Byggeriområdet er kendt for at være svært at få til at stemme ja til deres overenskomst, men gårsdagens aftale hjælper da på det, mener lektor og arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet Christian Lyhne Ibsen.
Det skyldes især, at der er kommet et nyt tillæg til udenlandske byggeriarbejdere med i aftalen, mener han.
- Jeg tror, aftalen vil gøre det lidt nemmere at få ja-procenten op for 3F Byggeri. Dermed ikke sagt, jeg er stensikker på et ja, men jeg tror, det bliver nemmere.
I går faldt den tredje og sidste store overenskomst i det private endelig på plads. Inden da var der allerede indgået overenskomstaftaler for de to områder - industrien og transport.
Én ubekendt ved afstemningerne
Lokalformændene i 3F Slagelse, Holbæk-Odsherred og Holstebro hælder alle til at anbefale deres medlemmer et ja.
- Selvfølgelig kan man altid ønske sig mere, men jeg synes faktisk, vi kan være stolte af det resultat, der er kommet i hus. Stod det til mig, anbefaler vi et ja, siger Jane Møller, formand for 3F Slagelse.
Men faren for konflikt er ikke afblæst endnu. Byggeriet er nemlig notorisk svære at overbevise om, at der er forhandlet et godt forlig hjem.
Og så er der stadig én ubekendt, der gør det ekstraordinært svært for Christian Lyhne Ibsen at spå om, hvordan det kommer til at gå med urafstemningen.
Den enormt omtalte bededag.
- Jeg vil stadigvæk mene, der er en lille joker i det her med store bededag.
- Det kan godt være, det trækker folk over og siger nej. Så vi er ikke helt uden om en storkonflikt endnu, men det ser bedre ud, end det gjorde, før vi fik byggeriforliget.
Historiske tillæg
Arbejdsmarkedsforskeren peger især på det nye løntillæg, som er målrettet lavtlønnede udenlandske medarbejdere, som et middel til at få flere byggeriansatte til at blive begejstrede over overenskomsten.
- Medlemmerne i 3F har hungret efter en aftale om udenlandsk arbejdskraft i lang tid inden for byggeriet, men nu har der været et gennembrud, som har været rigtig vigtigt, siger han.
De seneste 25 år, hvor Christian Lyhne Ibsen har fulgt overenskomstforhandlingerne tæt, har spørgsmålet om forholdene for udenlandsk arbejdskraft været et tema. Derfor vil han godt gå så langt og kalde det "en historisk aftale".
Byggeriets overenskomst har ofte været svær at forhandle, blandt andet på grund af spørgsmålet om udenlandsk arbejdskraft.
Og byggerimedlemmerne har stemt 'nej' til aftalen hver anden gang i de seneste 16 år.
I Danmark bliver der oftest lavet det, som kaldes en sammenkædning af forlig eller et samlet mæglingsforslag.
Det mener eksperter, er sandsynligt vil ske på det private område.
Hvis det sker, betyder det, at der på det private område vil være en fælles urafstemning, hvor man samler alle de indgåede forlig og stemmer om dem samlet.
Derfor kan man ikke forkaste forlig på ét område som for eksempel byggeriet. Så selvom byggeriet stemmer nej, kan det godt blive et samlet ja alligevel, forklarer Christian Lyhne Ibsen.
- Det er alt eller intet, siger han.
Klar til at afvise aftalen
Det ser ud til, at 3F skal forberede sig på, at nogle medlemmer vil afvise den netop indgåede overenskomst. Formand for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, Claus Westergreen, har i sinde at anbefale sine 6.000 byggerimedlemmer at stemme nej til aftalen.
- Nu skal jeg lige have et møde med mine nærmeste, men jeg har sagt nej i vores udvalg, da vi forhandlede overenskomsten, og det vil jeg holde fast i, selvfølgelig vil jeg det.
Claus Westergreens nej beror blandt andet på, at han ikke mener, arbejdstagerne har fået nok, når det gælder løn under sygdom, og fordi der ikke er sikret en højere mindsteløn for danske arbejdere i aftalen.
- Jeg håber og tror på, at det her er en rigtig god aftale, men jeg kan bare godt se en masse problemstillinger i det her. Problemstillinger, der ville være løst, hvis mindstelønnen steg for alle, siger han.