Overblik: Hvad sker der, hvis du bliver sendt i karantæne?

Bliv klogere på reglerne ved fravær på grund af frygt for coronavirus.

De første tilfælde af coronavirus har ramt Danmark, og over 100 danskere er allerede sendt i karantæne derhjemme. Selvom der er tale om meget få danskere, som er i karantæne, så er der alligevel flere spørgsmål, som melder sig hos mange.

Hvad betyder det for dit arbejde, hvis du bliver sendt i karantæne? Kan du blive fyret, eller får du løn under karantænen? Det er nogle af de spørgsmål, som de bliver mødt med hos Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

Peter Nisbeth, der er chefjurist i FH, gør dig her klogere på, hvordan du er stillet, hvis du bliver sendt hjem med mistanke om coronavirus.

Kan jeg miste mit arbejde?

Så længe man holder sig til det, myndighederne anbefaler, risikerer man ikke at blive fyret. Det gælder, både hvis man skal ud at rejse, og hvis man er hjemme.

- Man er ikke forpligtet til at møde på arbejde, hvis man bliver sendt i karantæne, og arbejdsgiveren er ikke berettiget til at fyre dig for ikke at møde op, siger Peter Nisbeth.

Får jeg løn, mens jeg er i karantæne?

Hvis arbejdsgiveren sender dig hjem, er det arbejdsgiveren, der beslutter, de ikke vil bruge din arbejdskraft, og så skal du have løn.

Sender myndighederne dig i karantæne, fordi de har mistanke om, at du er syg, så får du løn eller sygedagpenge.

- Det afgørende er, om det er at sidestille med sygdom, når man bliver sendt i karantæne. Hvis det er, fordi man har været tæt på en, der har været syg, vil jeg mene, det er at sidestille med sygdom, og så har man ret til betaling, siger Peter Nisbeth.

Det er den overenskomst, du er ansat på, der afgør, om du får løn eller sygedagpenge, mens du er hjemme.

Skal jeg arbejde, mens jeg er i karantæne?

Kan man arbejde hjemmefra, skal man gøre det, mens man er i karantæne.

- Man kan ikke bare smide stængerne op og se Netflix. Man skal være så meget til rådighed for sin arbejdsgiver som muligt, siger Peter Nisbeth.

Din arbejdsgiver kan sagtens sætte dig til at lave andre typer arbejdsopgaver, end du plejer at lave, mens du er i karantæne.

Får jeg dækket omkostninger til hjemmearbejde?

Skal man arbejde hjemmefra, er arbejdsgiveren som udgangspunkt forpligtet til at sikre, at man rent praktisk kan udføre sit arbejde.

- Er der ekstra omkostninger til for eksempel telefon eller internet, skal arbejdsgiveren dække det. Men her er tale om en lidt særlig situation, og udgifterne skal være forholdsmæssige. Så at forlange at få sat en ergonomisk korrekt stol og et hæve-sænke-skrivebord op, er nok lidt voldsomt, siger Peter Nisbeth.

Hvad sker der, hvis jeg bliver fanget i udlandet?

Bliver man tilbageholdt på for eksempel et hotel i udlandet på grund af frygten for coronavirus, er man stillet på samme måde, som hvis man er sneet inde. Man er ikke forpligtet til at møde på arbejde, og kan derfor ikke blive fyret.

Men hvis man udelukkende bliver tilbageholdt forebyggende, og der ikke er risiko for, at man selv er syg, så får man hverken løn eller sygedagpenge.

- Men hvis man er under risiko for at være syg, så træder reglerne om sygeløn i kraft, siger Peter Nisbeth.