I januar 2016 fik en forretningsmand slettet sin gæld på 114,5 millioner kroner i skifteretten.
Nu står den 45-årige dansker med pakistanske rødder anklaget for at være en af bagmændene i en af danmarkshistoriens største svindelsager.
Her er 16 personer tiltalt for at have svindlet statskassen for en halv milliard kroner i den såkaldte 'Greed'-sag, der handler om sort arbejde, kædesvig og skatte og momskriminalitet for enorme beløb.
DR Nyheder fortalte i oktober sidste år om gældssaneringssagen, der kørte ved Sø- og Handelsretten, samtidig med den omfattende svindel med skat og moms ifølge politiet stod på.
Tilbage i retten
Koblingen mellem 'Greed' og gældssaneringssagen vakte forargelse hos Nykredit, som måtte afskrive 110 millioner kroner, da dansk-pakistaneren i januar 2016 fik slettet sin gæld.
Men nu slår Danmarks største kreditgiver igen. Via Kammeradvokaten forsøger Nykredit nu at få gældssaneringenskendelsen ophævet.
- Som advokat for Nykredit Bank A/S skal jeg anmode om, at gældssaneringen ophæves (...) en gældssaneringskendelse kan ophæves, hvis skyldneren under gældssaneringssagen har gjort sig skyldig i svigagtige forhold, skriver Nykredits advokat i sin begæring om at ophæve gældssaneringen, der efter alt at dømme er blandt de største i danmarkshistorien.
Omstøder Sø- og Handelsretten den tidligere afgørelse, kan Nykredit og Skattestyrelsen igen skrue kravet til den svindeltiltalte op til omkring 115 millioner kroner.
Mødte frem med designer-ur i Bentley
Det var ikke uden protester, at den 45-årige forretningsmand i januar 2016 fik sat en streg over det enorme gældsbjerg, han havde opbygget.
Til Sø- og Handelsretten fortalte han, at han ikke ejede noget som helst og nu var lønarbejder i sin brors ejendomsselskab.
Men ifølge Boris Frederiksen, der er partner og advokat hos Kammeradvokaten, ankom han til retten i en Bentley og havde både Louis Vuitton-tasker og dyre designer-ure med sig under retsmøderne:
- Nu skal det hele ikke gå op i, hvilke biler man kører. Men vi kunne jo konstatere, at han til gældssaneringsmøder i skifteretten ankom i en Bentley, sagde Boris Frederiksen sidste år.
Retsdokumenter viser, at en advokat i november 2015 skrev til Sø- og Handelsretten, at han havde observeret den svindeltiltalte på Copenhagen Casino, hvor han havde spillet for store beløb og angiveligt viste sig frem med dyre smykker og ure.
- Vi måtte konstatere, at der var et misforhold mellem den livsstil, der blev levet, og de aktiver man angiveligt var ejer af. Kreditorerne følte sig ganske enkelt ikke overbevist om, at der var redegjort korrekt for hans aktiver, sagde Boris Frederiksen.
Og nu skal gældssaneringen ophæves, mener Kammeradvokaten:
- Det er min klare opfattelse, at der er grundlag for at ophæve gældssaneringskendelsen med henvisning til, at hverken skifteretten eller kreditorerne på tidspunktet for gældssaneringskendelsen havde behørigt overblik over (navn anonymiseret, red.) økonomiske forhold, fordi han bevist har undladt at oplyse disse, står der i begæringen, der er forfattet af advokat Mikkel Winther Løgsted.
Værdier for over 70 millioner
I forbindelse med en omfattende politiaktion med ransagninger på 39 adresser sidste år beslaglagde politiet værdier for langt over 70 millioner kroner i 'Greed'-sagen.
Politiet lagde hånd på otte luksusbiler, herunder en Bentley, værdifulde smykker og 12,5 millioner kroner i kontanter og på konti i Danmark og i udlandet. Siden er en del af de beslaglagte koster afleveret tilbage.
Politiet har også beslaglagt et større antal ejendomme på Sjælland til en værdi af over 60 millioner kroner, hvoraf langt størstedelen er ejet af et selskab, som tilhører broderen til den hovedmistænkte i sagen.
Dansk-pakistanerens bror hører til blandt inderkredsen i det svindelnetværk, som politiet påstår at have optrevlet, og er blandt de tiltalte i sagen.
Afhænger af anklageskrift
Ifølge DR Nyheders oplysninger har der foreløbigt været afholdt ét retsmøde om genoptagelse af gældssaneringssagen.
Næste punkt er et skriftligt indlæg til skifteretten, hvor Nykredits advokater vil bruge politiets efterforskning i Greed-komplekset. Derfor er det også afgørende, hvad der kommer frem i anklageskriftet, som offentliggøres i dag.
Her håber Nykredits advokater, at der vil kommet nye oplysninger frem. Det kunne for eksempel være oplysninger om, hvad den 45-årige dansk-pakistaner kan have gemt væk af værdier.
Det håb kan de dog godt skyde en hvid pil efter, lyder det fra den svindeltiltaltes advokat:
- Min klient har ikke givet urigtige informationer til Sø- og Handelsretten. Det er Kammeradvokaten, der bygger sagen på de fejlagtige oplysninger, som politiet har givet til dem, siger den erfarne forsvarsadvokat Jakob Skaarup Arrevad til DR Nyheder.
Retssagen mod de 16 tiltalte kører ved Københavns Byret fra den 19. december og forventes at vare over et år. Dermed bliver der tale om én af de længste straffesager i danmarkshistorien.
Den svindeltiltalte har været varetægtsfængslet siden oktober sidste år, mens politiet har efterforsket sagen. Han nægter sig skyldig i alle forhold. Det gør de øvrige 15 tiltalte i sagen også.
Kammeradvokaten ønsker ikke at udtale sig om gældssaneringssagen, men henviser til det interview, som blev givet sidste år.