Trods raseri over stigende bidragssatser hos Nykredit og Totalkredit, bør de danske boligejere over en bred kam faktisk glæde sig over, at det ikke står endnu værre til.
Det ville det nemlig gøre, hvis det var bankernes realkreditinstitutter og ikke foreningsejede Nykredit, der svingede taktstokken på markedet.
Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse, foretaget af to forskere fra CBS, herunder professor Jesper Rangvid. Det skriver erhvervsmediet Finans.
Uden Nykredit ville bidragssatserne i gennemsnit være næsten dobbelt så høje og ligge på 1,6 procent, lyder vurderingen. Og årsagen skal findes i, at Nykredit og Totalkredit er foreningsejet, hvorfor der ikke ligger en bank bagved, som skal have afkast.
Sætter standarden
Som største spiller på markedet, er det Nykredit og Totalkredit, der sætter niveauet - og det er altså godt for kunderne, også hos alle andre selskaber, konkluderer rapporten.
- Historisk set har det været sådan, at når Nykredit har hævet bidragssatserne, har de andre realkreditinstitutter også hævet bidragssatserne, siger Jesper Rangvid til DR Nyheder.
- Man kan sige, at med den ejerskabsstruktur, som Nykredit har og stadig vil have efter en børsnotering, bør alle realkreditkunder nok sige, at det er fint, at Nykredit er ejet sådan, siger han.
Betydeligt hug opad
I dag er bidragssatsen i gennemsnit 0,8 på tværs af lånetyper, men den pris ville stige betragteligt, hvis Nykredit endte på andre hænder.
- Hvis hele Nykredit blev solgt til andre investorer, ville de kræve et højere afkast end i dag, hvor foreningen Nykredit er ejer, og her ville den eneste måde være at sætte gebyrerne væsentligt op. Og så ville andre følge efter. I vores regneeksempel, ville gebyrerne, på tværs af alle lån, blive fordoblet, lyder vurderingen.
Nykredit varslede tidligere på året eftertrykkelige bidragsforhøjelser for nogle typer af lån, mens andre kunder - især dem med fastforrentede lån med afdrag - slap betydeligt billigere.
De andre følger med
Ændringerne skyldtes forventningerne til kommende krav om polstring, de såkaldte Basel-regler, og Danske Banks Realkredit Danmark annoncerede forleden, at man her følger med og giver priserne et stort hak op.
Også Nordea har på forvirrende vis skiftevis først meddelt, at banken har i sinde at sætte priserne op - umiddelbart efterfulgt af en melding fra den nu fratrådte danske chef, David Hellemann, der sagde det modsatte. Jyske Bank, der ejer BRF Kredit, har foreløbig fredet bidragssatserne året ud, men ikke længere.
Foreningen Nykredit, der ejer Nykredit, vil fortsat være hovedejer efter en børsnotering.