Samtlige danske storbanker er nu bukket under for de rekordlave renter, der gør indhug i bankernes indtægter, og har indført negative renter for privatkunder.
DR har undersøgt priserne for at have penge stående i 16 af landets banker.
Og som det fremgår af nedenstående overblik, skal man som bankkunde holde tungen lige i munden, for der er stor forskel på bankernes nye rentevilkår.
Man skal især være opmærksom, hvis man er kunde i en mindre bank. Det er nemlig i de mindre banker, der er skruet mest op for den negative rente - også på mindre beløb.
I den sidste uge af februar har den tredje og fjerdestørste bank i Danmark, Jyske Bank og Sydbank, dog ændret markant i deres rentevilkår.
Danske Bank: Forskellige lofter
Som den sidste af de største banker i Danmark indfører Danske Bank negative renter for visse privatkunder.
De negative renter træder i kraft 1. juni, og der er forskellige vilkår, alt efter om man har sin NemKonto i Danske Bank eller ej.
Har man en nemkonto i Danske Bank, skal man frem over betale minusrenter af indestående over 1,5 millioner kroner.
Har man ikke en nemkonto i banken, betales der minusrenter af alt over 750.000 kroner stående i Danske Bank.
Den negative rente er på minus 0,75 procent om året.
Danske Bank anslår, at ændringerne kommer til at påvirke én procent af bankens privatkunder.
Nordea: Børneopsparing undtaget
Fra februar har Nordea indført negative renter på minus 0,75 procent om året for privatkunder med indestående over 750.000 kroner.
Nordea opgør grænsen på husstandsniveau. Det betyder, at en husstand bestående af to voksne samlet kan have op til 1,5 million kroner stående til 0 procent i rente.
Børnebørnskonti, børneopsparing og fastrenteaftaler er desuden undtaget.
Pensionsopsparing er foreløbig også undtaget for negativ rente.
Du kan finde beregninger for din økonomi på Nordeas hjemmeside.
Jyske Bank: Sænker beløbsgrænse til 250.000
Da Jyske Bank tog skridtet og indførte negative renter for privatkunder, var det historisk, fordi det ikke tidligere har kostet penge at have penge stående i banken.
Men beløbsgrænsen på 7,5 millioner kroner var høj og ramte derfor kun et lille antal af bankens rigeste kunder.
En måned senere blev beløbsgrænsen dog sænket betydeligt til 750.000 kroner.
Senest har Jyske Bank sænket beløbsgrænsen yderligere, så alt over 250.000 kroner koster minus 0,75 procent om året i negativ rente.
Har man for eksempel en million kroner stående på en nemkonto hos Jyske Bank, koster det 7.500 kroner om året i negative renter.
Har man ikke en nemkonto i banken, bliver der lagt negativ rente på minus 0,75 procent på alle indlån.
De negative renter for privatkunder træder i kravt den 1. maj.
Sydbank: Ny grænse
Den fjerdestørste bank i Danmark, Sydbank, indførte negative renter i januar i år.
Men under to måneder senere har Sydbank den 26. februar meldt ud, at loftet på 750.000 kroner sænkes til 250.000 kroner.
Det betyder, at alle kunder med en nemkonto kan have 250.000 kroner stående, inden de rammes af minusrenter på 0,75 procent.
Har man en budgetkonto, madkonto, opsparingskonto eller andet hos Sydbank, træder de negative renter i kraft ved 50.0000 kroner.
Og har man ikke sin nemkonto i banken, skal man betale minusrenter af hver en krone, man har stående.
Ifølge banken rammes indestående for mellem seks og syv milliarder kroner af ændringen i rentevilkårene.
- Vi effektuerer tiltagene helt som planlagt. Satsen på erhvervsindlån er sænket i november 2019, negative renter på privatindlån er indført i januar 2020 og ændring af gebyrer på betalingskort og andre ydelser får virkning fra marts 2020, siger administrerende direktør Karen Frøsig i regnskabet.
Sydbank forventer et langt bedre resultat i 2020 end i 2019 på grund af de ændrede rentevilkår.
Også pensionskonti bliver udsat for minus 0,75 procent i rente for den del af beløbet, der overskrider grænsen på 50.000 kroner.
De nye vilkår træder kraft den 1. maj.
Nykredit Bank: Negative renter fra marts
Fra 1. marts bliver negative renter på indlån hos Nykredit også en realitet.
Nykredit har valgt de samme rentesatser og det samme loft, som Jyske Bank lagde som linje sidste år, altså minus 0,75 procent om året.
Det betyder, at kunder med mere end 750.000 kroner på kontoen bliver mødt af en rente på minus 0,75 procent.
Desuden kan man med de nye rentevilkår have op mod 50.000 kroner stående på en pensionskonto til 0 procent om året. Alt over det beløb koster 0,75 procent i rente om året.
Nykredit Bank har også sænket renten for Børneopsparing, PrioritetsKonto og BoligOpsparing.
Spar Nord Bank: Loft ned til 25.000 kroner
Fra den 1. januar 2020 sænkede Spar Nord renten for privatkunders kontante indestående over 750.000 kroner og for privatkunders kontante indestående på pensionskonti over 25.000 kroner til minus 0,75 procent.
Har man en fælles konto med en ægtefælle, løftes loftet til 1,5 millioner kroner.
For privatkunder med indestående under 750.000 kroner er renten 0,0 procent.
Arbejdernes Landsbank: Ikke negative renter for privatkunder
Fra den 1. november sidste år sænkede Arbejdernes Landsbank renten til minus 0,75 procent for erhvervskunder og ned til minus 0,50 procent for foreninger med mere end en million kroner på indlånskonti.
For erhverv fordeler den negative rente på indlån sig som følger:
- •
0 - 1 mio. kr.: 0,00 procent
- •
Over 1 mio. kr.: - 0,50 procent
- •
Over 25 mio. kr.: - 0,75 procent
Arbejdernes Landsbank har holdt fast i ikke at indføre negative renter for privatkunder. Men for nylig flirtede direktør Gert Jonassen dog med, at det meget vel kunne blive en mulighed.
- Jeg sidder og mangler 100-150 millioner kroner fra de negativer renter, som ryger ud af driften, og det gør lidt ondt, sagde han tidligere på måneden til finansmediet Finanswatch.
- Vi vil gerne være sociale og ansvarlige, men vi kan ikke forære det hele væk
Ringkjøbing Landbobank: Beløbsgrænse op til to millioner kroner
Fra den 1. januar i år har Ringkjøbing Landbobank indført en negativ indlånsrente på minus 0,75 procent på pensionsindeståender i banken.
For private kunders indestående er grænsen to millioner kroner, hvorefter der er indført minusrente på 0,75 procent.
Desuden er indlånssatser på gavekonto, jackpot- og 2for1-konto, Ung Opsparing, Børneopsparing, Børnebørnskonto, Indeksopsparing og Boligkonto Opsparing sænket til 0 procent.
Minusrenter er også blevet indført for foreninger.
Prisændringerne gælder også for Nordjyske Bank.
Sparekassen Kronjylland: Kun negative renter på erhvervskunder
Danmarks største sparekasse er foreløbig gået imod strømmen og har afvist at indføre negative renter.
I efteråret kunne Sparekassen Kronjylland dog ikke længere friholde sine erhvervskunder for negative renter. Og sparekassen har indført en negativ rentesats på 0,75 procent for erhvervskunder.
- Vi troede, som de fleste, at renterne ville begynde at kravle op inden for nogle få år. Sådan er det desværre ikke gået. Tværtimod har de negative renter bidt sig fast, og de er ovenikøbet blevet lavere, end nogen kunne have forestillet sig. Derfor indfører Sparekassen med virkning fra 24. oktober (2019, red.) negative renter for alle erhvervskunder. Renten på erhvervsindlån vil herefter være -0,75 procent, skriver banken.
Sparekassen Kronjylland har som en af de eneste af landets banker fortsat ikke indført negative renter på privates indlån.
Alm. Brand Bank: Negative renter fra nytår
Alm. Brand er gået i fodsporene på de øvrige banker og har indført negative renter for privatkunder med store formuer i selskabets bankforretning.
Alm. Brand Banks nye renteregime har et loft på 750.000 kroner og en negativ rente på minus 0,75 procent.
De nye renter er trådt i kraft fra 1. januar i år.
Lån og Spar Bank: Intet loft uden lønkonto
Lån & Spar indfører fra 1. april negative renter for privatkunder i banken.
Det er især kunder, der ikke er helkunder i banken, som bliver ramt af prisændringen.
Prisloftet på 750.000 kroner gælder for de kunder, der har en af følgende konti i banken:
- 1
Nemkonto.
- 2
Studiekonto.
- 3
LSBprivat®-konto.
- 4
Er under 18 år.
Alle andre skal betale minus 0,75 procent i rente af alle de penge, man har stående hos Lån og Spar Bank.
Hvis du ikke har en nemkonto i Lån og Spar Bank, betyder det, at en budgetkonto med 50.000 kroner stående hos Lån og Spar-Bank koster 375 kroner om året i renteudgifter.
Har man over 50.000 kroner stående på sine pensionskonti, koster det 0,75 procent i rente af alt, hvad man har stående derover.
Coop Bank: Sænker loftet
Coop Bank, som er en del af Coop-koncernen, der har 1.200 butikker i Danmark, har også indført negative renter.
Allerede i efteråret valgte banken således at indføre en negative renter på minus 0,75 procent på indestående over 750.000 kroner i banken.
Men nu ændres vilkårene igen. Fra den 1. april sænkes loftet yderligere.
Så har man sin nem-konto hos Coop Bank, er det fortsat muligt at have 750.000 kroner på kontoen, uden de udsættes for negativ rente.
Men har man ikke sin nem-konto hos Coop Bank, er loftet fra den 1. april 150.000 kroner. Beløb derover forrentes med minus 0,75 procent om året.
- Vi har, siden vi introducerede negative renter i slutningen af november måned 2019, oplevet, at andre pengeinstitutter har indført væsentligt lavere beløbsgrænser end vores. Det har betydet, at vi i den mellemliggende periode har set en stor stigning i indlån, som er blevet overført til Coop Bank, med en for banken ekstra omkostning til følge.
- Med virkning fra 1. april 2020 sænker vi derfor niveauet for, hvor meget indlån du kan have stående hos os, uden at du skal betale negativ rente, skriver banken til sine kunder.
Saxo Bank: Negative renter på schweizerfranc
Den danske investeringsbank Saxo Bank har også netop varslet sine kunder, at beholdninger i kroner, i euro og i schweizerfranc koster at have stående i banken.
Saxo Bank inddeler sine kunder i tre kategorier. Jo flere penge, du har stående, desto mindre rente skal du betale. Såkaldte VIP-kunder betaler nul procent, mens personer med færre penge i banken skal betale op mod minus 0,5 procent i rente for at have penge stående.
Men man kan altså undgå at betale negativ rente ved at veksle sin valuta til dollars.
De nye renteregler gælder fra den 1. april.
Jutlander Bank: Kunder uden nemkonto skal betale
Også Jutlander Bank taber penge på de indlånskroner, banken ikke kan låne ud. Derfor indførte banken negative indlånsrenter for erhvervskunder i 2019. Og negative indlånsrenter for visse privatkunder i 2020.
For kunder med nemkonto i banken kan man have 750.000 kroner til at stå i frie midler i banken.
Kunder uden NemKonto skal derimod betale 0,75 procent per år i rente af deres indestående.
For alle kunder gælder, at pensionskonti friholdes for at betale negativ rente af de første 25.000 kroner. Af indestående over 25.000 kroner beregnes negativ rente på 0,75 procent om året.
Renteændringen træder i kraft med virkning fra 1. marts for pensionskonti. For andre indlånskonti træder renteændringen i kraft 1. april 2020.
Vestjysk Bank: Loft på 500.000 kroner
Rentesænkningen i Vestysk bank gennemføres i henholdsvis februar og marts 2020 og er afhængige af flere forskellige faktorer, blandt andet kundens alder, kontotype, indlånets størrelse, og om kunden har sin nemkonto i banken eller ej.
- Overordnet sænkes renten til minus 0,75 procent årligt for den del af en kundes indlån i frie midler, der overstiger 500.000 kroner, hvis kunden er over 18 år og har sin Nemkonto i Vestjysk Bank. Har man ikke sin Nemkonto i banken, betales en rente på minus 0,75 procent årligt af hele indeståendet, har banken oplyst til Finans.dk.
Den negative rente gives også til pensionskonti og aktiesparekonti, der overstiger 10.000 kroner, og som ikke er investeret.
Derimod friholdes blandt andet pensionspuljer, børne- og børnebørnsopsparinger og bolig- og uddannelsesopsparinger.
Den Jyske Sparekasse
Også Den Jyske Sparekasse har skruet ned for beløbsgrænsen med henvisning til, at "det lave renteniveau forventes at fortsætte i en længere periode, hvilket sætter sparekassens grundlæggende bankforretning med indlån og udlån under pres."
Derfor indfører sparekassen fra den 1. april negative renter på privatkunders indlån, der overstiger 500.000 kroner og indestående på pensionskonti over 25.000 kroner.
Har man ikke sin lønkonto i Den Jyske Sparekasse, kan man regne med negative renter på beløb over 50.000 kroner.
Desuden har Den Jyske Sparekasse indført negative renter af erhvervskunders indlånog foreningers indlån, der overstiger 500.000 kroner.
Desuden er rentesatser på udlån til visse erhvervskunder skruet op. Lige som flere gebyrer har fået et nøk op.
Opdateret flere gange med ændrede rentevilkår.