Nye regler om boligskat er udskudt: Her er vinderne og taberne

Boligejere i yderområderne er de store tabere af udsættelsen af boligskatteregler.

Købere af dyre lejligheder i København vinder på udskydelsen af de nye regler for boligskat, mens husejere uden for byerne er de store tabere. (Foto: © Celina Dahl, Scanpix)

Regeringen har i dag meddelt, at de nye regler for beskatning af boliger først træder i kraft i 2024. Det får betydning for mange af landets boligejere.

For nogle er der gevinster ved udsættelsen, men andre taber penge på den.

1

Boligejere i yderområderne

Skatterabat for boligejere i yderområderne lader vente på sig. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

I de områder af Danmark, hvor huspriserne er lave, har mange gået og set frem til den skatterabat, som de nye boligskatteregler skulle give dem i 2021. Men de må væbne sig med tålmodighed. Nu bliver det nemlig først fra 2024, at de får skatterabatten.

- De største tabere i det her er boligejere i landets yderområder. De får udskudt deres skatterabat i tre år, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea.

2

Boligejere der har betalt for meget skat

Mange af boligejerne uden for de store byer bliver ramt dobbelt af udsættelsen. En stor del af de 800.000 boligejere, der har betalt for meget i skat på grund af for høje ejendomsvurderinger, bor nemlig også i yderområderne.

De får stadig de penge, som de har betalt for meget i skat, tilbage. De må bare vente længere tid på at få deres penge tilbage.

Siden 2011 har de 800.000 boligejer betalt for meget i skat. De risikerer nu at skulle vente helt til 2022 på at få pengene igen.

Boligejerne skal have anslået 14 milliarder kroner tilbage. I gennemsnit vil de berørte boligejere få omkring 19.000 kroner retur.

3

Købere af projektlejligheder

Nogle købere af projektlejligheder får en skatterabat forærende, som de ikke havde regnet med. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Har man købt en lejlighed som et projektkøb, der skulle være færdig i enten 2021, 2022 eller 2023, vinder man på udsættelsen af det nye boligskattesystem.

- Står projektboligen indflytningsklar inden 1. januar 2024, får man en skatterabat. Mange får en skatterabat forærende, som de ikke havde regnet med, siger Lise Nytoft Bergmann.

Inden dagens udsættelse var skatterabatten nemlig kun for boligejere, der havde købt deres bolig inden 2021.

4

Købere af dyre ejerlejligheder

De nye skatteregler for boliger betyder, at ejerlejligheder i dyre områder som for eksempel København beskattes hårdere.

Men i de nye skatteregler ligger også en aftale om en rabat til alle, der har købt ejerlejligheder inden 2021. Med udskydelsen af skattereglerne til 2024 bliver den skatterabat forlænget.

- Det kan måske tage lidt af toppen af den turbulens, der ellers kunne have været på ejerlejlighedsmarkedet i København, siger Lise Nytoft Bergmann.

5

Ejere af andelsboliger

Andelsbolighavere må se i øjnene, at der går længere, før de kan sælge deres bolig efter en ny ejendomsvurdering. (Foto: © Mathias Løvgreen, Scanpix)

En del andelsbolighavere sidder også som tabere med dagens udskydelse. I nogle andelsboligforeninger har man besluttet, at det er den offentlige ejendomsvurdering, der bestemmer andelsboligernes værdi. Og den lader vente på sig.

I dag er det vurderinger helt tilbage fra 2012, som bruges, når en andelsbolig sælges. Mange andelsboliger er steget i værdi siden, men den gevinst får man altså ikke, hvis man sælger i dag.

- Der sidder andelsbolighavere, som har villet sælge deres andelsbolig i lang tid, men som har ventet på de nye ejendomsvurderinger. De må se i øjnene, at der går længere, før de kan sælge deres bolig efter en ny vurdering, siger Lise Nytoft Bergmann.