Nye tal: Eksporten til Storbritannien falder markant efter Brexit

Hver femte danske virksomhed er ramt negativt af Brexit, og eksporten faldt med knap 11 procent i august.

Bacon, medicin og maskiner er nogle af de varer, Danmark sælger til Storbritannien. (Foto: © Rick Wilking, Scanpix)

Konsekvenserne af Brexit bliver gradvist tydeligere.

Danmarks eksport til Storbritannien faldt med 10,5 procent i august, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

- Det er et klart signal om, at eksporten til Storbritannien er blevet ramt af Brexit-chok i slutningen af juni, siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

En af hovedårsagerne til, at den danske eksport falder, er, at det britiske pund er faldet i værdi i forhold til danske kroner siden Brexit-afstemningen i juni. Et pund koster i dag omkring otte kroner og 15 øre mod cirka 10 kroner før Brexit.

- Det gør det sværere at afsætte danske varer i Storbritannien, fordi de nu fremstår dyrere, og det er noget, der rammer dansk eksport ganske tydeligt i øjeblikket, siger Tore Stramer.

Besøg vækker opsigt

Uvished om fremtiden er ifølge Dansk Industri en anden årsag til, at eksporten går lidt i stå.

- Det er i høj gad usikkerheden, der rammer. Briterne holder igen med at investere, fordi man ikke ved, hvad der kommer til at ske, og det gør, at de danske virksomheder holder vejret, siger Kent Damsgaard.

- Man frygter, at der nu skal til at være særlige standarder for produkter, der skal sælges i Storbritannien i forhold til resten af EU. Måske nogle særlige mærkningsordninger, nogle særlige vejledninger osv. Og det er den usikkerhed, der gør, at man nok holder igen med det britiske marked i øjeblikket, sige han.

I en tale til det britiske Konservative Parti’s konference åbnede den britiske premiereminister, Theresa May, op for netop de muligheder.

- Vi vil have friheden til at tage vores egne beslutninger på en række forskellige områder, fra hvordan vi mærker vores mad til måden, hvorpå vi vælger at kontrollere immigrationen, sagde hun i onsdags.

Derfor følger danske eksportvirksomheder med stor interesse Theresa May, der i dag besøger statsminister Lars Løkke Rasmussen til en snak om blandt andet økonomi.

Brexit ryster danske virksomheder

Op imod hver femte danske virksomhed, der eksporterer til Storbritannien, har mærket en negativ effekt af briternes beslutning om at forlade EU, viser en undersøgelse fra Dansk Industri.

- Storbritannien er et ganske vigtigt marked for Danmark, og har jo været det gennem årtier, så det er rigtig mange penge, det handler om, og det er rigtig mange arbejdspladser, siger vicedirektøren i Dansk Industri, Kent Damsgaard.

Han forudser, at antallet kun bliver større med tiden. Mange danske virksomheder er bekymrede over, hvordan samhandlen med Storbritannien fremover kommer til at foregå.

- Når virksomhederne ser to-tre år frem i tiden, så er det en langt større andel af dem, der frygter, at det her får en negativ betydning, siger han.

Baconsalg er mindre ramt

Frygten er helt reel, hvis man spørger cheføkonomen Tore Stramer. Han regner med, at eksporten fortsat vil have det svært i Storbritannien, så vi vil se yderligere fald i de britiske eksporttal.

- Det er selvfølgelig ikke godt nyt for eksportudsigterne herhjemme, slet ikke set i lyset af, at væksten i den globale økonomi samlet set er svag, siger han.

Ifølge Dansk Industri fylder fødevarer som bacon meget af eksporten til Storbritannien, men også medicin og maskiner bliver solgt fra Danmark. Der er til gengæld forskel på, hvordan de påvirkes af pundets prisændringer.

- Netop fødevarer og medicin er gode ting at sælge i lidt usikre tider, for vi skal have noget at spise og har brug for vores medicin, uanset om det går op eller det går ned i økonomien, men maskiner er noget af det, der er meget konjunkturfølsomt, for når briterne ikke investerer, ikke tør udvide deres forretning, så skal de heller ikke bruge så mange maskiner fra danske virksomheder, så det rammer os, siger Kent Damsgaard.

Mere usikkerhed venter

Dansk Industri håber, at Storbritannien kan få en lykkelig skilsmisse med EU, så de undgår yderligere konsekvenser af Brexit.

- Det gode scenarie vil være, at man finder nogle praktiske løsninger, så de forhold, der gælder i det indre marked, også stadigvæk vil gælde for Storbritannien, siger Kent Damsgaard.

Både Kent Damsgaard og Tore Stramer medgiver, at vi skal igennem en tid med mere usikkerhed, før der kommer ro på igen, fordi Brexit-forhandlingerne først begynder i 2017.

Det er ikke muligt at vide, hvordan det vil påvirke de danske virksomheder endnu.

- Det bliver en lang proces, der kommer til at tage mindst et par år, så vi kommer ikke til at lave nogen endelig konklusion på Brexit lige foreløbigt, siger Kent Damsgaard.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1299793083404546