Økonomer: Det lysner lidt på boligmarkedet

En række økonomer ser stigende boligpriser det kommende år - men boligmarkedet er todelt.

Boligpriserne i byerne kommer til at stige lidt, mener et flertal af økonomer.

Danskere på jagt efter en ny bolig bruger ofte påskedagene til at tjekke markedet. Men når det gælder priser på boliger, skal de ikke vente de store prisstigninger i det kommende år.

Kun i byerne vil priserne fortsat stige lidt, mens det står sløjt til udenfor de store byer. Indenfor det kommende år vil boligpriserne i gennemsnit stige med op til fem procent, mener et flertal af landets førende økonomer i Ritzaus Økonomiske Panel.

72 procent, svarende til 28 økonomer, venter, priserne i gennemsnit stiger op mod fem procent, mens 10 økonomer, svarende til 26 procent, venter, at boligpriserne om et år stort set vil være uændret. To procent er optimistisk og venter prisstigninger på op til 10 procent.

Priserne følger inflationen

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian venter, at boligpriserne følger den generelle inflation, og at priserne vil ligge omkring to-tre procent højere om et år.

- Der bliver ikke tale om noget voldsomt træk opad. Boligpriserne stiger ikke i halvdelen af landet, og der er stadig nogle købere, der håber på lavere priser. Derfor holder de sig på sidelinjen, siger Steen Bocian.

Der er stadig en vis skepsis blandt boligkøberne.

- Vi har en lav rente, og det ser heller ikke ud til at ændre sig meget over den kommende tid. Der er en vis skepsis blandt mange købere. Folk er stadig forholdsvis forsigtige - i hvert fald udenfor de store byer.

- Vi har også fortsat en meget skrøbelig økonomisk situation. Folk føler sig ikke bomsikre i deres job, og derfor kaster man sig ikke ud i et stort boligeventyr, siger Steen Bocian.

Boligmarkedet er todelt

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard vurderer, at priserne i gennemsnit vil stå stille det kommende år.

- Boligmarkedet er todelt. I byerne vil priserne stige, men i randområderne vil de formentlig fortsat falde. Der er rigtig mange boliger til salg, og der er ikke megen aktivitet i boligsalget, siger Lone Kjærgaard.

Når det gælder finansieringen af boligen, vil et flertal på 45 procent af økonomerne personligt vælge et fastforrentet lån. 32 procent ville vælge et flekslån - de fleste med en etårig rentetilpasning - mens resten ikke har taget stilling.

/ritzau/