Kunderne i 497 danske Netto-butikker får nu mulighed for at vælge koteletter, hakkekød og medister fra antibiotikafrit opdræt til samme pris som det hidtidige grisekød fra konventionelle landbrug.
I denne uge introducerer supermarkedsgiganten Salling Group, der står bag Netto, såkaldt OUA-grisekød (opdrættet uden antibiotika) fra slagterivirksomheden Danish Crown, oplyser de to koncerner i fællesskab.
- Vi ser en tendens, hvor flere og flere har en holdning til de varer, de køber, både i forhold til deres egen sundhed og af hensyn til kloden. Det gælder også grisekød, siger Martin Hasgaard, der er kommerciel direktør i Netto Danmark, i en pressemeddelelse.
Helt konkret betyder det nye tiltag, at alt konventionelt grisekød i Nettos faste sortiment fra denne uge er fra grise uden brug af antibiotika. Smag, fedtprocent og pris er uændret, lyder det fra Danish Crown.
Solgt i udlandet og i konkurrerende supermarkeder
Slagterivirksomheden Danish Crown, der er verdens største eksportør af grisekød, har i flere år solgt grisekød fra opdræt uden brug af antibiotika til kunder i udlandet.
Men en stigende efterspørgsel blandt forbrugerne herhjemme, hvor OUH-svinekød allerede har ligget i kølediskene i supermarkedskæderne Bilka, Føtex og Lidl, kommer nu også de sundhedsbevidste kunder i Netto til gode.
Danish Crown startede i 2015 et projekt med opdræt af grise uden brug af antibiotika, og i dag leverer 40 danske landmænd OUA-grise til Danish Crown.
- For at fortsætte udviklingen, så skal OUA-grisekødet også lande i danske indkøbskurve, udtaler Jais Valeur, topchef i Danish Crown.
Danish Crown og Salling Group oplyser, at både konventionelt og økologisk grisekød er uden rester af antibiotika, når det ligger i de danske kølediske.
Men til forskel fra OUA-kødet kan grisene være behandlet med antibiotika, som er ude af kroppen inden grisen bliver slagtet.
God ide - men batter lidt
Hans Jørgen Kolmos, der er professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital, roser det nye tiltag. Men der er langt igen, pointerer han.
I dag slagter Danish Crown årligt omkring 300.000 grise, som aldrig har fået antibiotika. For 3,5 år siden var det tal nul.
Men selvom der nu er kommet gang i produktionen af svin uden antibiotika, udgør den stadig kun en lille del af den samlede produktion - nemlig 2,3 procent. Og det er ikke helt nok, hvis det skal gøre en forskel, siger Hans Jørn Kolmos til DR-Nyheder.
Overdreven brug af antibiotika truer folkesundheden
Overdrevet brug af antibiotika til grise vurderes på sigt at udgøre en reel trussel mod den danske folkesundhed, fordi det øger risikoen for udvikling af multiresistente bakterier.
Det betyder, at en lang række infektioner vil blive sværere at bekæmpe med de kendte antibiotika.
Tidligere på sommeren kunne DR fortælle om et stigende forbrug i landbruget af stoffet Neomycin, der er blevet populært i behandlingen af grise med eksempelvis diarré.
Fra 2016 til 2017 steg forbruget af Neomycin med 50 procent til 6,2 ton, og de første fem måneder af 2018 steg forbruget yderligere med 80 procent i forhold til samme periode sidste år.
I den forbindelse forklarede Michael Pedersen, formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi, at overdreven brug af stoffet kan gøre det ubrugeligt som medicin.
- Jo større forbruget er, jo hurtigere vil der ske en resistensudvikling. På et tidspunkt vil vi få patienter ind på sygehuset, som er dødssyge, og som vi giver en behandling, der viser sig ikke at virke, fordi bakterien er resistent, lød det fra Michael Pedersen.