#Panamapapers: Kina censurerer, Island raser og Cameron under pres

Afsløringerne bliver ved med at vælte frem fra det store skattelæk fra Panama. Og de bliver håndteret forskelligt.

Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, er en af de centrale personer i lækket af de 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca. (Foto: © HALLDOR KOLBEINS, Scanpix)

Store banker står for skud. Toppolitikere, sportsstjerner og andre kendte velhavere bliver afsløret som skattesnydere.

Verden over har det store skattelæk kaldet #Panamapapers trukket overskrifter, og afsløringerne bliver håndteret på vidt forskellige måder.

På Island var op mod 22.000 af de cirka 330.000 beboere i landet mandag på gaden for at kræve statsminister Sigmundur David Gunnlaugssons afgang.

Den islandske regeringschef er blevet en central figur i skatteskandalen, efter det via de 11,5 millioner lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca kom frem, at han har medvirket til at gemme sin kones store formue i Panama - i sikker afstand af de islandske skattemyndigheder.

Kinesisk censur

I Kina griber regeringen skatteskandalen an på vanlig kinesisk vis - nemlig ved at gemme det hele lidt af vejen.

I hvert fald har regeringen valgt at censurere de afsløringer fra #Panamapapers, der omhandler tidligere eller nuværende toppolitikere - eller personer med nære forbindelser til dem.

Derimod er det ifølge nyhedsbureauet AP ikke svært for kineserne at finde oplysninger om, at fodboldspilleren Lionel Messi, skuespilleren Jackie Chan og andre kendisser skulle have fået hjælp fra Mossack Fonseca til at skatteunddrage.

Cameron under pres

I Storbritannien er fokus rettet mod David Cameron. The Times skriver, at premierministerens far bliver nævnt i dokumenterne fra #Panamapapers, og tabloidmediet Daily Mirror forsøger at trække David Cameron ind i sagen.

'So, do you still have family money stashed in a secret offshore tax haven, Prime Minister?,' lyder spørgsmålet på forsiden af dagens avis.

Storbanker afviser

Det er ikke kun navne på danske banker, der er dukket op i de lækkede dokumenter. Også en række store internationale banker bliver nu beskyldt for at have rådgivet deres kunder om, hvordan de bedst slipper for at betale skat.

Heriblandt Credit Suisse og HSBC der - ligesom Nordea - afviser, at det skulle være tilfældet.

- Som bank opfordrer vi kun til at bruge de her konstruktioner, når de har et legitimt økonomisk formål, siger topchef i Credit Suisse, Tidjane Tiam, ifølge BBC.

Firma skal undersøges

I Panama, hvorfra dokumenterne er lækket, lover præsident Juan Carlos Varela nu, at det vil blive undersøgt, om der er foregået noget ulovligt i advokatfirmaet Mossack Fonseca, der har har forholdt sig tavs, siden historien om #Panamapapers begyndte at rulle søndag.

Amerikanerne har set lidt til fra sidelinjen, da sporene fra Panama til USA ikke umiddelbart er så tydelige, som dokumenterne har afsløret, at de er til en række andre lande.

Alligevel har det amerikanske justitsministerium via talsmand Peter Carr forholdt sig til #Panamapapers ved at sige, at ministeriet tager alle oplysninger, der kan bevise korruption i USA og/eller den finansielle sektor i USA, meget alvorligt.