Panama-læk gør danske skatte-ål nervøse

Danskere med penge i skattely, er blevet nervøse for at blive opdaget, siger skatteadvokat.

Danskere, der gemmer formuer for SKAT, bliver i tiltagende grad nervøse, forklarer skatteadvokat. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Skandalerne omkring de lækkede skattely-dokumenter, Panamapapers, giver i stigende grad sved på panden hos de danskere, der også har skjult penge i skattely, men bare ikke er blevet opdaget endnu.

Det rapporterer skatteadvokat og lektor i skatteret, Torben Bagge, der i stigende grad oplever at få opkald fra anonyme personer, der ringer fra ukendte numre, og som gerne vil have rådgivning om deres situation.

- Der er en del, der er blevet nervøse i forhold til, om der kommer et læk der, hvor de har deres penge stående, sådan så de også pludselig står med et problem, siger Torben Bagge til DR Nyheder.

Glemt at fortælle om penge i udlandet

Sagen om de efterhånden velkendte Panamapapers begyndte at rulle i starten af april, og har siden budt på adskillige afsløringer af både kendte og ukendte menneskers brug af skattely-konstruktioner med skuffeselskaber og stråmænd, for at skjule deres formuer, blandt andet i Panama.

De 11,5 millioner dokumenter, der stammer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, er siden blevet offentliggjort af den internationale journalistorganisation, ICIJ, hvoraf tusindvis af navne og adresser på mulige skattesnydere fremgår.

Det har gjort folk nervøse.

- Dialogen går typisk på, hvad der sker, hvis man har glemt nogle penge i udlandet, som man har glemt at gøre opmærksom på, forklarer Torben Bagge.

Bliver tit skuffede

De anonyme personer bliver dog ofte skuffede - for hvis man har har snydt i skat for mere end 500.000 kroner, er straffen som udgangspunkt ubetinget fængsel, uanset at man selv henvender sig.

- Selv om vedkommende selv henvender sig selv hos de danske skattemyndigheder, vil de rykke direkte i fængsel. Og når folk finder ud af det, efter et par minutters dialog på telefonen, så lægger de røret på og siger tak for samtalen, og så hører vi ikke mere fra dem.

Skatteadvokaten forklarer, at de personer, der henvender sig til ham, ofte har ganske store beløb stående på konti i udlandet, typisk fra et par millioner og så op til langt større beløb. Dem, der ringer, fortæller sjældent hvem de er - men det er mennesker, der søger rådgivning om, hvad de skal gøre.

- Det er min klare vurdering, at de er indforstået med at afregne al den skyldige straf og betale en anseelig bøde. Men deres smertegrænse for at komme frem fra skattely, er hvis de alligevel ryger i fængsel.

Råd: Meld dig selv

Torben Bagge forklarer, at han oftest rådgiver skattely-brugere til at melde sig selv, og få den rabat på straffen, som det oftest giver.

Skat meddelte i sidste uge, at der ses nærmere på 65 af de lækkede adresser fra Panama-papirerne, men der har foreløbig ikke været større skandaler i Danmark. I Island har lækket dog fået en markant konsekvens, da statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson måtte trække sig fra posten, efter afsløringer af et selskab i Panama i hans navn.