Politiet om mere it-kriminalitet: Vi har brug for en grundig opgradering

Man kan tjene flere penge på it-kriminalitet end på at sælge narko. Derfor er det et lukrativt marked i vækst, siger politiet.

Centerchef Kim Aarenstrup i Rigspolitiets Cyber Crime Center. Han oplever en stor stigning i databedrageri. (Foto: © Mathias Løvgreen, Scanpix)

Danske virksomheder bliver ramt af cyberangreb på stribe. Og angrebene bliver flere og mere komplicerede, fortæller de danske myndigheder.

Og en ny rapport fra Europol viser, at nogle EU-medlemslande nu får flere anmeldelser om it-kriminalitet end om anden kriminalitet.

- Det er en overordnet global trend, hvor organiserede kriminelle har taget den cybertrend til sig. De har fundet ud af, at det faktisk kan være meget profitabelt at lave den her type kriminalitet, siger Kim Aarenstrup, der er chef for Rigspolitiets Cyber Crime Center, NC3.

De kriminelle har fundet ud af, at man kan sidde på sin flade og fiske efter data og tjene lige så store penge som på narkokriminalitet.

- Det er sådan nogenlunde lige så profitabelt som at lave narkokriminalitet, og så er den her type kriminalitet mindre farlig at beskæftige sig med, så på den måde er det en lukrativ forretning at gå i gang med frem for det marked, man normalt kom fra, siger Kim Aarenstrup.

Kriminaliteten går digital

Fra 2014 til 2015 steg antallet af anmeldelser af databedrageri med 70 procent. Og den trend ser ud til at fortsætter, fortæller Kim Aarenstrup.

Det betyder også, at politiet skal op i et helt andet beredskabsniveau:

- Det er en kriminalitetsform, som politiet ikke har været vant til at skulle håndtere. Hvor politiet i mange år har bestyrket sig mod nogle områder, har det på relativt få år bevæget sig meget voldsomt over på den digitale platform, siger han.

- Det betyder, at der er behov for en grundig opgradering af politiet ikke bare i Danmark men på hele jordkloden, og det er man faktisk i gang med i alle lande, siger han.

Kim Aarenstrups cybercrime-enhed, NC3, fungerer også som politiets kompetencecenter. Det er her de danske politimænd og -kvinder udlæres i truslen fra cyberspace.

- Det er et større og længere træk, som så småt er begyndt at få virkning ude i kredsene, siger Kim Aarenstrup.

Nødvendigt med tekniske løsninger

Lige som politiet har haft svært ved at følge med den store bevægelse mod it-kriminalitet, er virksomhederne heller ikke altid forberedte på omfanget af og kvaliteten i it-angrebene:

- Der er heldigvis en grundlæggende trend mod, at man investerer mere i det tekniske. Og det er den vej, vi skal. Man kan forsøge at arbejde med holistiske, organisatoriske og proceduremæssige indsatser. Men angrebene kommer også på teknikken, de kommer på ens servere langt nede i styresystemet, og så er det svært for brugerne og de ansatte at forstå og modvirke angrebene, siger Kim Aarenstrup.

Han anbefaler også, at man som virksomhed melder sig ind i NC3's netværk, hvor man gratis kan blive opdateret på trenden inden for it-kriminalitet.