Overenskomst på plads for byggeriet: Nyt tillæg skal øge lønnen til udlændinge

Der er landet en ny to-årig overenskomst for de ansatte i byggeri- og anlægsbranchen.

Det fortæller Dansk Industri, som har forhandlet på vegne af arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse.

Aftalen præsenteres på et pressemøde klokken 15.30 i Industriens Hus sammen med fagforeningen 3F, som bliver vist på DRTV.

Der arbejder godt 80.000 mennesker under byggeriets overenskomst, og i alt sætter den rammerne for cirka 165.000 ansatte i sektoren.

Nyt tillæg i spil

De fulde detaljer i aftalen er endnu ikke kendt.

Men ifølge DR's økonomi-korrespondent, Casper Schrøder, er der indført et nyt midlertidigt tillæg til udenlandske arbejdere i byggeriet.

- Vi hører, at man har indført et nyt særligt boligtillæg i en midlertidig periode, der altså giver udenlandske arbejdere nogle penge i hånden og på den måde mindsker forskellen i løn til de danske kollegaer ude på byggepladserne, siger Casper Schrøder.

Netop udenlandsk arbejdskraft – og hvordan de ansatte uden dansk pas aflønnes – er et punkt, der i årevis har skabt splid mellem arbejdsgiverne og fagbevægelsen.

Og det rekordhøje antal udlændinge i sektoren gør spørgsmålet endnu mere aktuelt for parterne.

Fagbevægelsen mener, at udlændinge går til lavere løn end danskere. Det gør dem bange for, at de udenlandske ansatte med tiden får alle opgaverne, men med ringere løn og vilkår – noget, der også kaldes ”social dumping”.

Arbejdsgiverne mener dog ikke, at det står så slemt til.

Stemmer ofte 'nej'

Men de spændinger har været med til at gøre byggeriets overenskomst svær at forhandle. De seneste gange har parterne måttet få hjælp af forligsmanden for at komme i mål med en aftale.

- Så det er et meget vigtigt område, både for økonomien, men også for afstemningen senere hen, fortæller arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet.

Overenskomsten er den tredje og sidste af de store på det private område i år efter industrien og transporten.

Endnu mangler nogle områder at falde på plads, for eksempel rengøringssektoren og fødevareindustrien.

Derefter skal aftalerne godkendes af fagforeningernes medlemmer ved en urafstemning, før de træder i kraft. Den ventes at finde sted i april.

Følg med på DRTV, når vi sender live fra pressemødet i Industriens Hus klokken 15.30.