Pas på fristende tilbud: Mindst 10.000 netbutikker kan være fup

I forbindelse med Black Friday vrimler det med tilbud på danske mærkevarer på nettet. Men tusinder af butikker er fup, lyder det fra e-mærket.

Fupside sælger LEGO til fordelagtige Black Friday priser. (Foto: © Foto: Betina Johnbeck.)

Rabatter på over 80 procent på alt Lego.

Og Ecco-sko til under halv pris.

Sådan lyder et par fristende tilbud, du lige nu kan finde på nettet. Tilbuddene vrimler ikke mindst i disse dage i forbindelse med Black Friday. Men når et tilbud lyder for godt til at være sandt – så kan det være fup.

En undersøgelse fra e-mærket viser nemlig, at der er tusinder af fupbutikker på nettet, hvor sproget er dansk, eller hvor du kan betale med danske kroner.

- Vi har fundet op mod 10.000 fupbutikker på udenlandske domæner, og vi anslår, at der findes endnu flere - helt op mod 15.000, siger Toke Mølgaard, kommunikationschef hos e-mærket.

Derfor politianmelder e-mærket nu mere end 9.000 netbutikker.

- Det er et alarmerende højt tal. Men der bliver omsat flere og flere penge på nettet. Og det er de penge, som de it-kriminelle er ude efter, siger Toke Mølgaard.

Optællingen af de falske internetbutikker er foretaget af e-mærket med en såkaldt webcrawler, som er en avanceret søgemaskine.

Vi handler på internationale sider

Sidste år anmeldte e-mærket mere end 3000 hjemmesider med.dk-domæner til bagmandspolitiet. I den nye undersøgelse har e-mærket ledt efter fupshops med internationale domæner som.com og.net.

- Danskerne handler i stigende grad på udenlandske websider, så de går mindre og mindre op i, om det er en dk-adresse eller com-adresse, siger Toke Mølgaard.

Og bagmændene bag de nye fupsider er gamle kendinge, vurderer han:

- Det er formentlig de samme bagmænd, som før også opererede inde på.dk-domænerne, og som nu blot har fundet på at oprette fupbutikkerne på en række andre domæner.

Verdens største varemærke fupnummer

Hos bagmandspolitiets særlige cybercrime enhed kender specialanklager Dorte Frandsen kun de mange fupsider alt for godt.

- Det er et europæisk problem. Der er op mod 100.000 falske webshops. Vores mistanke er, at det er én eller ganske få organisationer, der står bag alle de her falske netbutikker, som retter sig mod både Danmark og Europa, siger hun.

Hun advarer derfor mod at handle på siderne, som hun kalder for “verdens største varemærke fupnummer”.

- Først og fremmest risikerer man at modtage en anden vare end den, man har bestilt, en dårligere vare, ringere kvalitet. Man risikere også at få aflæst sine kortoplysninger. Så må man jo gøre op med sig selv, om man synes, det er rart, at ens kortoplysninger bliver delt, for de kan jo videresælges, forklarer hun.

Bagmandspolitiet har de seneste år med held beslaglagt og lukket mere end 2000 fupbutikker på.dk-domæner - bl.a. efter tip fra e-mærket. De mange nye sider på internationale domæner, som nu dukker op, kan dog være sværere at få skovlen under. Hvis det er et dansk domæne, kan politiet gå i retten og få lukket siden.

- Den samme mulighed har vi ikke ift de udenlandske hjemmesider, siger Dorte Frandsen, som dog tror på, at der kan gøres noget. De internationale sager sendes nemlig videre til Europol.

- I forhold til de udenlandske domæner har vi et tæt samarbejde med Europol. En til to gange om året kører Europol nogle fælles aktioner på europæisk plan, siger hun.

Hold øje med to ting

De bedste af de mange fupbutikker bliver ifølge e-mærkets kommunikationschef bedre og bedre og er næsten ægte at se på. Derfor skal man holde godt øje. Og der er i hvert fald to ting, der skal få alarmklokkerne til at ringe ifølge Toke Mølgaard.

- Når der er et hav af alt for gode tilbud på kendte mærkevarer. Og når du ikke kan finde nogen kontaktoplysninger på sidens ejere.