Stikker Michael Tesone hovedet ud af vinduet, kan han med et godt overhåndskast sende en sten ned i Nyhavn i hjertet af København.
Klemt inde mellem Det Kongelige Teater og Nyhavn bor Michael Tesone attraktivt i en stor lejlighed på 149 kvadratmeter, som han blot betaler 6.000 kroner for om måneden.
I de 25 år, Michael Tesone har boet i lejligheden på Herluf Trolles Gade, er den ikke blevet renoveret af udlejeren, og derfor er lejen i årenes løb blevet holdt i ro.
- Det er rigtigt, at vi er privilegerede lejere. Men hvis du kigger på lejlighederne herinde, bruger mange af beboerne meget store summer, nogle gange millionbeløb på at modernisere lejlighederne, siger Michael Tesone.
Men nu er freden forbi.
Sidste år overtog den amerikanske kapitalfond Blackstone ejendommen og dens 12 lejemål.
I krig med Blackstone
Siden har lejere og udlejer ligget i krig med hinanden.
- I første omgang tænkte vi, at vi vil give dem en god introduktion til ejendommen. Vi havde selv undersøgt, om vi havde lyst til at overtage ejendommen. Men fordi vi vidste, der var meget galt i ejendommen, var vi nået frem til et bud på 16 millioner kroner.
- Derfor kom det som et chok, da der stod i Tingbogen, at Blackstone havde betalt 42,5 millioner kroner for ejendommen, siger Michael Tesone.
- Det viste sig så, at de havde ét mål med overtagelsen, og det var at smide os ud, så de kunne sætte lejen op, fortsætter han.
Ifølge Michael Tesone er Blackstones danske administrationsselskab, 360 North, gået langt for at chikanere ejendommens beboere og samtidig lave forbedringer, som egentlig ikke har været forbedringer - men som gør det muligt for dem at hæve lejen.
- Det viste sig ret hurtigt, hvad det var for en type udlejer, da de begyndte på nogle fuldkommen vanvittige ting. Pludselig stod der for eksempel en lift ude på gaden, fordi de ville rive samtlige vinduer ud. De ville sætte aluminiumsvinduer i, selv om det brød med lokalplanen.
- De var ligeglade med lokalplanen, men ville bare have de billigste vinduer, så de kunne få mest mulig lejeforhøjelse ud af det, siger Michael Tesone, som siden overtagelsen i 2017 efter eget udsagn har arbejdet fuld tid med at bekrige Blackstone og 360 North.
Tesones lejlighed bærer præg af konflikten med Blackstone. Bunkevis af papirer vidner om hundredvis af klager og indsigelser, som Michael Tesone har sendt til diverse instanser for at holde Blackstone stangen.
Fire gange så dyr
At Blackstone kan have interesse i, at Michael Tesone og hans medbeboere flytter fra Nyhavn, er lejligheden over Tesone et eksempel på.
Ved at renovere lejligheden "gennemgribende" kan lejemålet løftes ud af boligreguleringsloven og over i lejeloven, hvor niveauet for huslejen bestemmes ud fra "det lejedes værdi".
I tilfældet med Michael Tesones overbo har Blackstone fortolket det lejedes værdi som en månedlig husleje på 24.775 kroner om måneden.
Selvom lejligheden har samme størrelse som Michael Tesones, skal nye lejere altså betale over fire gange så meget om måneden for at bo på de 149 kvadratmeter.
- I det øjeblik, de laver sådan en renovering, tjener de jo mange millioner kroner på ejendommen, fordi afkastet mangedobles. Det er vanvittigt, at lovgivningen åbner op for det, siger Michael Tesone.
Dokumentaren "De Riges By - på desperat boligjagt" undersøger det københavnske boligmarked og konsekvenserne af de stigende lejepriser. Se dokumentaren her.
Blackstone er en af flere udenlandske investorer, som i disse år køber massivt op i danske ejendomme, særligt udlejningsejendomme i hovedstaden.
På få år har Blackstone opkøbt ejendomme i hovedstaden for næsten otte milliarder kroner.
I slideren herunder kan du se, hvordan udenlandske investorer har købt massivt op i københavnske ejendomme siden 2012. Artiklen fortsætter under grafikken.
Blackstone: For få lejligheder i København
Den amerikanske kapitalfond Blackstone ønsker ikke at kommentere på konkrete sager.
Men chefen for den amerikanske kapitalfonds europæiske ejendomsopkøb, James Seppala, afviser, at Blackstone udgør et problem på det københavnske boligmarked.
Problemet er snarere et mismatch mellem udbuddet af lejligheder i København, og den voksende befolkning i hovedstaden, mener han.
- Det største problem for København, som også er et problem for mange andre succesfulde storbyer, er en ubalance mellem udbud og efterspørgsel. Befolkningsudviklingen over de sidste ti år har i København været 19 procent. Udbuddet af boliger har været under halvdelen af den vækst, siger James Seppala til DR Nyheder.
Er det ikke rigtigt, at hver gang en lejer forlader jeres lejligheder, så renoverer I og hæver lejen kraftigt?
- Vores fokus er at skabe enheder af høj kvalitet for vores kunder. I mange tilfælde involverer det betydelige investeringer i køkkener og badeværelser.
Gør I ikke det her hver eneste gang?
- Det er jeg ikke sikker på. Men jeg kan fortælle dig, at I mange tilfælde træder vi ind i lejligheder, som har været uberørte i årtier. Og det kræver betydelig kapitalinvestering for at skabe et levemiljø, som er værdigt til denne by, siger James Seppala.