Økonom: Dansk økonomi kan sagtens klare ny overenskomstaftale

Økonomer mener ikke, at de nye aftaler skader dansk økonomi.

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, præsenterede de nye overenskomstforhand- linger. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Der er faldet en ny overenskomstaftale på plads mellem arbejdsgivere og fagbevægelsen.

Helt kort kommer overenskomstaftalen til at løbe over de næste to år, og den er landet på en lønstigning på ni kroner på mindstelønnen samt otte kroner mere på timelønnen for lærlinge.

Og selvom aftalen er dyr for en part og god for en anden, så kommer den ikke til at have konsekvenser for dansk økonomi, mener Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom i Sydbank.

- Dansk økonomi er heldigvis bundsolid og kan godt holde til lønstigninger på omkring fire procent, uden konkurrenceevnen forringes væsentligt. Lønstigninger på fire procent bør heller ikke skabe løn- og prisspiraler.

Men selvom dansk økonomi godt kan overleve de nye overenskomster, så kan forliget komme til at gøre ondt på nogle virksomheder, siger han.

- Der er dog store forskelle mellem virksomhederne, og der er ingen tvivl om, at for nogle virksomheder så vil lønstigninger på fire procent gøre rigtig ondt. Især for virksomheder, hvor løn er den største udgiftspost.

Formand for Dansk Metal, Claus Jensen, er tilfreds med, at aftalen kan genoprette reallønnen over to-tre år. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Godt udgangspunkt for lønmodtagerne

I Danske Bank mener cheføkonom Las Olsen, at aftalens lønstigninger giver et godt økonomisk fundament for lønmodtagerne.

- Det er en solid lønstigning også sammenlignet med, hvad vi ser i verden omkring os, og det vil rundt regnet betyde, at reallønnen i 2024 er tilbage på samme niveau som i 2021, hvis ellers inflationen bliver, som vi forventer, siger Las Olsen.

Men det stiller store krav til de lokale lønforhandlinger, lyder det.

- Om der så rent faktisk kommer så store lønstigninger, når de lokale forhandlinger er på plads, er langt fra sikkert, men pilen peger mere opad for lønningerne efter dagens aftale.

Og netop inflation og prisstigninger på forbrug og energi har også haft en indflydelse på forhandlingerne, siger Mathias Dollerup Sproegel fra Sydbank.

- Derfor har forhandlingerne om en ny overenskomst i industrien bestemt ikke været nemme. For virksomhederne er allerede under et stort omkostningspres, mens lønmodtagerne har oplevet en historisk stor udhuling af købekraften.