Du behøver ikke have et gran af rigdom på din konto for at begynde at investere.
Faktisk så kan 100 kroner være en helt fin start, fortæller Christian Eiberg.
Han er seniorrådgiver hos Formuepleje, hvor man hjælper folk med at investere i for eksempel aktier og obligationer.
- Vi oplever af og til, at folk har lidt "fordomme" om, at man skal være nærmest hovedrig for overhovedet at gå i gang.
- Det er desværre lidt misforstået, for i virkeligheden kan alle investere. Der er som sådan ikke noget minimumsbeløb, siger Christian Eiberg videre.
Hvad du mere præcist kan stille op med de 100 kroner, det vender vi tilbage til.
Men det er altså i DR's 'Guldregn', at seniorrådgiveren sammen med vært og fuldtids-penge-entusiast Sofie Østergaard guider dig trin for trin til at finde vej gennem investeringsjunglen.
Sofie Østergaard synes, at investeringer er vigtigt og bliver ærgerlig, når hun møder folk, der ikke tror, at investeringer er noget for dem.
- Jeg har gjort min økonomi så robust, at jeg fornyeligt har kunnet sige nej til noget arbejde, som ellers gav ganske fine penge, men som var for presset.
- At kunne sige nej uden at have noget andet, fordi det tog mit overskud som mor, menneske og kæreste, dét er det vildeste at opleve, fortsætter hun.
Hvor penge-disciplinen tidligere mest har omfattet mænd, så er kvinderne i den grad også kommet med.
Hos investeringsplatformen Nordnet lød det i sidste måned, at "rekordmange kvinder investerer" hos dem. De udgør i dag 36,4 procent af deres kunder modsat for fem år siden, hvor tallet lå noget lavere på 23,9 procent.
Tidligere på året meldte Female Invest også, at de mærkede en stødt stigende investeringsinteresse fra kvinder.
Nedenunder kommer artiklens to penge-nørder med deres bedste tip, som trin for trin ruster dig til at komme i gang med at investere.
Læg en strategi
Nogle bliver bange, når markedet ser usikkert ud, og andre tænker, at de er verdensmestre, når noget går rigtig godt.
Derfor er det ifølge både Sofie Østergaard og Christian Eiberg vigtigt at have en plan, du holder fast i, så du ikke går i panik ved udsving.
- Jeg synes, det allervigtigste er at prøve at lægge en strategi, fordi den er med til at lægge fundamentet for de beslutninger, man træffer, og man kan holde fast i den i de perioder, der kan være lidt svære, siger Christian Eiberg.
Du kan dog altid ændre strategien undervejs, hvis du bliver mere modig eller tryg.
Der er dog indtil flere ting, du skal overveje, når du udtænker den. Dem kommer vi ind på nedenunder:
Er jordomrejsen rundt om hjørnet? Tænk over, hvornår pengene skal bruges
Til en jordomrejse om fem år, et nyt tag om 10 år eller til pension om 20 år?
Når du laver en strategi, bør du tænke over, hvor lang tid du vil have pengene stående i dine investeringer og arbejde for dig.
Ifølge Christian Eiberg siger det nemlig noget om, hvor stor en risiko du bør løbe, når du køber dine værdipapirer, som jo kan være fx aktier, obligationer, ETF'er og fonde.
Nogle værdipapirer svinger meget på kort sigt, og det betyder, at du kan blive nødt til at sælge dem, mens kursen er lav, fordi du skal bruge pengene her og nu til jordomrejsen.
- Jo kortere tid, der er til, at man skal bruge pengene, desto mindre kan man leve med, at de svinger, forklarer Christian Eiberg.
Derfor kan du objektivt set løbe en større risiko, når din tidshorisont er længere, mener han.
Står du og skal bruge de penge, du vil investere, til eksempelvis bryllup eller køb af en bolig inden for en kort årrække som for eksempel 1-2 år, så er investering ikke nødvendigvis det rigtige at give sig i kast med, skriver Forbrugerrådet Tænk.
Hvordan er dit indre gear?
Når du investerer, bør du også tænke over, hvordan du er som person.
I hvad og hvor meget kan du investere, uden at du ligger søvnløs om natten?
- Det er enormt vigtigt at kigge på, hvor store udsving du kan tåle at se, hvis du åbner netbank engang imellem og kigger, siger Christian Eiberg.
Du skal også kun investere penge du kan undvære, forklarer han. For du kan ikke gardere dig mod, at en aktie, som du har købt, går konkurs, og du er også nødt til at være indforstået med, at din indvestering kan svinge i værdi.
Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du har 2-3 månedslønninger stående på din konto til uforudsete udgifter.
Vælg hvor dine investeringer skal stå
Ligesom du har dit tøj hængende i skabet eller din cykel i garagen, så skal dine investeringer også stå et sted. Det sted kaldes et depot.
Det kan du både få oprettet hos din bank, en anden bank eller på onlineplatforme som Saxobank og Nordnet.
Sofie Østergaard spørger: Hvad er forskellen på at have sit depot i sin bank eller hos platforme som Saxobank og Nordnet?
- På platformene er man ladt lidt til sig selv. Man skal selv vælge, hvad man vil og afsøge markedet for, hvilke typer løsninger der er, som passer til den risikoprofil, man har lagt sig fast på, svarer Christian Eiberg:
- I banken kan man oftest også selv godt handle værdipapirer, men de har også løsninger, hvor de hjælper med at finde den rigtige risiko og styre investeringer.
Bankens løsning er den lette løsning, men typisk også den dyreste for dig, skriver Forbrugerrådet Tænk.
Fødselsdagsgave, arv eller erstatning. Hvilke penge vil du investere?
Har du 100 kroner om måneden eller 100.000 nu og her, du vil investere, så er det forskelligt, hvor du sætter dem bedst.
Det mener Christian Eiberg.
Med et beløb som 100.000 kroner anbefaler Eiberg, at du sætter dem på en aktiesparekonto, hvis du kan tåle at tage risikoen med dem - simpelthen på grund af den lavere skat.
Her skal du nemlig betale en årlig skat på 17 procent af det afkast/den gevinst, du måtte få ved at sælge dine aktier igen. Det er en del lavere end den normal aktieskat på en gevinst, som ligger fra 27 procent.
Du kan dog kun investere i aktier, og du må højest indbetale 135.900 kroner (2024) på den.
Hvis du omvendt ikke har et større beløb at smide i værdipapirer fra start, men kan lægge for eksempel 100 kroner eller 5.000 kroner til side hver måned, så kan en månedsopsparing være en god idé, forklarer Christian Eiberg.
Her laver man en fast overførsel på beløbet, forprogrammerer hvad der skal investeres i, og så kører det automatisk hver måned.
Det betyder dog også, at du automatisk køber på tidspunkter, hvor værdien af dine aktie kan være faldet, mens den på andre måske er steget.
- For rigtig mange, som ikke gider bruge tid på at rode med det hele tiden, er det bare vigtigt, at det er nemt, siger han.
Ved månedsopsparinger kan du også slippe for at betale kurtage (altså gebyr), når du investerer de mindre beløb.
Som oftest bliver der ellers taget et gebyr, når du køber aktier, så jo mindre du investerer, jo større genvinst vil du skulle have, for at gebyret er betalt hjem.
Spred din risiko
Er du sprunget på aktierne og vil købe flere, så husk at købe nogle forskellige, så du spreder risikoen ud.
Det er holdningen fra både Sofie Østergaard og Christian Eiberg.
Det er lidt ligesom, når en ketchupfabrik også vælger at sælge andre ting end ketchup. Hvis tomater pludselig skulle blive bandlyst fra jordkloden, så er det ikke hele ketchupfabrikkens pengekasse, der ryger, fordi den også sælger remoulade.
Du kan også vælge at købe fonde, hvor nogle allerede har blandet en bunke aktier i en indkøbskurv for dig og dermed spredt risikoen.
Der er fx indeksfonde, hvor du kan købe en kurv med de største selskaber i Danmark, i USA eller fx inden for techbranchen. Vær opmærksom på, at fonde kan være enten passivt forvaltet (ikke styret af mennesker) eller aktivt forvalget (mennesker styrer det).
Du kan også investere din pension. Her skal du dog have i mente, at pengene er bundet på det lange løb, forklarer Christian Eiberg.
Nu er du i bund - forhåbentlig lidt klogere!
Hele podcastafsnittet ligger nedenunder. Her kan du desuden høre, hvor verdensstjernen Taylor Swift lægger nogle af sine business-investeringer. (Lille tip, du skal spole frem til 48:29)