Ordførere begræder udvikling: Dårlig gældsinddrivelse går ud over tusindvis af børn

Gælden til enlige forældre stiger og stiger.

- I sidste ende er det jo børnene, der betaler prisen, når sådan noget som det her ikke fungerer, siger politisk ordfører for Konservative Mette Abildgaard. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Staten må ikke være skyld i, at børn ikke får en opvækst med de midler, børnene har krav på.

Sådan lyder budskabet fra en række ordførere, efter DR i aftes kunne fortælle, at statens dårlige indkradsning af gæld går ud over tusindvis af børnefamilier.

Når en forælder ikke betaler børnebidrag til sit barns forsørger, er det statens opgave at inddrive pengene.

Men siden kollapset i statens gældsinddrivelse i 2015, er den samlede børnebidragsgæld steget med over 50 procent til i alt 474 millioner kroner.

- Det er meget kritisabelt, at den her gæld stiger, og at den stiger så dramatisk. Når Folketingets Ombudsmand oven i købet klart har været inde at sige, at det skal gå den modsatte vej, så synes jeg virkelig, det er en alvorlig situation, vi står i, siger Mette Abildgaard, der er politisk ordfører hos De Konservative.

Børn betaler prisen

Hun henviser til den tidligere ombudsmand Jørgen Steen Sørensens behandling af sagen i 2018. Her kritiserede han, at statens utilfredsstillende gældsinddrivelse går ud over børn.

- Det skulle gerne gå sådan, at Gældsstyrelsen får bedre styr på området, sagde Jørgen Steen Sørensen i 2018.

Han lukkede sagen i 2019 og orienterede i stedet Folketinget om problemerne på området.

- Det er utilfredsstillende og bekymrende for de berørte børn, at deres forældre i stadigt stigende omfang må vente på penge, som skal bruges til at forsørge børnene, sagde han i juni 2019.

Men siden er børnebidragsgælden bare fortsat med at vokse.

- I sidste ende er der jo nogle børn, som ikke får de midler, de er berettiget til, og i sidste ende er det jo dem, der betaler prisen, når sådan noget som det her ikke fungerer, siger Mette Abildgaard, som vil have skatteminister Morten Bødskov (S) til at forklare, hvorfor gælden fortsætter med at stige.

Det samme vil Louise Schack Elholm, der er skatteordfører hos Venstre.

Hun påpeger problemerne med det nye automatiske inddrivelsessystem, PSRM, som skulle være i fuld funktion i 2019. Men it-systemet er forsinket, og derfor må Gældsstyrelsen fortsat manuelt inddrive pengene til de enlige forældre.

- Vi har i Venstre selv været nødt til at sætte gang i et nyt inddrivelsessystem, og jeg er ked af at høre, at det nu er løbet løbsk, så der nu skyldes så utroligt mange penge, og at der er nogle ulykkelige historier om enlige forældre, som har penge i klemme i systemet, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Morten Bødskov (S).

Fordobling af forhøjet bidrag

Normalt lægger betalingsmyndigheden Udbetaling Danmark ud, når en forælder har krav på børnebidrag fra barnets anden forælder.

Men er forælderen flyttet til udlandet, eller har man fået børnebidraget forhøjet, bliver pengene kun udbetalt, når den anden forælder først har indbetalt pengene.

Særligt enlige forældre, der har fået børnebidraget forhøjet, må se langt efter de penge, de har krav på.

En gennemgang viser, at antallet af skyldnere alene i 2016 steg med 2.500 til over 10.000 forældre.

Tal fra Gældsstyrelsen viser, at gælden fra 2015 til april i år er fordoblet. Se udviklingen nedenfor:

Kristian Hegaard, ordfører for Radikale Venstre, foreslår, at man lægger inddrivelsen af børnebidrag ud til private inkassofirmaer. Det ville måske gøre indhug i gælden.

- Det jo ikke noget nyt, at der er problemer med gældsinddrivelsen. Men at det går ud over børn er nyt for mig og godt nok trist, og det i den grad noget, der skal rettes op på.

- Det bør være førsteprioritet at få løst det her problem, og man kunne for eksempel kigge på at udlicitere inddrivelsen til private. Det har man gjort på andre områder, og det kunne man måske også gøre med børnebidrag, siger Kristian Hegaard.

Han vil efter sommerferien få undersøgt, om det er muligt i højere grad at udlicitere gældsinddrivelsen.

- Vi er i Radikale generelt optaget af, at børn ikke kommer i klemme på grund af it-bøvl, siger Kristian Hegaard.

Lea Bøtcher flyttede i 2015 til USA med sine fire børn. Nu mangler hun næsten 200.000 kroner i ubetalte børnebidrag. Se hendes frustration i klippet herunder: