Ny skattelyafsløring: Rådgivere skal have hånden på kogepladen

DF og Socialdemokraterne vil holde skatterådgivere ansvarlige for at opfinde kreative skattehuller.

Den svenske kapitalfonde Altor købte i 2007 OW Bunker for godt en halv million kroner. I 2013 hev Altor 1,2 milliarder kroner ud af virksomheden. Og tjente i 2014 stort på OW Bunkers børsnotering. Men Altor har ikke betalt skat af udbyttet. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Er det i orden at rådgive en kapitalfond til at oprette et moderselskab i Luxembourg og derved sløre et milliardbeløb, der sendes ubeskattet i skattely på Jersey-øerne?

Det er netop, hvad revisionsfirmaet Deloitte gjorde, da den svenske kapitalfond Altor i 2013 hev 1,2 milliarder kroner ud af det nu forliste OW Bunker.

Nu har de danske skattemyndigheder sendt et krav til konkursboet, efter de har vurderet, at pengene fra OW Bunker er røget gennem et skuffeselskab og videre i skattely, skriver DR Nyheder i dag.

- Rådgiverne spiller en meget vigtig rolle i den aggressive skatteplanlægning og brugen af skattely. Der er brug for, at vi får sat hånden på kogepladen. Når de opererer i gråzonen, har de et medansvar, siger Dennis Flydtkjær, der er skatteordfører hos Dansk Folkeparti.

Ny skattelypakke på vej

I øjeblikket er de politiske partier i fuld gang med en ny skattelypakke.

Forslaget om at tvinge blandt andre revisorer til at fortælle Skat, hvordan rådgivningen foregår, er et af flere forslag på bordet, der skal holde branchen ansvarlig for 'aggressive skatteplanlægning'.

- Rådgiverne spiller en central rolle i bekæmpelsen af skattely. Vi skal have lagt et snit, der skærper rådgivernes ansvar, siger Flydtkjær.

Det er Socialdemokratiet, der står bag forslaget om at tvinge rådgiverne til at melde ind til Skat, hvordan de rådgiver virksomhederne.

- Skat skal have musklerne til at forfølge og komme til bunds i sager, der omhandler transaktioner til skattely, og så skal vi overveje en registrering af skatterådgivere, som får indberetningspligt om, hvad det er for en type skatterådgivning, de leverer, siger partiets skatteordfører, Jesper Petersen (S).

- Det kan disciplinere rådgivningsbranchen, og det vil gøre Skat bedre i stand til at gennemskue de mønstre, der bruges til omgåelse af skattereglerne ude i markedet, siger han.

Luxembourg-finten

Modellen, som artiklen startede med, kaldes også Luxembourg-finten og er i øjeblikket under forhandling hos EU-Domstolen.

Skat ønsker at beskatte 5,5 milliarder kroner, som kapitalfonde har ført ud af landet via Luxembourg-finten. Nu lægges sagen om den svenske kapitalfond oveni puljen.

Skat forventer, at EU-domstolen afslutter sagerne i 2018.

- Det er spændende, hvordan det går. Hvis Skat vinder sagerne, er der ikke grund til at lave lovgivningen om. Omvendt skal vi have stoppet det, hvis Skat ikke får medhold. Jeg synes ikke, man skal kunne fifle rundt med skattebetalingen på den måde, siger Dennis Flydtkjær.

Deloitte: Ikke aggressiv

Hos Deloitte forsvarer ledende partner Jan Bo Hansen selskabets rådgivning:

- Generelt kan jeg sige, at vores rådgivning altid er inden for dansk og international lovgivning. Det gælder også i den konkrete sag.

Så I vil gerne hjælpe nogen med at lave aggressiv skattetænkning?

- Nej. Vi mener ikke, at vi rådgiver om aggressiv skattetænkning. Vi laver rådgivning, der ligger inden for gældende lovgivning.

Er det ikke også aggressiv skattetænkning?

- Nej, det kan man have forskellige holdninger til. Vi mener ikke, at vores rådgivning er mere aggressiv end rådgivning i den slags forhold generelt, siger Jan Bo Hansen til DR Nyheder.

I maj sidste år forpligtede Folketinget regeringen til at indlede forhandlinger om en ny skattelypakke. Det er de forhandlinger, som er i fuld gang nu.