Økonomer: Dine gadgets bliver dyrere

Det seneste år er dollaren steget meget, og det vil få flere forbrugsvarer herhjemme til at stige i pris.

Hvis du overvejer at købe et nyt tv, en ny computer eller en ny telefon, så skal du forberede dig på, at du nok snart skal have flere penge op af lommen. Det vurderer flere økonomer. (Foto: © rtf)

Dollaren er blevet mere værd – og det kan komme til at smitte af på produkter, som bliver købt i udlandet, afregnet i dollar og slutteligt solgt i danske butikker.

Står du og overvejer at købe for eksempel et nyt tv, en ny mobiltelefon eller tablet, så skal du derfor forberede dig på, at du nok snart skal have flere penge op af lommen. Det vurderer flere økonomer.

Det skyldes, at der er så godt gang i den amerikanske økonomi, at dollaren det seneste år er steget en hel del i forhold til euroen og dermed også den danske krone.

- Den er faktisk steget 20 procent. Det betyder selvfølgelig noget, når man skal købe de varer i Danmark, som kommer fra USA og andre lande, hvor varerne handles i dollar, siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard til Magasinet Penge.

Cheføkonom i Dansk Erhverv, Michael Stæhr, er enig.

- Vi forventer, at der kommer prisstigninger på ting, for eksempel elektronikprodukter, der er importeret fra USA, siger han.

Stiger ti procent

Selv om dollaren er steget med tyve procent i forhold til kronen det seneste år, så betyder det ikke, at priserne stiger lige så meget.

- Produkterne vil selvfølgelig ikke stige i et forhold, der hedder en til en, så de stiger tyve procent i pris, men op til ti procent, vurderer Lone Kjærgaard.

Det prisscenarie er meget realistisk, mener Michael Stæhr fra Dansk Erhverv.

- Det her afhænger meget af konkurrencesituationen, hvad er det, markedet overhovedet kan tåle? Hvis man pludselig sætter prisen op med tyve procent på en iPhone, så kunne jeg forestille mig, at der sker en helt masse med efterspørgslen, så er der simpelthen nogle folk, der vælger nogle andre produkter, siger han.

"Liggetiden" har betydning

Ifølge Lone Kjærgaard er der også andre ting end den stærke dollar, der kan påvirke priserne.

- Sælgeren i Danmark kan vælge at tjene mindre på det enkelte produkt. Derudover har det noget at gøre med, i hvor lang tid vedkommende har haft varerne liggende på hylderne. Det betyder noget, om de er indkøbt til en 20 procent højere pris - eller om de er indkøbt for et år siden, hvor prisen var mindre for sælgeren, siger Lone Kjærgaard.

Men det er værd at holde øje med priserne, også på andet end forbrugerelektronik, anbefaler cheføkonomen.

- Jeg synes bestemt, man skal være opmærksom på, at det er blevet dyrere at holde ferie i USA. Det er blevet dyrere at handle på nettet - også amerikanske varer, der handles via nettet. Det, synes jeg, man skal tænke over, siger Lone Kjærgaard.

Pengemagasinet på DR1 handler i aften om, hvordan kronekrigen påvirker os forbrugere.