til rejser hos udbyderne.

Derfor åbner der sig nu nye spørgsmål, efter at et flertal i Folketinget forlængede størstedelen af de nuværende restriktioner til efter påske den 6. april.

Skal pengene ud til danskerne i slutningen af marts - hvor restauranterne stadig er tvangslukket, og der er et totalt stop for rejser - som det er politisk aftalt?

Eller skal man slå politisk koldt vand i blodet og holde lidt længere på danskernes penge?

Hvis man spørger en af Danmarks førende økonomer, professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer, så er svaret klart. Vent med at udbetal danskernes penge til mere af samfundet er åbnet.

- Det vil være hensigtsmæssigt, hvis feriepengene bliver udbetalt på et tidspunkt, hvor det meste af økonomien er åben, og der ikke er risiko for, at øget aktivitet i forretningslivet medfører mere smitte med risiko for yderligere nedlukning, siger Michael Svarer og tilføjer:

- I værste fald, så risikerer man, at de brancher der har brug for hjælp, de ikke får den, og dermed øger man risikoen for konkurser og tab af virksomheder og arbejdspladser.

Herunder kan du se, hvor meget du vil kunne få udbetalt i feriepenge - før skat

Restaurantkæde med opråb: Vent med penge

Michael Svarer er ikke ene om at mene, at danskerne bør væbne sig med tålmodighed før de kan kaste om sig med feriepengene.

Restauranternes brancheforening, Horesta, opfordrer kraftigt til at udskyde udbetalingerne, og for restaurantkæden Flammen, der har 15 restauranter over hele landet, har de for længst slebet steakknivene og pudset sølvtøjet i buffeten, så de er klar til at genåbne.

De havde dog bare håbet på, at nogle af feriepengene skulle gå til store bøffer og marmelade-vin.

- Det er selvfølgelig dejligt, at danskerne får deres egne penge mellem hænderne, men når det så er sagt, så er det klart, at jeg havde håbet på, at pengene kunne falde på et andet tidspunkt end i marts, hvor vi sammen med kollegaer stadigvæk er lukket ned, siger administrerende direktør Piet Klein, og tilføjer:

- Det er surt ikke at få del i den forbrugsfest, som man kan forestille sig, der kommer.

Lige så klar i mælet er Lars Thykier, der er administrerende direktør hos Danmarks Rejsebureau Forening.

- Vi risikerer, at der ikke bliver brugt nogle penge på rejser, og det ville ellers være indlysende at gøre med feriepenge, siger rejsebossen.

Rejsebranchen er nemlig så meget i knæ, at hver en tusindlap i pengekassen tæller, efter køb af pakkerejser har været nærmest ikke-eksisterende siden marts.

- Hvis vi var blevet spurgt, ville vi gerne have, at man have ventet nogle måneder med at udbetale pengene. Regeringen har ikke åbnet for at rejse ud i verden, og det sker nok ikke før den 6. april.

Her kan du få dine penge

  • Det er endnu ikke fastlagt præcis, hvornår de danske lønmodtagere kan søge om de resterende dele af deres feriepenge.

  • I lovforslaget lyder det, at planen er at udbetale dem i slutningen af marts.

  • De danskere, der fik tre af deres fem ferieuger udbetalt i efteråret, kan få de sidste to uger.

  • Hvis du valgte at sige nej tak den gang, så kan du bestille alle fem uger nu.

  • Du kan også lade pengene være, og så vil de stadig administreret blive af Lønmodtagernes Feriemidler.

  • Der er i alt 55,8 milliarder tilbage, der kan udbetales.

Politikerne holder fast

Opråbet fra rejse- og restaurantbranchen får dog ikke to af de partier, der har presset mest på for at få feriepengene ud, til at ryste på hånden.

Det er nemlig danskernes egne penge, og de skal ud hurtigst muligt, lyder det samstemmende fra De Konservative og Venstre.

- Jeg kan virkelig godt forstå turisme- og oplevelsesindustriens opfordring, da de har det allerhårdest i denne her krise, men vi har lavet aftale om, at de her penge skal ud, siger De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, og fortsætter:

- Det er dine og mine penge, og vi havde gerne set, at de var blevet udbetalt allerede sidste år, så de skal ud nu.

Hos Venstre er beskeden enslydende:

- Vi synes, at feriepengene skal ud til danskerne. Det er borgernes egne penge, og vi har tiltro til, at danskerne godt kan finde ud af at disponere pengene, når de har dem i hånden. Jeg er også sikker på, at mange af pengene vil blive brugt på restaurantbesøg eller lignende, siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

Og det er helt på linje med regeringens holdning, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

- Vi har aftalt, at de her penge skal ud, så hurtigt som det er teknisk muligt. Men det er jo ikke sådan, at alle borgere går ind fra dag 1 og får dem udbetalt. Det sker over en længere periode, og derfor bliver forbruget også spredt.

Ministeren slutter af med en opfordring til at bruge pengene dansk og lokalt.

- Vi vil opfordre folk til også at støtte de virksomheder, der har haft det hårdt under coronakrisen, men jeg har tillid til, at danskerne godt kan finde ud af at bruge deres egne penge, og de derfor skal have dem udbetalt så hurtigt som muligt, siger Peter Hummelgaard.