Skattevæsnet er klar til endnu en runde i sagaen om de skandaleramte ejendomsvurderinger.
På Vurderingsportalen er der netop blevet offentliggjort cirka 1,7 millioner nye ejendomsvurderinger. De kaldes for foreløbige og indekserede 2024-vurderinger, og de skal danne grundlag for, hvad alle landets boligejere skal betale i boligskat de næste to år.
I morgen vil boligejerne så kunne se på deres forskudsopgørelser, hvad de står til at skulle betale i boligskat fra 1. januar.
Ligesom sidste år vil hele din boligskat blive betalt over din skattebillet helt automatisk, og du skal dermed ikke betale nogen girokort.
2024-vurderingen er indtil videre foreløbig, og det betyder, at du hverken kan gøre indsigelse over og få kendskab til, hvilke data Vurderingsstyrelsen har lagt til grund for resultatet.
Du kan heller ikke lave en officiel klage over resultatet af din vurdering. Du har dog mulighed for at rette henvendelse til Vurderingsstyrelsen, og styrelsen vil så rette vurderingen, hvis den er "meget skæv".
Med andre ord har du altså ikke noget retskrav på, at styrelsen går ind i din sag og retter vurderingen, hvis den er forkert.
Efter skattevæsnets plan vil vurderingen i løbet af 2025 blive endelig, og boligejerne kan derfor både ende med at få en ekstraregning eller få penge tilbage, hvis vurderingen justeres.
Herunder kan du få den uddybende forklaring på, hvordan Vurderingsstyrelsen er kommet frem til vurderingerne ved at se på prisudviklingen i din kommune og gange den udvikling op med din nuværende ejendomsvurdering.
Det kaldes altså en indekseret vurdering, og du kommer aldrig til at klage over den, fordi den er udregnet ved simpel matematik.
Flere kendte fejl
Som du kan læse i faktaboksen oppe over, så kommer vurderingen altså til at lægge sig tæt op ad den foreløbige 2022-vurdering, som DR Nyheder igennem det seneste år har afsløret er smækfyldt med fejl.
Vurderingsstyrelsen skrev i en pressemeddelelse i sidste uge, at styrelsen arbejder intensivt på at rette op på fejlene.
Der vil dog fortsat være en række fejl i det sæt af nye ejendomsvurderinger, som i dag er blevet sendt ud.
For eksempel vil der fortsat være omkring 57.000 ejerboliger, hvor grundværdien alene er højere end værdien af grund og ejendom tilsammen.
Og det betyder altså, at langt størstedelen af disse har fået en forkert ejendomsvurdering, erkender styrelsen.
- Selvom det i isolerede tilfælde godt kan være korrekt, er det for de fleste en kendt fejl. Fejlen løses dels ved maskinel rettelse i januar 2025 og dels i forbindelse med udsendelse af de endelige 2020-vurderinger, lyder det fra Vurderingsstyrelsen.
Desuden vil en problemstilling, som DR Nyheder tidligere har kunnet afsløre, gå igen i vurderingerne, der skal gælde de næste to år. Ejendomsværdien risikerer nemlig at blive for høj, hvis du bor i et nyt hus i et dyrt område.
Selv om Vurderingsstyrelsen erkender, at der vil være en stribe forskellige fejl, så mener styrelsen, at der en række tiltag, som beskytter borgerne.
Den væsentligste er den såkaldte skatterabat. Den betyder, at hvis du ejede din nuværende bolig før 1. januar 2024, så kommer du ikke til at betale mere i boligskat ved overgangen til de nye boligskatteregler, end du ville have gjort med de gamle regler.
- En skæv foreløbig vurdering vil for langt de fleste boligejere på grund af skatterabatten ikke føre til, at de skal betale mere i boligskat end med de tidligere regler. Derudover bestræber Vurderingsstyrelsen sig på at rette fejlen hurtigst muligt, sagde Anne-Sofie Jensen, der er direktør i Vurderingsstyrelsen, i en pressemeddelelse i sidste uge.
Styrelsen skrev videre, at den løbende vil rette skæve vurderinger frem mod årsskiftet og ind i begyndelsen af det nye år.