Norsk medie afslørede datafirmaers handel med nordmænds personlige data: Nu går det danske datatilsyn ind i sagen

Datatilsynet vil have undersøgt, om britisk data-firma også sælger danskeres lokationsdata.

For 35.000 norske kroner købte det norske medie NRK lokationsdata fra 140.000 mobiltelefoner og tablets hos det britiske datafirma Tamoco.

Det er nok de færreste, der har sat sig ind i, hvad der sker, når de giver en app lov til at bruge 'lokalitetstjenester 'eller 'placeringstjenester'.

Og de er nok endnu mindre klar over, at de holder hjulene i gang hos såkaldte data brokers. Det er firmaer, der lever af at videresælge data - og måske dine personlige oplysninger - såsom hvor du har været på et givent tidspunkt.

Den forretningsmodel har det norske public service medie NRK udrullet gennem en række afsløringer de seneste uger.

For at vise, hvordan nordmænds bevægelsesmønstre bliver solgt på det frie marked, har de købt et datasæt af de britiske data brokers Tamoco.

Med sig fik de lokationsdata fra 140.000 norske mobiltelefoner og tablets fra intetanende borgere. Pris: 35.000 norske kroner.

Nu får sagen også konsekvenser herhjemme. NRK's afsløringer får nemlig det danske datatilsyn til at gå ind i sagen for at se, om det britiske firma også har danskeres lokationsoplysninger på hylderne - og om disse er indsamlet på lovlig vis:

- I en sag som denne her, hvor vi får mistanke om, at der indsamles oplysninger om danskere, så kan vi godt frygte, at oplysningerne bruges på en måde - og til formål - som ligger langt udover, hvad almindelige brugere kan forvente. Og derfor vælger vi at gå ind i sådan en sag her, siger Frederik Siegumfeldt, tilsynschef i Datatilsynet.

Medie udgav sig for at være byudviklere

Det lykkedes NRK's journalister at købe dataen ved at udgive sig for arbejde på et journalistisk projekt om byudvikling. For de 35.000 norske kroner fik de fingre i en database med 400.000 millioner kort-koordinater indsamlet via apps på norske telefoner og tablets i løbet af 2019.

Tamoco hævdede ifølge NRK, at data var anonymiseret, så det ikke vil være muligt at identificere enkeltpersoner. Men det var legende let for NRK at følge en række udvalgte nordmænds færden gennem datasættet - og derved fastlå deres identitet.

Det danske datatilsyn vil nu have undersøgt, om Tamoco også sælger danskeres data:

- Vi vælger at gå ind i sådan sag her, fordi vi har en frygt for, at oplysninger går langt videre, end hvad brugere kan forvente, siger Frederik Siegumfeldt.

Data brokeres forretningsmodel er groft sagt at bringe købere og sælgere af personlige data sammen. Data brokerne videresælger f.eks. dine personlige oplysninger, som du har afgivet f.eks. gennem apps på telefonen, typisk til markedsføringsbureauer eller analysefirmaer, som så bruger data til at ramme dig med målrettede reklamer.

Og selvom data ikke direkte indeholder f.eks. navn og addresse, er det ofte forholdsvis nemt at af-anonymisere data. Præcis som NRK har demonstreret.

'Du ved ikke, hvad du siger ja til'

Hos det danske forbrugerråd Tænk er man stærkt bekymret over afsløringerne fra Norge:

- Problemet er, at de her mellemmænd - de her data brokere - de høster data, og forbrugerne ved ikke, det foregår, siger Anette Høyrup, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

Efter hendes opfattelse er det ulovligt at sælge data på denne måde, fordi data bliver indhentet til et helt andet formål end det, som data brokerne tjener penge på ved at videresælge det:

- Vi har en databeskyttelses-lov, der burde beskytte os. Men det, mener vi, ikke sker her. Virksomhederne (databrokerne, red.) handler ulovligt og i strid med de regler, som der er, siger hun.

Folk har jo selv sagt ja, når de bruger appen, til at den må opsamle data. Er det så ikke folks eget ansvar?

- Problemet er, at du ved ikke, hvad du siger ja til. Det kan aldrig blive forbrugerens problem. Det er vilkårene, som er fuldstændig uforståelige. Derfor er det myndighedernes opgave at få kigget på det her.

Datings-apps sladrer om dine bevægelser

NRK's datasæt indeholdt lokationsdata, der kommer fra forskellige apps, som kræver, at gps'en er tændt for at fungere ordentligt. Det lykkedes ikke NRK at finde ud af, præcis hvilke apps, Tamoco har høstet data fra.

Både det danske og norske forbrugerråd har dog tidligere haft øjnene rettet mod datingapps som Happn, Grindr og Tinder. Disse apps kræver din lokalitet for at kunne finde matches, der befinder sig tæt på dig.

Også lommelygte-apps til Android-smartphones har været i søgelyset, fordi mange af dem kræver et stort antal tilladelser, som ikke er nødvendige for appens formål.

Datatilsynet vil nu tage kontakt til det engelske datatilsyn, hvor Tamoco hører til:

- I den her sag, hvor selskabet hører hjemme i England, har vi taget kontakt til det engelske datatilsyn og er nu i dialog med dem omkring nogle spørgsmål, der skal besvares, siger Frederik Siegumfeldt, tilsynschef i Datatilsynet.

Tamoco har ikke haft mulighed for at stille op til et interview. Men gennem et PR-bureau forklarer de, at de står ved deres forretningsmodel og siger, at der er mange andre, der gør det samme som dem. Samtidig siger de, at de føler sig snydt af NRK, som udgav sig for at være i gang med et journalistisk projekt om byudvikling.