Panamapapers: S klar til at betale for lækkede dokumenter

Socialdemokraterne er klar til at bryde princippet om ikke at betale for lækkede oplysninger. Skatteministeren siger nej.

Panama er et populært sted at gå hen, hvis man ønsker at skjule sin formue. Det giver #Panamapapers et unikt indblik i. (Foto: © Alejandro Bolivar, Scanpix)

11,5 millioner dokumenter er blevet lækket fra et advokatfirma i Panama, der hjælper rigmænd til at skjule deres formue i skattely.

Det er interessante nyheder for myndigheder i hele verden, der dermed har fået en gylden mulighed for at knalde borgere, der unddrager skat.

Men til forskel for lande som USA, England, Frankrig og Tyskland har Danmark meget skrappe regler i forhold til at købe den slags oplysninger.

Sådan har det været i mange år. Men efter lækket fra Panama, #panamapapers, er Socialdemokraterne nu klar til at ændre på lovgivningen.

- I sjældne tilfælde, hvor vi helt konkret vurderer vejen til informationerne, så skal det være en mulighed, som Skat har i værktøjskassen, siger Jesper Petersen, Socialdemokraternes skatteordfører.

De danske skattemyndigheder har siden januar kendt til, at der skulle være en lækage på vej. Men det har ikke været muligt at få fat i oplysningerne, uden andre europæiske lande først har købt dem.

- Danmark benytter sig i forvejen af informationer, som er fremkommet ved køb, vi overlader det bare til Tyskland og Frankrig. I stedet for bare at læne sig tilbage og acceptere, så må vi også selv benytte os af utraditionelle metoder, siger Jesper Petersen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er dog ikke umiddelbart klar til at slække på de danske regler om køb af lækkede papirer.

- Vi mener, det er problematisk, fordi det skaber et incitament for dem, som kommer med oplysninger og begår kriminalitet, siger han.

Og det er sådan set lige meget, hvor væsentlige oplysninger er, mener Lauritzen.

- Nu ender det forhåbentligt med, at de danske skattemyndigheder har fået oplysningerne, så de kan finde ud af, om nogen ikke har betalt den skat, de skal, uden at bryde det retssikkerhedsmæssige princip.

- Gennem andre EU-lande kan man få de oplysninger uden at betale noget. Der har man en anden tradition i Tyskland og Frankrig, siger Karsten Lauritzen.