Politiet har beslaglagt bedrageri-mistænkts villaer i London

Dansk politi har endnu ikke afhørt rigmanden Sanjay Shah om milliardsvindel.

Sanjay Shah købte to huse her på Snaresbrook Drive i London -forstaden Stanmore. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Den svindelmistænkte finansmand Sanjay Shah har fået beslaglagt to millionvillaer i forstaden Stanmore udenfor London.

Det afslører dokumenter fra den britiske tinglysning. Mistanken mod Sanjay Shah er så stor, at myndighederne i Tyskland og Storbritannien i alt har beslaglagt værdier for mere end 2,1 mia. kr. hos ham.

I Hamburg har tysk politi beslaglagt en pengeoverførsel på 222,2 mi0. euro, hvilket svarer til omkring 1,7 milliarder danske kroner, fra et Sanjay Shah-kontrolleret selskab til et andet.

Pengene står på en konto i den tyske bank Varengold, og i Storbritannien har politiet blandt andet konfiskeret to af Sanjay Shahs ejendomme.

Huse til 8-10 mio.

Sanjay Shah boede sammen med sin hustru, Usha, og parrets tre børn i London-forstaden, Stanmore, frem til 2009. Her købte de først nummer syv og siden nummer fem vejen Snaresbrook Drive.

Siden familien flyttede til Dubai i 2009 har de lejet begge husene ud, og der bor i dag lejere i begge huse.

Ifølge dokumenter fra den britiske tinglysning blev begge ejendomme beslaglagt den 21. december 2015. Det var den britiske Crown Prosecution Service, der i praksis gennemførte beslaglæggelsen, der betyder, at Sanjay Shah ikke kan sælge husene eller optage lån i dem. Ifølge kilder i London er begge husene mellem 8 og 10 mio. kr. værd.

Et stykke vej til statskassen

Både formuen i Varengold Bank og millionerne fra villaerne i London kan imidlertid ikke uden videre veksles om og sendes tilbage til de danske skatteborgere.

Sanjay Shahs advokater har for det første appelleret beslaglæggelserne ved en domstol i London. For det andet kræver det i det fleste tilfælde en endelig dom, hvis pengene skal udbetales, og eftersom dansk politi end ikke har afhørt Sanjay Shah endnu, har dette lange udsigter.

- Staten må jo ikke rende og tage uskyldige borgers penge og putte i statskassen efter for eget godtbefindende, siger ekspert i international ret og lektor ved Syddansk Universitet, Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.