Ny aftale skal aflive forkætrede ansættelseskontrakter i butikkerne

Nultimerskontrakter afløses af fleksible kontrakter med garanti for 8 eller 13 timer om ugen.

Aftalen om nultimerskontrakter er med i den overenskomst, HK Handel i dag underskrev sammen med Dansk Erhverv. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Du er ansat i en butik. Men du er ikke garanteret, at du kan komme på arbejde og få løn. Og dine vilkår kan ændre sig med kort varsel.

Sådan har virkeligheden været for mange på kanten af det danske arbejdsmarked.

Men nu skal det være slut – i hvert fald på butiksområdet. Her er de såkaldte nultimerskontrakter nemlig på vej til at blive afskaffet.

Det er en del af den nye overenskomst, som fagforeningen HK Handel og arbejdsgiverne i Dansk Erhverv onsdag har lavet for over 150.000 ansatte i detailhandlen.

Overenskomsten skal godkendes af medlemmerne, men hvis det falder på plads, træder den i kraft med det samme.

Fleksibilitet og tryghed

Og netop afskaffelsen af nultimerskontrakterne er noget, som ifølge HK er værd at fejre.

- Vi kan ikke have et samfund i 2023, hvor det er sådan, at arbejdsgivere kan give nogle timer, uden at man ved, hvornår man får dem, og fratage dem igen. Det hører fortiden til.

- Derfor er jeg rigtig glad for, at arbejdsgiverne har vist ansvarlighed, så vi får gjort op med de her kontrakter, siger Mette Høgh, formand for HK Handel.

Som afløser har HK og Dansk Erhverv aftalt en ny slags deltidskontrakt, ”fleksibel deltidsansættelse”, som er for dem, der ikke har aftalt en fast ugentlig arbejdstid.

Det går ud på, at den ansatte kan få en kontrakt på 8 til 15 timer om ugen eller 13 til 20 timer om ugen.

Dansk Erhverv og HK underskrev aftalen onsdag formiddag. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Dermed er man som minimum lovet 8 eller 13 lønnede timer – som altså kan blive til flere, hvis der er brug for det i butikken.

- Vi har lavet en aftale, der sikrer for visse grupper, at arbejdsgiveren får den nødvendige fleksibilitet på arbejdstid, samtidig med at vi skaber en tryghed i ansættelsen for medarbejderen, siger Laurits Rønn, der er vicechef i Dansk Erhverv.

'En gave til arbejdsgiveren'

Nultimerskontrakter er udbredt i mange dele af dansk erhvervsliv, især for ansatte i hotel- og restaurationsbranchen og inden for kultur og fritid.

En opgørelse fra tænketanken Cevea anslog forrige år, at op mod hver tiende på arbejdsmarkedet ikke er lovet hverken et fast antal timer eller en bestemt løn.

De er heller ikke garanteret ret til for eksempel ferie, pension eller dagpenge.

Nultimerskontrakterne er derfor blevet kritiseret for at være ”en gave til arbejdsgiverne”.

- De får en ultimativ frihed og fleksibilitet, hvor de kan tilpasse arbejdsstyrken 100 procent efter deres eget forgodtbefindende, mens de ansatte må indordne sig, hvis de vil have indtægten, sagde Cevea-direktør Asbjørn Sonne Nørgaard dengang til Politiken.

Forsker: Stor gevinst for nogle

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet har et opgør med nultimerskontrakterne været vigtigt for fagforeningen i forhandlingerne.

- Så der tror jeg, at HK Handel er tilfredse med, at man har fået de her garantier for et timetal for de ansatte, siger Christian Lyhne Ibsen.

Aftalen vil gøre en forskel for nogle af dem på de yderste mandater i butikkerne, mener han.

- Der vil være nogle personer, som nu kan regne med en arbejdstid og en vis indkomst i nogle uger, hvor de normalt ikke kunne regne med det. Og det er jo en stor gevinst for de lønmodtagere, siger Christian Lyhne Ibsen.

Afstemningerne om overenskomsterne, herunder den på handelsområdet, ventes at starte i april.

Vil du høre mere om overenskomster? Så se vores explainer herunder: