Den kontrol, som Skatteforvaltningen har haft med, om virksomheder betaler den moms, de skal, har ikke været god nok.
En endnu ikke offentliggjort rapport fra Rigsrevisionen, som DR Nyheder har set, viser, at Skatteforvaltningen i årene 2016 til 2018 kan være gået glip af et milliardbeløb, fordi de ikke har testet virksomhedernes momsbetalinger godt nok.
Blandt de få virksomheder, Skattestyrelsen har kontrolleret, er der fundet fejl i momsbetalinger for 18,1 milliarder kroner.
- Der har været problemer på momsområdet. Dem er der ved at blive taget hånd om nu. Der er en ret stærk kontrol på momsområdet, men den skal være bedre, siger skatteminister Morten Bødskov (S).
I rapporten kritiserer Rigsrevisionen, at der mangler store milliardbeløb i statskassen, og at kontrollen med virksomhedernes momsbetalinger er for dårlig i både Skatteministeriet og Skatteforvaltningen.
Stikprøve fandt 18,1 milliarder
Statsrevisorerne har bedt Rigsrevisionen om at undersøge, om Skatteforvaltningen fører god nok kontrol med virksomheder, som ikke indberetter moms, og med om virksomhederne indberetter de rigtige beløb. Derudover har Rigsrevisionen undersøgt, om Skatteforvaltningen har reageret over for de virksomheder, som ikke betaler moms.
Rapporten, der undersøger momskontrollen fra 2016 til 2018, beskriver blandt andet en stikprøve, som viser, at en gruppe særligt risikable virksomheder mangler at betale moms for 18,1 milliarder kroner.
Det er ikke nærmere beskrevet, hvilke virksomheder som blev kontrolleret. Men det er virksomheder, hvor Skatteforvaltningen på forhånd vurderede, at der var stor chance for at finde snyd.
Stikprøven er lavet blandt to procent af virksomhederne. Men Skatteministeriet ved ikke, hvordan det ser ud for de resterende 98 procent af virksomhederne.
Rigsrevisionen vurderer i beretningen, at skatteindtægterne kan øges med et væsentligt milliardbeløb, hvis flere virksomheder bliver kontrolleret.
Rigsrevisionens beretninger kommer oveni en lang række møgsager i skattevæsnet med forsinkede inddrivelsessystemer og svindel med udbytteskat.
Kun få påbud
Skatteforvaltningen har mulighed for at give virksomhederne påbud eller bøder, hvis de ikke indberetter moms, som de skal. Men i perioden 2016-2018, som Rigsrevisionen har undersøgt, har Skatteforvaltningen kun i meget begrænset omfang givet bøder eller påbud.
Rapporten beskriver også, hvordan de virksomheder, der ikke indberetter moms, som de skal, får en rabat. Hvis en virksomhed ikke indberetter moms, fastsætter skatteforvaltningen et beløb, som virksomheden skal betale i moms.
De første fire gange, virksomheden ikke betaler moms, beregner Skatteforvaltningen momsen ud fra, hvad virksomheden tidligere har betalt i moms. Men den femte gang sættes momsen til 8.000 kroner i kvartalet. Det sker, uanset hvor meget virksomheden tidligere har betalt i moms.
Den metode betød, at en virksomhed, som tidligere havde betalt mellem 418.000 og 636.000 kroner i moms i kvartalet, fik et momskrav på kun 8.000 kroner i kvartalet.
Rigsrevisionen vurderer i rapporten, at beløbet er så lavt, at det er incitament for virksomhederne til ikke at indberette moms. Og i de år, som Rigsrevisionen har undersøgt, er antallet af virksomheder, der ikke indberetter moms, da også steget kraftigt.
85 procent af de virksomheder, der blev kontrolleret, som havde fået en foreløbig momsfastsættelse, fik da også forhøjet deres momsbeløb.
Samlet set tegner virksomhederne med en foreløbig momsfastsættelse sig for mere end en trejdedel af den samlede momsgæld.
- Det er klart, at der er udfordringer på momsområdet. Derfor har vi sammen med partierne bag finansloven besluttet, at der skal 1.000 nye medarbejdere i skattekontrollen. En stor del af dem vil komme til at sidde på momsområdet, som er det, Rigsrevisionen kritiserer, siger Morten Bødskov.