Over de seneste seks år har politiet været vidne til en kraftigt nedadgående tendens: Kriminaliteten falder og falder.
Men på områder som bedrageri og internetkriminalitet er den i vækst.
- Vi har set en tydelig stigning inden for områder som cyberkriminalitet og bedragerier sidste år. Der er en tendens til, at de kriminelle flytter væk fra det fysiske rum og ud i cyberspace, siger rigspolitichef Jesper Henrik Højbjerg.
Han opfordrer til, at man som internetbruger selv har sin kritiske sans med, når der surfes på nettet.
- Det handler i høj grad om at passe på mærkelige emails og sine nemID-oplysninger.
150.000 udsat for identitetstyveri
Ifølge rapporten "Internetkriminalitet 2014," som udkom sidste år, blev 150.000 danskere i 2014 udsat for internetkriminalitet. Af dem blev omkring 75.000 personer franarret deres betalingskortoplysninger, og 35.000 fik misbrugt deres identitet.
- Tal og undersøgelser peger på, at der er vækst i internetkriminalitet. Jeg vil mene, at den generelle kriminalitet flyttes på nettet. Vores liv er på nettet, og det er der rige muligheder for at udnytte, fortæller Peter Kruize, der er juraprofessor ved Københavns Universitet og forfatter til rapporten.
Organiserede net-kriminelle
Identitetstyveri er ikke afgrænset i straffeloven. Derfor har politiet ikke en oversigt over omfanget af identitetstyveri, men det skønner, at mellem 38.000 og 55.000 hvert år udsættes for identitetstyveri, og at tallet er stigende.
Rigspolitiets "Strategiske Analyse" viser, at der er sket en fordobling i antallet af sager om misbrug af betalingskort-oplysninger fra 2009-2014. Antallet af hacking-sager er tredoblet, anmeldelser af databedrageri er fordoblet, mens de, der relaterer sig til online-køb, er tredoblet.
I 2014 oprettede Rigspolitiet det Nationale Cybercrime Center, og politiet har skruet op i forhold til international kriminalitet. Blandt andet ved at omstrukturere Søik bedre kendt som Bagmandspolitiet.
- Kriminelle er blevet meget bedre til at samarbejde. De udnytter hinandens kompetencer. Vi ser, at nogle er gode til noget, andre til noget andet. Vi ser, at der er mere og mere af det, vi kalder kriminalitet som en service, hvor kriminelle udbyder det, de er gode til, deres speciale. Det arbejder vi meget med i politiet, siger Jens Henrik Højbjerg.
- Vi arbejder på at opruste i politikredsene, hos efterforskerne og anklagerne, så kæden hænger sammen. Men det kommer til at kræve meget af os de næste år. Vores fokus rundt omkring i politikredsene er ret massivt, fortsætter han.
Peter Kruize vurderer, at der står organiserede kriminelle bag en stor del af internetkriminaliteten.
- Vi må gå ud fra, at der er tale om en vis form for organisering i den her type kriminalitet, siger han.
Oprustningskapløb
Alene i 2010 oplevede 30 procent af de danske myndigheder Kruize opmet virusangreb med tab af data som følge, og op mod en halv million danske husstande var i 2013 udsat for et cyberangreb, som medførte tab af informationer eller tid, står der i Rigspolitiets rapport.
- Det er noget, dansk politi er bredt opmærksom på og er et eksempel på, hvad et moderne samfund rejser af udfordringer. Adgangen til nettet gør det lettere for mange danskere. Men det gør det også lettere for gerningsmænd at misbruge deres identitet, siger Morten Niels Jakobsen, chef for Bagmandspolitiet.
Ifølge Peter Kruize vil man opleve et oprustningskapløb fra både myndighederne og de kriminelle.
Som almindelig internetbruger er der ikke meget at gøre, mener han.
- Vi vil se, at der kommer nye tiltag og nye ideer både fra myndighedernes og de kriminelles side. NemID er et eksempel på, at myndighederne opruster. Samtidig ser man, at de her phishing-mails, hvor nogen forsøger at lokke private til at afgive koder eller trykke på links, ser mere og mere professionelle ud.
- Man kan selv helt undgå internettet. Men det er ikke realistisk, så det eneste, der er at gøre er, at være påpasselige og ikke for naive over for det, der sker. Vores muligheder er begrænsede, men man må som enkeltforbruger sørge for at opdatere sin software og sætte sin Firewall op, siger Peter Kruize.